28 / 03 / 2024

Aile konutu şerhi dilekçe örneği 2015!

Aile konutu şerhi dilekçe örneği 2015!

Aile konutu şerhi konulan bir ev hakkında eşlerden biri, diğer eşin açık rızası bulunmadıkça tasarruf kararı veremiyor. Aile konutu şerhi için başvuruda bulunulması gerekiyor. İşte, aile konutu şerhi dilekçe örneği 2015!



Aile konutu şerhi dilekçe örneği 2015!

Aile konutu, eşlerin çocuklarıyla beraber oturmak için birlikte seçtikleri, yaşamlarını sürdürdükleri, herkesçe bilinen ve belirlenebilen yerleşim alanı olarak karşımıza çıkıyor. 


Aile konutu şerhi, tapu kendisine ait olmayan eşe verilmiş önemli bir hak olarak karşımıza çıkıyor. Bir konutun tapuda aile konutu olarak şerh edilmesi için bazı şartların gerçekleşmesi gerekiyor 


Tanımda da belirtildiği gibi ailenin yaşamını sürdürdüğü bir konuta aile konutu şerhi işlenebiliyor.  Bu şerhin mahkeme kararı ile konulması konusunda herhangi bir tartışma söz konusu olmuyor. 


Aile konutu şerhi konulan bir ev hakkında eşlerden biri, diğer eşin açık rızası bulunmadıkça tasarruf kararı veremiyor. Bu nedenle tapu üzerine aile konutu şerhi konulabiliyor.Rızayı sağlayamayan veya haklı bir sebep olmadan kendisine rıza verilmeyen eş,  hâkimin müdahalesini isteyebiliyor.



Aile konutu şerhi için dilekçe!


............. TAPU SİCİL MÜDÜRLÜĞÜNE


AİLE KONUTU ŞERHİ 


KOYDURMAK İSTEYEN : 

ADRESİ :

KONU   : Aile konutu şerhi konulması Talebinden ibarettir.

 

AÇIKLAMALAR : 

1. Tapuda,..... Mevkii ......Pafta ......Parsel’de kayıtlı bulunan taşınmaz eşim ............. adına kayıtlıdır. Söz konusu taşınmazı eşim ile birlikte yıllardır ortaklaşa yaptığımız tasarruflar ve çalışmalar neticesinde almış bulunmaktayız. Almış olduğumuz bu taşınmazda birlikte oturmaktayız. Aile konutu olarak özgülenmiştir.


2. Medeni Kanunun madde 194/3 “....Aile konutu olarak özgülenen taşınmaz malın maliki olmayan eş, tapu kütüğüne konutla ilgili gerekli şerhin konulmasını isteyebilir..” hükmü uyarınca taşınmaza aile konutu şerhi konulmasını istiyorum.


NETİCE VE TALEP : Yukarıda arz ve izah ettiğim nedenlerden dolayı Tapuda,..... Mevkii …Pafta ...Parsel’de kayıtlı bulunan taşınmaz üzerine aile konutu şerhinin konulmasına karar verilmesini arz ve talep ederim. 


Saygılarımla.                          

Ad Soyad         



Aile konutunun getirdiği sınırlamalar!



Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön