18 / 04 / 2024

Ahmet Özderici Nuvo Dragos'ta 999 rezidans yapacak

Ahmet Özderici Nuvo Dragos'ta 999 rezidans yapacak

İnşaat ve finans işleri ile tanınan Ahmet Özderici, yakında Maltepe'de inşaatına başlayacağı Nuvo Dragos'u anlattı



Özderici GYO yakında Maltepe Dragos'ta yeni bir proje başlıyor. Şirket aslında konutta yeni değil. 30 yıl önce başladığı işte stil değiştirdi. Halka açık faktoring şirketini gayrimenkul yatırım ortaklığına dönüştürdü.

Bu haftaki konuğumuz Özderici GYO'nun Genel Müdürü Ahmet Özderici…

Sizin hikayeniz nasıl başlıyor?
1964 yılında Kayseri'de doğdum. İlkokula Şair Nedim'de başladım ve Maçka İlkolu'nda bitirdim. Ortaokul ve liseyi Avusturya Lisesi'nde okudum. Üniversite ve yüksek lisans eğitimimi Viyana Ekonomi Üniversitesi'nde tamamladım. Bankacılık ve sanayi alanında master yaptım. 1989 yılında Türkiye'ye döndüm. Babam Mehmet Özderici 1980'de Uğur İnşaat'ı kurmuştu. Bayrampaşa, Gayrettepe'de iş merkezi ve apartmanlar yapıyordu. Ben de babamla birlikte çalışmaya başladım.

Genelde küçük işlerle mi uğraştığınız?
Tam olarak değil. Akaretler'de 50 konutluk Özderici Blokları'nı ve Zeytinburnu'nda 320 konut ve 72 dükkanın bulunduğu Akevler'i de biz yaptık.

Sizin finans geçmişiniz vardı değil mi?
Evet. 1992'de Özfinans Faktoring'i kurduk. Banka ve finans gruplarına ait olmayıp, bağımsız olarak halka açılan ilk faktoring şirketiydi. 1994'te İMKB'ye kote oldu. 1994'te Özfinans Finansal Kirama'yı kurduk. Ben işin finans tarafındaydım. Ağabeyim Ali Uğur Özderici ise inşaat tarafındaydı.

Sonra?
2007'de faktoringten çıkma ve gayrimenkul yatırım ortaklığına dönüşme kararı aldık. Faaliyet alanımızı değiştirdik. Özderici GYO olarak yola devam ediyoruz. İsim ve faaliyet alanı değişikliğinden sonra, Özderici GYO Uğur İnşaat ile birleşti. Akevler'deki gayrimenkullerde GYO'nun oldu.

Nuvo Dragos'a nasıl geldiniz?
Projenin yapıldığı arsada eskiden Singer fabrikası vardı. Borçlar karşılığı yabancı bir bankaya geçmişti. Brüt 52 bin metrekare alanı olan bir fabrika binasıydı. Uzun süren görüşmelerin sonunda 2005 yılında 25 milyon dalara satın aldık. İşi gece 24.00'te Swiss Otel'de protokol yaparak bitirdik. Gerekli imar ve inşaat izinlerini alarak burada 999 konut ve 7 dükkan ile bir ofisin bulunduğu bir proje hazırladık.  80 ile 249 metrekare arasında konutlar olacak. Ortalama satış fiyatımız 3 bin TL civarında.
 
 Bir gününüz nasıl geçiyor?
Sabahları erken kalkarım. En geç 06.30'da ayaktayım. Hiç çalar saat kullanmam. Kahvaltı ve duştan sonra evden çıkıyorum. 08.00'de ofisteyim. Sabit bir çıkış saatim yok. İşlerin bitimine göre ofisten çıkıyorum.

Ya çocuklarınız?
Ceylan 15 yaşında. 9. sınıfa gidiyor. Meral 14 yaşında 8. sınıfa gidiyor ve Mehmet 6 yaşında anasınıfına devam ediyor.

Konutta iş yapma prensibiniz ne?
Çok hızlı proje yapmıyoruz. Konsantrasyonumuzu bur yere veriyoruz. Birkaç yıl orayla uğraşıyoruz.

Peki faktoringi neden bıraktınız?
Risk almayı sevmiyoruz. 1992 ile 2007 yılları arasında 15 yıl o işi yaptık. Önceleri faizler yüksekti. Bir müşteride paranız battığında toparlanmanız kolaydı. Faizlerin düştüğü bir ortamda batak verirseniz hasar büyük oluyor ve telafisi uzun yıllar alıyordu. Demiri, betonu ve arsayı seviyoruz. Risk az. Faizlerin düşmesiyle birlikte risk arttı.

Finansal kiralamayı da mı aynı nedenle bıraktınız?
Evet. Ama daha önce bırakmıştık. Leasingde çok kredili dönmeniz gerekiyor. 48 ay vadelendirme yapmanız gerekiyor. Türkiye için önemli bir ihtiyaç ama çok zor iş…
Tebernüş Kireçci

YASAL UYARI : Haber sitemiz 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'na uygun olarak yayın yapmaktadır. Sitemizde yayınlanan haber ve fotoğraflar, ilgili sayfamıza link verilmek koşuluyla yayınlanabilir. Aksi durumlarda art niyetli kişi ve/veya kuruluşlar ile ilgili her türlü yasal haklarımız saklıdır.


Geri Dön