23 / 04 / 2024

Ahmet Misbah Demircan kimdir?

Ahmet Misbah Demircan kimdir?

Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan kimdir? Ahmet Misbah Demircan'ın 2019 yerel seçimlerinde de AKP'den Sarıyer Belediye Başkanlığına aday olarak gösterilmesi bekleniyor...



Ahmet Misbah Demircan, Beyoğlu'nun eski ailelerinden olan Demircan ailesine mensuptur. 1967 yılında Kasımpaşa'da doğdu. İlköğrenimini Piyalepaşa İlköğretim Okulu'nda tamamladıktan sonra Behçet Kemal Çağlar Lisesi'nde eğitimini sürdürdü.

 

1992 yılında Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nden mezun oldu. Yüksek lisansını aynı üniversitenin Siyasi Tarih ve Uluslararası İlişkiler Bölümü'nde tamamladı. Bunun yanında Tunus ve İngiltere'de lisan kurslarına devam etti.

 

Profesyonel iş yaşamına turizm sektöründe başladı ve pek çok farklı ülkede iş deneyimini artırdı. Dünya'dan Türkiye'yi, Türkiye'den Dünya'yı analiz eden bir perspektif geliştirdi. Turizmin çeşitli alanlarında tecrübe kazandıktan sonra aynı sektörde faaliyet gösteren özel bir şirkette yönetici oldu. Genel Müdürlüğü sırasında, aynı amaç etrafında birleşerek sistem kurma, teknolojinin olanaklarını özel yazılımlarla şirket yönetimine adapte etme ve sonuç odaklı çalışma disiplinini uygulama fırsatı buldu. Sektörün önemli gereklerinden olan ''kişi odaklı hizmet ve kişisel memnuniyet'' e yönelik çalışmalar yürüttü. Bu deneyimler, siyasi hayatında da projelerine ışık tuttu.

 

Siyasal ve Sosyal Faaliyetleri

 

Aktif politikaya, 2001 yılında Ak Parti'nin kuruluşuyla adım attı. Ak Parti Sarıyer İlçe Başkan Yardımcısı olarak başladığı siyasi yaşamını, aynı partide İl Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Merkez Turizm Komisyonu Başkan Yardımcısı olarak sürdürdü. 3 Kasım 2002 genel seçimlerinde İstanbul 2. bölgeden 16. sıra milletvekili adayı oldu.

 

28 Mart 2004 yerel seçimlerde Beyoğlu Belediye Başkanlığı'na AK Parti tarafından aday gösterildi ve seçimleri kazanarak Beyoğlu Belediye Başkanı olarak göreve başladı.

 

Gençlik yıllarından itibaren sivil toplum kuruluşlarında aktif olarak yer aldı. Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) ve Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği'nde (TÜRSAB) görevler üstlendi.

 

Belediye Başkanlığı'nın birinci döneminde; gerçekleştirdiği ilk projelerden birisi Beyoğlu'nda faaliyet gösteren 185 sivil toplum kuruluşunu aktif olarak yönetime katmak amacıyla Yerel Sivil Güçbirliği Merkezi'ni kurmak oldu. Bu sayede değişik kesimlerin fikir ve deneyimlerinden yararlanma, Beyoğlu'nun birikimlerini harekete geçirme ve sivil toplum kuruluşlarının projelere dâhil edilmesini sağlayarak yapılan çalışmaların daha geniş bir mutabakat ile uygulanmasına öncülük etti. Yerel Sivil Güçbirliği Merkezinde üretilen pek çok projeyi paydaş sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği içinde gerçekleştirdi.

 

Eserleri ve Projeleri

 

Gerçekleştirdiği projelerle, klasik belediyecilik anlayışının dışında özgün projelere imza attı. Beyoğlu'nun ana endüstrisi olan kültür-sanat ve turizm alanlarında gençlere vizyon kazandırmak ve insan kaynaklarını ilçenin vizyonuna uygun yönlendirmek amacıyla Kefken'de 40 dönümlük orman arazisinde yer alan ''Kefken Çevre ve Yaz Kampı''nı Beyoğlu Belediyesine kazandırdı. Yedi yılda Beyoğlu'ndan 30 bin öğrencinin, 30 ülkeden 1100 yabancı öğrencinin katıldığı 1 haftalık kamp sayesinde, Beyoğlu'nda öğrenim gören gençlerin kişisel gelişim, tiyatro, müzik, folklor, resim, spor gibi branşlarda eğitim almasını sağlayarak yeteneklerini ve kendilerini keşfetmelerine zemin oluşturdu.

 

Kentin tüm verilerini ve arşivini dijital ortama taşımak, belediyeyi 24 saat halkına hizmet veren, denetlenebilen ve bürokrasinin minimuma indirildiği bir kuruluş olmasını sağlamak amacıyla ''Bilge Şehir Beyoğlu'' projesini hayata geçirdi. Bu proje çerçevesinde kurulan ve 24 saat hizmet veren ''İletişim Merkezi'' ve ''Resepsiyon'' uygulamaları pek çok belediye tarafından örnek alındı ve Beyoğlu Belediyesinin Türkiye'nin dört bir yanından inceleme amacıyla ziyaret edilen bir belediye olmasını sağladı. Bu alanda yaptığı çalışmalar neticesinde TÜBİSAD (Türkiye Bilişim Sanayicileri Derneği) e-belediyecilik özel başarı ödülüne (2007), layık görüldü.

