25 / 04 / 2024

AGT 60 ülkeye MDF ihraç ediyor!

AGT 60 ülkeye MDF ihraç ediyor!

Özel ahşap sektörünün önemli oyuncularından AGT'nin, 60 ülkeye MDF ihraç ettiği açıklandı. Türkiye’de 25 firma ile faaliyet gösteren sektör, ihracatını en çok 25 milyon dolar ile İran’a yapıyor.



Grup Başkanı Şirzat Subaşı'nın verdiği bilgeye göre ahşap ürünleri içinde yer alan ve MDF olarak bilinen 'lif levha' üretiminde Türkiye, 5,6 milyon metreküplük kapasitesiyle Avrupa’da birinci, dünyada ise ikinci sırada yer alıyor. Subaşı sözlerini şöyle devam ettirdi: "Dünyada lif levha üretimi 2009 yılında 60 milyon metreküp civarındaydı. 

 

Son 6 yıllık dönemde yüzde 69 dolaylarında bir büyüme gerçekleşti." Türkiye’de 25 firma ile faaliyet gösteren sektör, ihracatını en çok 25 milyon dolar ile İran’a yapıyor. İran’ı 10 milyon dolar ile de Irak izliyor. Kendi çalışmaları hakkında da bilgi veren Subaşı, 2015’te kurdukları parke hattıyla ürün gamını daha da arttırdıklarını açıkladı. Subaşı, "Yılda 15 milyon metrekare parke ile 430 stadyum zeminini AGT Parke ile döşeyebiliriz" dedi.


Bugün/ Nazmelis ZENGİN



Haber Star Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


5 kıtada 60’tan fazla ülkeye ihracat yapan AGT Ağaç Sanayi, yüzünü Batı’ya çevirdi. Avrupa pazarına yoğunlaşacaklarını söyleyen Pazarlama Grup başkanı Subaşı, geçen yıl yüzde 45 büyüdüklerini söyledi.


Türk inşaat sektöründe yaşanan değişime ve gelişime paralel olarak, bu sektörü destekleyen ürünler üreten şirketler de bu değişime ayak uydurmak için yoğun çaba sarfediyor. Antalya merkezli AGT Ağaç Sanayi de hem iç piyasada aktif rol alırken hem de yurt dışında faaliyetlerini yoğunlaştırıyor. Turizmin kalbi Antalya’dan çıkan, ulusal ve uluslararası pazarlarda mobilya, dekorasyon ve inşaat sektörlerine, MDF, MDF-LAM, panel, profil, parke ve  kapı üretimiyle 5 kıtada 60’tan fazla ülkeye ihracat yapan AGT’nin Satış ve Pazarlamadan Sorumlu Grup Başkanı Şirzat Subaşı, Türkiye’de özellikle kentsel dönüşümün sektörü daha da canlı tutacağını bunun yanında şirket olarak önümüzdeki dönemde yüzlerini Batı’ya çevirdiklerini ve Avrupa’ya yöneleceklerini söyledi.


TÜRKİYE İKİNCİ SIRADA


Yeni yatırımlarına ulusal ve uluslararası alanda devam edececeklerini belirten Subaşı, Türkiye’nin sektör ihtiyaçlarını karşılamada dünyada önemli bir yere sahip olduğunu, bunu daha da ileri ve kaliteli bir noktaya çekme konusunda da yatırımlarına odaklanacaklarını söyledi. 2015 yılında 500 milyon TL’yi aşan ciro ile yaklaşık yüzde 45’lik bir büyüme gerçekleştirdikleri bilgisini de veren Subaşı “Bu büyüme ile sektörde Türkiye’de ve dünyada hızlı büyüyen şirketler arasında öncü olmayı başardık. 2015’te gerçekleştirdiğimiz büyüme ile sektörümüzde öncü olduk. İç mekan için gereken tüm ahşap malzemeyi kendi bünyemizde üretiyor ve bin kişiye istihdam sağlıyoruz” dedi. Mobilya ve inşaat yan sanayi sektörünü de değerlendiren Subaşı “Dünyada lif levha üretimi 2009’da 60 milyon metreküp civarındaydı. Son 6 yılda yüzde 69 civarında büyüme oldu. Dünya lif levha üretiminin 2015’te 101 milyon metreküp olduğunu görüyoruz. Bu üretimin üçte birini Çin açık ara tek başına gerçekleştiriyor. Türkiye, Çin’den sonra 2. sırada yer alıyor. Türkiye’de lif levha üretimi yüzde 82 arttı. 150 milyon dolarlık yatırımla kurduğumuz AGT Entegre Tesisimiz ile yıllık 500 bin metreküp levha üretiyoruz” dedi.


Star/ Birol Keleş


Geri Dön