19 / 04 / 2024

Akay İnşaat, Mozambik'te 1 milyar dolarlık konut yapacak!

Akay İnşaat, Mozambik'te 1 milyar dolarlık konut yapacak!

Akay İnşaat, Mozambik'te 1 milyar dolarlık konut anlaşmasını yaptı. Anlaşmanın ilk etabı, 5 bin konutluk projeyi kapsıyor. Sonrasında ise ikinci paket için tekrar masaya oturulacak.



Akay İnşaat, Mozambik'te 1 milyar dolarlık konut anlaşmasını yaptı. Anlaşmanın ilk etabı, 5 bin konutluk projeyi kapsıyor. Sonrasında ise ikinci paket için tekrar masaya oturulacak. 


Türkiye'de döviz kuru ve döviz varlığı üzerinden tartışmalar sürerken, önemli döviz kaynaklarından yurtdışı müteahhitlik hizmetlerinde önemli bir anlaşmaya imza atıldı. Akay İnşaat, Mozambik'te 1 milyar dolar büyüklüğünde 5 bin konutluk projeye ilişkin anlaşmaya imza attı. Şirket bir süre sonra ikinci paket için tekrar masaya oturacak. 


Mühendislik ve müteahhitlik hizmeti veren Akay İnşaat, Mozambik'te 1 milyar dolarlık yatırım yapacak. Mozambik Ticaret Odasıyla yaptıkları anlaşmayı ve 5 bin konut projesini DÜNYA ile paylaşan Akay İnşaat Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Murat Öztürk, Maputo Ticaret Merkezinin ve 5 bin konutun inşaatına Temmuz-Ağustos gibi başlayacaklarını belirtti. Türkiye'den her yıl 100 milyon dolarlık ihracat yapacaklarının da altını çizen Öztürk, "Mozambik'te inşaat malzemesi yok Türkiye'den götüreceğiz malzemelerimizi. Ortak bir istihdam da yaratacağız. Şu anki ekonomik çerçeve içinde güzel bir iş. Tahmin ediyorum bu 1 milyar dolarla kalmayacak 3 yıllık bir sürede daha da yükselecek. 2 projeyle Türkiye ekonomisine ciddi katkı saylayacağız" dedi. 


Mozambik Ticaret Odası ile yaptıkları Maputo Ticaret Merkezi projesiyle yaklaşık 220 milyon dolar yatırım yapacaklarını kaydeden Öztürk, "Mozambik Ticaret Odasının üzerinde eski banalar olan okyanus manzaralı çok kıymetli bir arsası var. Bize bu arsayı bedelsiz tahsis ettiler. Onlara 3 bin metrekare yer ayıracağız ve bu arsaya AVM, ofisler ve konutlar inşa edeceğiz. Bunun karşılığında 80 bin metrekare alanda da kendimize inşaat yapacağız. Proje çalışmalarımız devam ediyor" diye konuştu. 


Maputo Belediyesi ile 5 bin konutluk bir anlaşma yaptıklarını da sözlerine ekleyen Öztürk, her yıla bin konut teslim edeceklerini belirtti. Bunun 700 milyon dolarlık bir proje olduğunun altını çizen Öztürk, "Toplamda 1 milyar dolar gibi bir projeye imza attık. 5 bin konutluk projemizin mimarlık çalışmaları bitti. Proje çalışmaları da bitmek üzere tahminimce Temmuz-Ağustos gibi hem Maputa Ticaret Merkezinin hem 5 bin konut projemizin inşaatına başlayacağız. 2018'de ilk bin konutumuzu teslim etmiş olacağız" diye konuştu. Proje çalışmaları esnasında Türkiye Büyükelçiliğinden önemli destek bulduklarım ifade eden Öztürk, "Yurtdışı işlerini birçok şirket yıllarca halledemezken Nisan 2016'da şirketimizi kurduktan sonra 1 yıl bile dolmadan ilerledik. Burada Türkiye Büyükelçiliğimizin rolü büyük bizi hiç yalnız bırakmadılar. Her ülkede elçiliklerimiz böyle destekleyici olsa Türk iş adamlarımızın başarıları artar" dedi. 


"Türkiye'den her yıl 100 milyon dolarlık ihracat yapacağız" 


Mozambik'te inşaat malzemesi olmadığını aktaran Öztürk, Türkiye'den her yıl 100 milyon dolarlık bir ihracat yapacaklarını belirtti. 2 yıl içinde Mozambik'te inşaat malzemelerinin satışının yapılacağı bir mağaza açmayı planladıklarını kaydeden Öztürk, "2 yıl içinde inşaatım kendimiz yaparak bir şirket kurmayı düşünüyoruz. Türkiye'den ihracat yapacağız hem orada hem de Güney Afrika'ya ve çevre ülkelere satacağız. Afrika Birliği nedeniyle gümrüksüz bazı ülkelere de satma imkanımız olacak" ifadelerini kullandı. Önümüzdeki dönemde işlerinin ağılıklı kısmının Afrika'da olacağını ve projelerin tamamlanmasından sonra Mozambik Ticaret Odası tarafından yeniden bedelsiz tahsis edilecek 2 arazi olduğunu aktaran Öztürk, yeni projelerle devam etmek istediklerini söyledi. Öztürk "Biz bundan sonra Mozambik'te oluruz.Türkiye'de işlerimiz devam edecek ama ağırlık Afrika olacak. Diğer ülkelere de gireceğiz. Güzel bir başlangıç yaptık" diye konuştu.



Antalya Arena'da kullandıkları güneş panel sistemlerini Mozambik'te de kurmayı düşündüklerini söyleyen Öztürk, "Bu konuda da çalışmalarımız var. Mozambik'te çok sık elektrik kesintisi yaşanıyor. Burada Antalya'da yaptığımız gibi güneş panelleriyle çatıları döşediğimiz zaman binalar kendi elektriğini üretecek" dedi. Evlerin satışı konusunda da farklı bir finansman modeli izleyeceklerini kaydeden Öztürk, "Daha kaliteli yapıları çok daha uyguna satacağız. Kira öder gibi ev sahibi olacak insanlar" ifadelerini kullandı. 



Dünya


Geri Dön