26 / 04 / 2024

Ahmet Dördüncü: Enerji projelerinde kuru dikkate almak yanlış!

Ahmet Dördüncü: Enerji projelerinde kuru dikkate almak yanlış!

Akkök Holding İcra Kurulu Başkanı Ahmet Dördüncü, enerji yatırımlarının uzun vadeli projeler olduğunu belirterek, "Enerjide yapılan yatırımları bugünkü kurlara göre hesaplarsanız çok yanlış bir iş yaparsınız'' dedi.



Akkök Holding İcra Kurulu Başkanı Ahmet Dördüncü, Eğer öyle bir işin peşindeyseniz hiç girmeyin işin içine. Sizi 10 sene sonrası ilgilendiriyor. Çünkü bunlar uzun dönemli yatırımlardır" dedi. 


Dördüncü, yaptığı açıklamada, enerji yatırımcılarının 10 sene sonrasını düşünmeleri gerektiğini, bugünkü döviz kurlarına bakarak yatırım kararı alınmasının yanlış olduğunu anlattı. 


İyi projelere uluslararası alanda çok uzun vadeli finansman imkanları olduğunu dile getiren Dördüncü, firmaların ucuz maliyetli enerji üretebilmesinin asıl önemli nokta olduğunu kaydetti.


Dördüncü, enerji projelerinin yatırım sermayesinin başlangıç için yüksek olduğunu ancak daha sonraki operasyonel maliyetlerin düşük olduğunu ifade ederek, "Termik santrallerde yaratacağınız faaliyet karları yüzde 40-45'lerde. Termik santraller derken doğalgaz santrallerinden çok, kömür santrallerinden söz ediyorum. Bunlarda hammadde fiyatlarınız artık sabitlenmiş fiyatlardır. 10 sene süreyle o kömürün ömrü ne kadarsa, hammadde girdiniz belli, ona göre ucuz maliyete üretebiliyorsanız, ödemesinde de çok büyük zorluk çekmezsiniz" diye konuştu. 


Düşen petrol fiyatlarına bağlı olarak düşen doğalgaz fiyatlarının elektrik fiyatları üzerinde oluşturduğu aşağı yönlü baskının üreticilere doğrudan bir etkisinin olmayacağının altını çizen Dördüncü, şunları kaydetti:


"Petrol fiyatları düştüğü zaman doğalgaz fiyatları da düşüyor. Doğalgaz fiyatları düştüğü zaman buna bağlı olarak sizin elektrik fiyatlarınızın da düşmesi gerekiyor. Doğalgazla yaptığınız elektrik üretiminde önemli olan doğalgaz fiyatıyla sizin sattığınız elektrik fiyatı arasındaki marjdır. Dolayısıyla doğalgaz fiyatı ve elektrik fiyatı düşüyorsa, siz o marj daralıyor mu daralmıyor mu ona bakın. O marj değişmedikçe Doğalgaz fiyatlarıyla birlikte elektrik fiyatlarının da düşüyor olması sizi ilgilendirmez".  


Dördüncü, Türkiye'nin enerjide dışa bağımlılığın çok önemli bir konu olduğunu vurgulayarak, kaynakların çeşitlendirilmesi gerektiğini belirtti. Enerji çeşitliliği için Türkiye'nin LNG terminallerini arttırması gerektiğini savunan Dördüncü, LNG'nin eskiden pahalı bir seçenek olduğunu ancak ABD'deki kaya gazı üretiminin dünyadaki doğalgaz piyasalarını oldukça etkilediğini söyledi.  


Türkiye'nin enerji sektörünün geleceğinin stratejik olarak çok önemli olduğunu aktaran Dördüncü, sözlerine şöyle devam etti:


"İpek yolu eskiden ipek, baharat taşırmış, bugün dünyanın iki büyük ekonomisine, bir tarafta Çin, bir tarafta Avrupa, her iki bölgeye enerji taşıyor. Avrupa'da enerji yok, Avrupa enerji ithal etmek zorunda. Nereden gelecek bu, Azerbaycan'dan, Türkmenistan'dan gelecek, ve Türkiye üzerinden gelecek. Eğer doğru bir şekilde oynarsak bu oyunu, çünkü burada bir çok politik dinamikler de devreye giriyor, Türkiye gerçekten bir 'Enerji Hub'ı olur. Çünkü kuzeyi de güneyi de enerji deposu ve bu enerjinin akacağı bir yer var".



AA


Geri Dön