24 / 04 / 2024

AİHM'den İmar Bankası kararı!

AİHM'den İmar Bankası kararı!

AİHM, TMSF'ye devredildikten sonra İmar Bankası'nda "off-shore" hesabı olanlara banka tarafından vadedilenden daha düşük faizle geri ödeme yapılmasında hak ihlali olduğuyla ilgili başvurunun iptalini istedi.



Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), "off-shore" hesabı bulunanlara, İmar Bankası'nın Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na (TMSF) devrinden sonra bankanın vadettiğinden daha düşük faizle geri ödeme yapılmasında mülkiyet hakkının ihlal edildiğine ilgili başvurunun kabul edilemeyeceğini kaydetti.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulunun (BDDK) 3 Temmuz 2003 yılında verilen kararla İmar Bankasının yönetim ve denetimi TMSF'ye devredildi.

Alınan bilgiye göre, İmar Bankası'nda "off-shore" hesabı bulunan iki kişi, AİHM'e başvurarak, bankanın TMSF'ye devrinden sonra devletin, bankanın vadettiğinden daha düşük faizle kendilerine ödeme yapılacağını, bunun da mülkiyet hakkını ihlal ettiğini iddia etti.

Başvurular sonucunda AİHM, hükümetten görüş istedi. Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanan hükümet görüşleri AİHM'e gönderildi.

İddiaların dayanaktan yoksun olması nedeniyle başvuruların kabul edilmeyeceğini ifade eden AİHM, ödenmeyen yüksek mevduat faizlerinin sorumluluğunun hükümet tarafından verilmeyeceğini ifade etti.

"Zararın tamamının devlet tarafından karşılanması beklenemez"

Bakanlar Kurulu kararıyla İmar Bankası "off-shore" hesaplarına uygulanan faiz oranları kapsamında AİHM, başvuranlara yapılan ödemelerin, ulusal ekonominin gerektirdiği genel yarar ile kişilerin mülkiyet hakkının korunmasıyla ilgili adil dengeyi sağladığını kaydetti.

İmar Bankasına el konulmasıyla başvurucular kapsamında aşırı ve ağır bir yük oluşmadığının kararını veren AİHM, başvuranların ticari risk almak nedeniyle mevduatlarını değerlendirdikleri özel bankanın yöneticilerinin sorumluluklarını yerine getirmemesiyle meydana gelen zararın tamamının, devlet tarafından karşılanmasının beklenemeyeceğini kaydetti.


Geri Dön