19 / 04 / 2024

Taha Altaylı, Astana’da 2017 Expo oyunları için 1 milyar dolarlık proje yapacak!

Taha Altaylı, Astana’da 2017 Expo oyunları için 1 milyar dolarlık proje yapacak!

Taha Group Başkanı Taha Altaylı, Astana’da gerçekleşecek 2017 Expo oyunları için eğlence merkezi ve büyük otel olmak üzere 1 milyar dolarlık proje yapılacağını ifade etti



Kazakistan’da yaptığı projelerle dikkat çeken Taha Group, Bağımsız Devletler Topluluğu’nun en büyük AVM’sini yapmaya hazırlanıyor. Bunun için 260 milyon dolar harcadıklarını belirten Taha Group Başkanı Taha Altaylı, Astana’da gerçekleşecek 2017 Expo oyunları için eğlence merkezi ve büyük otel olmak üzere 1 milyar dolarlık proje yapılacağını ifade etti.


Kazakistan’da yaptığı AVM’lerle dikkat çeken  Taha Group, Almatı’da 85 bin metrekarelik Mega Center AVM’yi açtı. İlk AVM’yi 2002’de açan şirket, 2005’te Çimkent, 2007’de Astana, 2009’da Aktöbe’de AVM yapmıştı. Bu yıl ise şirketin bu AVM’nin yanına inşa ettiği 100 bin metrekarelik tamamlayıcı AVM nisanda bitecek. “Böylece Bağımsız Devletler Topluluğu’nun en büyük AVM’sini yapmış olacağız.” diyen Altaylı, bu birleşik AVM için 260 milyon dolar harcadıklarını söyledi. Önceki gün AVM açılışını Almatı’da gerçekleştiren Altaylı, buraya Türk restoran markası G-Balık’ı da ülke başkanı Nursultan Nazarbayev’in isteği üzerine getirdi. G-Balık için Türkiye’den her ay 4 ton balık getireceklerini söyleyen Altaylı, 13 Türk aşçıyı da restoranda çalışmak için Türkiye’den transfer etti. Şirket, nisan sonunda da Suda Kebap’ı Almatı’ya taşıyacak. Şirket, Astana’da gerçekleşecek 2017 Expo oyunları için de biri eğlence merkezi diğeri büyük otel olmak üzere 1 milyar dolarlık proje yapacak.


    Gazprom aracılığı ile Kazakistan’dan yılda en az 1 milyon metreküp doğalgaz getireceğini açıklayan Ali Şen’den sonra Taha Group Başkanı Taha Altaylı da bu ülkeden ‘doğrudan’ doğalgaz getireceğini açıkladı. Bu arada önümüzdeki yıl Kazakistan’dan toplamda 6 milyon metreküpe yakın doğalgaz geleceği öğrenildi. Altaylı, “Bunun ilk etapta 1 milyon metreküpünü doğrudan getireceğiz.” dedi. Bu doğalgazın gelmesi ile Türkiye’deki fiyatların da rahatlayacağına işaret eden Altaylı, “Fiyatlar çok değişecek. Ürettiğimiz elektriğin yüzde 52’sini Rusya’dan aldığımız doğalgaz teşkil ediyor. Yarın Rusya vanaları kapatırsa 24 saatin 12 saati karanlık demektir. O kadar vahim. Ama doğalgazda pazar çeşitleniyor.” diye konuştu. Fiyatların ve bağımlılığın artma olasılığı Enerji Bakanı Taner Yıldız’ı da harekete geçirmişti. Yıldız, birçok işadamını, pazarı çeşitlendirmeleri konusunda teşvik etmişti. Nitekim Ali Şen’in yanı sıra işadamı Remzi Gür de kurduğu Siyah Kalem adlı şirketle Irak’tan doğalgaz getireceğini açıklamıştı. Türkiye, Nijerya, Cezayir, Azerbaycan, İran ve Rusya’dan doğalgaz alıyor. Bunların hayata geçmesi halinde Irak ve Kazakistan da alım pazarlarına eklenmiş olacak. Bu elzem. Nitekim Türkiye’nin yıllık doğalgaz tüketimi hızla artıyor. 2000 yılında 14 milyar metreküp olan ülkedeki toplam tüketim 2012 sonunda 40,1 milyar metreküpe ulaştı. Bu sebeple pazarın çeşitlenmesinin şart olduğuna vurgu yapan Altaylı, Türk cumhuriyetlerinin doğalgazı Türkiye’ye taşıyarak aynı zamanda Avrupa pazarına da açılmak istediklerini ifade etti. Taha Group, doğalgaz planları yanında Özbekistan, Kazakistan ve Kırgızistan arasında da elektrik ticareti yapıyor. Finansman sağlama faaliyeti de güden grubun bu seneki cirosu 900 milyon dolara ulaştı. Kazakistan’da 4 bin 500 Kazak çalışanı olan şirketin Türkiye’de Galata Film adlı şirketi bulunuyor.

Zaman


Geri Dön