 

İstanbul'un merkezinde kaderine terk edilmiş onlarca sokakta yaptığı aydınlatma ve çevre düzenleme çalışmaları kısa sürede sonuç verdi ve terk edilmiş sokaklar yeniden Beyoğlu'nun kültür-sanat ve turizm alanları olarak yaşama döndü. Başkanlığı döneminde Yeşilçam Ödülleri, Galata Moda Festivali, Altıneller Festivali, Sahaf Festivali projeleri Beyoğlu'nun turizm ve kültür endüstrisinin gelişmesine büyük katkı sağladı. ''Tarlabaşı'' bölgesini ihya etmek amacıyla ''Tarlabaşı Yenileniyor'' projesini başlattı. Şişhane, Asmalı Mescit, Galata, Talimhane gibi bölgelerde gösterdiği gayret karşılığını buldu ve 7 yıllık dönemde yaklaşık 4 bin bina yenilendi, restore edildi ve bir zamanlar terk edilmiş olan bu bölgeler yeniden cazibe merkezi haline geldi. Bu çalışmaları neticesinde Tour Expi üyesi turizm operatörleri tarafından ''En iyi Turizm Bölgesi'' ödülüne layık görüldü (Berlin 2010)

 

İhtiyaç sahibi vatandaşların ihtiyaçlarını onurlu ve çağdaş bir şekilde giderebilmelerini sağlamak amacıyla kurduğu ''Sosyal Market'' bir ilk olma özelliğini taşıdı. Düzenli olarak 4 bin ailenin, içinde 3 bin çeşit ürün bulunan modern bir marketten kendilerine verilen limitler dâhilinde tahsis edilen kredili kart sistemiyle alış veriş yapmalarına olanak sağladı.

 

Bulundukları mahallelerin sağlık, eğitim, kültür, sanat merkezi olarak dizayn edilen Semt Konaklarının sayısı 7. yılın sonunda 13'e ulaştı. Her yıl yaklaşık 8 bin kişinin eğitim gördüğü ve hizmet aldığı Semt Konakları mahallede yaşayan, genç-yaşlı, kadın, erkek her kesimin ortak buluşma ve kaynaşma mekânı fonksiyonu gördü.

 

Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından 2008 yılında hizmete açılan ''Türabiba Kütüphanesi'' kısa sürede 4.100 üye sayısına ulaştı. Hizmete başladığından bu yana 115 bin kişinin hizmet aldığı bir eğitim-kültür yuvası olarak hizmet vermeye devam ediyor. Türk Kütüphaneciler Derneği Genel Merkezi ve İstanbul Şubesi tarafından örnek kütüphane seçildi ve ''Halkla İlişkiler Alanında'' en iyi kütüphane ödülünü aldı (2011).

 

Doğduğu ve büyüdüğü, İstanbul'un gözbebeği Beyoğlu'nda başarılı bir yönetim sergileyen Demircan, 29 Mart 2009 tarihli yerel seçimlerde yeniden aday gösterildi ve en yakın rakibinden %12 daha fazla oy alarak ikinci dönem Beyoğlu Belediye Başkanı oldu.

 

Belediye Başkanlığı'nın yanı sıra Bahçeşehir Üniversitesi'nde 4 yıldan bu yana ''Liderlik'' dersleri vermektedir. Yurt içinde ve yurt dışında Kentsel Dönüşüm Uygulamaları, Restorasyon Uygulamaları, Şehir Planlaması, Kamuda Bilişim Teknolojisi Uygulamaları gibi konularda pek çok konferansa konuşmacı olarak katıldı.

 

Sınırlarının içinde pek çok konsolosluk ve yabancı kültür merkezine ev sahipliği yapan Beyoğlu'nun konumuna uygun olarak dış ilişkiler alanına özel önem verdi. Bu çerçevede Beyoğlu Belediyesinin Euro Cities, UCLG (Birleşmiş Kentler ve Yerel yönetimler Teşkilatı-Üye), COPPEM (Avrupa-Akdeniz Bölgesel işbirliği Komitesi-Üye), ATO (Arab Town Organization-Gözlemci Üye) kuruluşlarına üye olmasını ve aktif görevler almasını sağladı.

 

Ferda Hanımla 1996'da evlenen Ahmet Misbah Demircan; Zeynep,Rana ve Neva'nın babasıdır. Arapça ve İngilizce biliyor.

 

Ahmet Misbah Demircan'ın 2019 yerel seçimlerinde AKP'den Sarıyer Belediye Başkanlığına aday olarak gösterilmesi bekleniyor.

 


Ahmet Misbah Demircan: İstanbul'un hakkı 50 milyon turist!
Ahmet Misbah Demircan: 25 bin kaçak konutun tapu sorunu çözüldü!
Beyoğlu turizmden günde 22 milyon TL kazanıyor!


Geri Dön