25 / 04 / 2024

Ahmet Nazif Zorlu'dan İzmir eleştirisi!

Ahmet Nazif Zorlu'dan İzmir eleştirisi!

Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu'nun İzmir'deki yatırım koşullarına yönelik eleştirileri büyük yankı buldu. Zorlu'nun "Çankaya'da yapacağımız rezidans projesine 50 tane engel çıkarıldı" dedi




Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu'nun İzmir'deki yatırım koşullarına yönelik eleştirileri büyük yankı buldu. Zorlu'nun "Çankaya'da yapacağımız rezidans projesine 50 tane engel çıkarıldı. Bundan 50 sene önce  İzmir  neydi? Bugün İzmir turizmde de sanayide de yok. İşadamı arkadaşlar 'Ahmet Bey İzmir'de yatırım yap' dediler. İzmirli önce kendisi yatırım yapacak ki ondan sonra başkası yapacak" sözleri iş dünyasından genel anlamda destek buldu. Ancak, bazı iş dünyası temsilcileri Zorlu'nun açıklamalarının gerçeği yansıtmadığını da dile getirdi.


Vali: Biz engelliyoruz! 

Öte yandan Vali Mustafa Toprak'tan da kentteki yatırımların engellenmesi konusunda çarpıcı bir değerlendirme geldi. Toprak, "İşin doğrusu İzmir'i engellemeye çalışan yok, biz kendi kendimizi engelliyoruz" dedi. Sağlık turizmi hedefleri doğrultusunda çok önemli bir konuma sahip olan İnciraltı'nda mesafe alınamadığını dile getiren Vali Toprak, "İnciraltı meselesiyle uğraşıyoruz, didiniyoruz. Birisi çıkıyor dava açıyor, engel olmaya çalışıyor. 50 yıl geriye gidiyoruz. İşi doğrusu İzmir'i engellemeye çalışan yok, biz kendi kendimizi engelliyoruz. Yola çıkıldığında problem, olumsuzluk varsa tartışacağız. Kimsenin 'Tartışmayacağız' diye bir fikir öne sürmesi mümkün değil. Tartışarak çözümü birlikte ortaya koymalıyız. Çözüm ortaya koymadan bir tıkama olursa geriye gideriz" diye konuştu.


İZMİRLİ İŞADAMLARI NE DEDİ?

İzmir Ticaret Borsası Başkanı Işınsu Kestelli:

"İzmir'in, yatırımcılar açısından uzun bir süredir zor bir kent olduğu ortada. Ancak zorluklarına rağmen potansiyelinin yüksek olduğu kesin. İstanbul'un düştüğü hatalara düşmeden bir çekim merkezi olmamız mümkün. Bugün İzmir ne tam anlamıyla bir sanayi kenti ne de tam anlamıyla bir turizm, tarım ya da hizmet kenti. Rant obezitesine yol açmadan akıllı büyümenin, kentin sinir uçlarını tahrip etmeden yatırımcı dostu olmanın yolunu bulmamız şart."


MÜSİAD İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Ülkü: 

"İzmir'de yatırım ortamı yerel yönetimlerin yaklaşımları nedeniyle zaman zaman zorlaşabiliyor. İzmir ekonomisinin, Türkiye'nin gelişim ivmesinin gerisinden geldiği bir realitedir. Yerel yönetimlerin inisiyatif alarak, sonuç odaklı olarak iş bitirici ve teşvik edici olarak yatırımların önünü açmasını bekliyoruz. Zorlu'nun verdiği örneklere benzer birçok kötü örnek yaşansa da merkezi hükümetin yurt çapında oluşturduğu pozitif gelişmeleri, yerel yöneticilerimizin de takipçisi olup İzmir'imize getirmelerini ve kazandırmaları en büyük temennimiz." 


Türkiye Genç İşadamları Derneği Ege Şube Başkanı Musa Turan: 

"İzmir'de bir kesim var ve ne yazık ki yatırım yapılmasını bir yolunu buluyor ve engelliyor. Bu konuda Zorlu'ya katılamamak mümkün değil. Ancak biz her şeye rağmen kendisini İzmir'e bekliyoruz. İzmir bunun farkını kendisine hissettirecektir." 


ESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Güçlü: 

"Zorlu'nun yatırımcı olarak sitemleri olabilir. Zorlu, İstanbul'da da iş yapmıştı. Orada da güçlüklerle karşılaştığını biliyoruz. Zorluklar var diye yatırım yapmamak doğru değil. Zorlu, konuya dikkat çekmek için İzmir iş dünyasının yatırım yapmadığını söylemiştir. Globalleşen bir dünyada bulunduğunuz yere yatırım yapmanız gerekmez. Biz uluslararası yatırımlar bekliyoruz. Zorlu'yu, İzmir'i avatajlarıyla değerlendirerek bıkmadan yatırım yapmaya davet ediyoruz."


İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş:

"Zorlu'nun görüşlerini paylaşmıyorum. Zorlu, her hafta İzmir'e geldiğini söylüyor ama yatırımlardan haberi yok. Ben kendisine bir haftasonu İzmir'deki yatırımlar ile ilgili rehberlik etmek isterim. İzmir, Türkiye'nin en çok vergi veren 3. ili. Bu vergiler gelire göre verilir. Demek ki, İzmir'de üretim var. İzmir, Türkiye ekonomisine en çok katkı koyan iller arasında da 3. sırada. Yerel yönetimlerin yatırımlara zorluk çıkardığı meselesine gelirsek de Türkiye'nin diğer illerinde kural neyse İzmir'de de geçerli. Bazen sıkıntı olabilir ancak bu çözülür. Yeter ki, amacımız bu kente katkı koymak olsun." 


Zorlu ne demişti?

İTO'nun bu yıl vermeye başladığı "Türkiye Ekonomisine Katkı Ödülü"nün ilk sahibi olan ve törende konuşan Zorlu, "Çankaya'da gökdelen kuracağımız yerde karşımıza 50 türlü engel çıktı. Orası mezbelelik duruyor. İzmir'e nasıl turist çekeceksiniz. Bundan 50 sene önce İzmir neydi? İzmir turizmde de sanayide de yok. Çok üzülüyorum. Karadenizli'nin dediği gibi su akar göz bakar. Gelmişiz şehrin içine limanı kurmuşuz. Deri fabrikalarını şehrin içinde kurmuşuz. Bu körfez temizlenir mi? Çok zor. Onu biz göremeyiz. O Kordon'un eski haline bakıyorum. İzmir buradan Çeşme'ye kadar neden bir turizm cenneti olmasın. Asansörde işadamı arkadaşlar 'Ahmet Bey İzmir'de yatırım yap' dediler. İzmirli önce kendisi yatırım yapacak ki ondan sonra başkası yapacak" demişti. 



Yeni Asır


Geri Dön