18 / 04 / 2024

Ahmet Ağa Konağı restorasyonla kente kazandırılacak!

Ahmet Ağa Konağı restorasyonla kente kazandırılacak!

İzmir Büyükşehir Belediyesi, metruk durumdaki tarihi Ahmet Ağa Konağı’nı (Harem – Selamlık) restorasyon çalışmalarıyla ayağa kaldırıyor




İzmir Büyükşehir Belediyesi, yıllardır atıl durumda olan ve yıkılmaya yüz tutmuş Kemeraltı’ndaki Ahmet Ağa Konağı (Harem-Selamlık) binasındaki restorasyon çalışmalarını yaz aylarında tamamlayarak tarihi binayı kente kazandıracak. 


Kemeraltı’nda mülkiyeti Salepçi Hacı Ahmet Efendi Vakfı adına Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne ait olan bina, Konak İlçesi Hacı Mahmut Mahallesi 848 Sokak’ta bulunuyor. Tarihi bina, restore edildikten sonra Büyükşehir Belediyesi bünyesinde hizmet vermeye başlayacak. Binanın restore edilmek üzere hazırlanan rölöve, restitüsyon ve restorasyon projeleri,  İzmir  1 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından da onaylanmıştı. Tarihi bina için Vakıflar Bölge Müdürlüğü ile 30 yıllığına “restorasyon karşılığı kiralama” sözleşmesi imzalanmıştı.


Tarihçesi

19. yüzyılın ilk yarısında yapılarak kente kazandırılan Harem-Selamlık binası, iki ana bölümden oluşuyor. Birinci yapı “Selamlık”, ikinci bina ise “Harem” olarak tespit edilirken, Selamlık binası iki kat, Harem binası da bodrum kat ve üzerindeki iki kattan oluşuyor. Harem binasının arka bölümünde ayrı bir bahçe bulunuyor.


Zaman içinde oldukça yıpranmış ve zarar görmüş durumda olan bina, restorasyon projelerine uygun olarak kente kazandırılacak. Mühendislik projelerinin önümüzdeki günlerde tamamlanmasının ardından, bina için onarım ihalesine çıkılacak.


Bugüne kadar neler yapıldı?

365 metrekare oturma alanına sahip bina, restorasyon çalışmaları sonucunda Belediye Hizmet Binası olarak kullanılacak. Ahşap karkaslı yığma yapı özelliğindeki binanın zemininde yapılan araştırma kazıları sonrasında bodrum katlar tespit edildi. Duvar karkaslarından çürüyenler değiştirildi, boşalmış moloz taş örgü sökülerek yenilendi. Tüm beden duvarlarında ve tespit edilen bodrum kat duvarlarında enjeksiyon imalatı yapıldı. Temel sistemleri yetersiz görüldüğünden yeni temeller oluşturuldu, taşıyıcı sistemi statik projeye göre yeniden yapıldı. Tüm döşeme karkasları mevcut yerleri korunarak değiştirildi, tavanlardaki işlemeler itinalı bir şekilde sökülerek korunabilenler sağlamlaştırılarak korundu, diğerleri ise orjinal örneğine uygun olarak yeniden yapıldı. 


İzmir Büyükşehir Belediyesi


Geri Dön