26 / 04 / 2024

Ahmet Vefik Alp: Şehirlerimiz 'Ekümenopolis' olmasın!

Ahmet Vefik Alp: Şehirlerimiz 'Ekümenopolis' olmasın!

Prof. Dr. Ahmet Vefik Alp, "Askeri alanların imara açılması ve yer seçimi yanlış büyük projeler şehirlerimizi birer ‘Ekümenopolis’ olmaya aday yapabilir. " dedi.



Son yıllarda Türkiye’nin başına musallat olan belalardan bir tanesi DE betonlaşma ve hormonlu şehircilik furyasıdır. Fikir olarak doğru, ancak yer seçimi yanlış büyük ölçekli projeler de bunlara ilave edilmelidir. Bu talihsiz süreçte ekolojik ve iklimsel denge bozulmakta, tarihi ve doğal değerlerimiz bir bir kaybedilmektedir.

Askeri alanlar ve mezarlıklar kurtarılmış bölgeler olarak bu bozulma ve tükenişe direnmeyi bugüne dek başarmışlardır.

Askeri alanların imara açılması ve yer seçimi yanlış büyük projeler şehirlerimizi birer ‘Ekümenopolis’ olmaya aday yapabilir. 


Ekümenopolis ünlü Yunan kentbilimci Doxiadis’in oluşturduğu bir kelimedir. ‘Polis’ şehir demektir. Büyüğü ‘Metropolis’, daha büyüğü ‘Megapolis’ dir. Skalanın en tepesinde ise kabus ve korku şehri ‘Ekümenopolis’ vardır. Herkesin anlayacağı dilden söylersek Ekümenopolis nüfusu 30.000.000 lara dayanmış, her tarafı betonlanmış, havası, yeşili, suyu tükenmiş, yaşanması bir izdırap, bir çile olan, hormonlanmış, hastalanmış, bitkisel yaşama girmiş ölümü bekleyen kanserli kentleri tanımlamak için kullanılmaktadır. 


Betonlaşmayı ve yer seçimi yanlış büyük projeleri durduralım. 

Askeri alanları yeşil bırakalım. 

Çocuklarımıza, torunlarımıza Ekümenopolisler miras bırakmayalım.



Prof. Dr.  Ahmet  Vefik Alp

TMMOB, AIA, RIBA, IAA

Y. Müh. Mimar  Kentbilimci

Uluslararası Mimarlık Akademisi Bölge Başkanı




Geri Dön