24 / 04 / 2024

Akay Kavşağı 30 Temmuz'da kapatılıyor!

Akay Kavşağı 30 Temmuz'da kapatılıyor!

Melih Gökçek, Ankara 3. İdare Mahkemesi'nin, Akay Kavşağı'nın araç trafiğine kapatılması yönünde verdiği kararı değerlendirdi



Gökçek, düzenlediği basın toplantısında,  Ankara  3. İdare Mahkemesi'nin Akay Kavşağı'nın trafiğe kapatılması yönündeki kararıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Kararı, 30 gün içinde kararı uygulamak zorunda olduğunu belirten Gökçek, aksi halde mahkeme kararlarını uygulamamanın belediye başkanlarını sıkıntıya düşürdüğünü söyledi.

Gökçek, ABD Büyükelçiliği önündeki bariyerlerle ilgili mahkeme kararını uygulamadığı gerekçesiyle yargılandığını anımsattı. "Akay Kavşağı'nda mecburen yargı kararını uygulayacaklarını" bildiren Gökçek, şöyle konuştu:
"Kararı uyguladığımız zaman da Ankara trafiği felç olacak. Bu özellikle CHP ve Çankaya Belediyesinin şehircilik anlayışını ortaya koymak açısından önemli. Onların zihniyeti halka hizmet etmek değil, eziyet çektirmek. Bu dava
açılmasa hiçbir sorun yok. Akay'ın eski halini de yeni halini de biliyorsunuz.

Ankara'da en çok beklenen kavşaktı. Bir saat bekleniyordu. Şimdi pik saatte, araç sayısı artmasına rağmen, maksimum 3-5 dakika bekleniyor. Bu gerçek ortada olduğu halde CHP'li Çankaya Belediyesi bağnaz bir tutumla buranın işlememesini istiyor.

Ben bunu uygulamazsam kesinlikle sorumluyum. Mutlak manada 'Mahkeme kararını uygulamadı' diye mahkemeye verirler. Mecburen uygulamak zorundayım. Ankara halkından özür diliyorum. Bütün bunları her tarafta gelecek haftadan itibaren ilan edeceğiz, vatandaş mağdur olmasın diye. Özellikle böyle bir uygulamanın Ankara için tam bir felaket anlamına geldiğini ifade etmek istiyorum. Yapacak bir şey yok. CHP ve Çankaya belediyesi yaptıklarıyla iftihar etsinler"

"AKAY KAVŞAĞI, 30 TEMMUZDA KAPATILACAK"
Konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Gökçek, kavşağın ne zaman kapatılacağına ilişkin soru üzerine, son uygulama tarihinin 1 Ağustos olduğunu, ancak 30 Temmuz günü kavşağı trafiğe kapatacaklarını
bildirdi.

Gökçek, "Son derece yanlış bir mahkeme kararı. Mahkeme başkanının da katılmamış olması, bana son derece rahat konuşma imkanı veriyor. Kamu yararı nedir orada? Hepinizin geçmesi değil mi? Burayı kapattığımız zaman hangi kamu yararı olacak. Aklıma yatmıyor, başkanın aklına da yatmamış ama mahkeme kararı olduğu için uygulamak zorundayız" diye konuştu.

Gökçek, bir başka soru üzerine, Ankara 3. İdare Mahkemesi'nin kararının Danıştay'da temyiz etmek üzere hazırlık yaptıklarını söyledi.

Bir gazetecinin, "Yeni bir plan yapamaz mısınız?" soruna Gökçek, yaptıkları 2 planın mahkemelerce iptal edildiğini, diğerlerinden farklı olmayacağı için yeni bir plan yapamayacaklarını söyledi. Gökçek, "Ankara'nın genel anlamda ulaşım planı yok. Plan olmadığı için oraya Akay'ı uydurmanız söz konusu değil. Genel ulaşım planı yapılmasını şu anda düşünmüyorum. Çünkü, yüzde 99, yapılacak olan planın iptal edileceğine inanıyorum. Bizim plan anlayışımızla ODTÜ bilirkişileri arasında uyum yok. Mahkemeler de ODTÜ'ye gönderiyor. Verilecek karar da bilirkişiye göre oluyor. Bu konuda ümidimiz olmadığı için bu güne kadar genel bir plan yapmayı düşünmedik" dedi.

Yolun trafiğe kapatılması konusunda başka bir çarenin olup olmadığının sorulması üzerine Gökçek, yol kapatıldıktan sonra vatandaşların, Ankara Büyükşehir Belediyesinin uygulamasının durdurulması için Ankara İdare Mahkemesine bireysel başvurularda bulunması halinde mahkemenin durdurma kararı verme olasılığının olduğunu söyledi.

Gökçek ayrıca, Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık'ın, davanın önceki belediye yönetimi tarafından açıldığını, ancak kendilerinin buna katılmadığını içeren bir dilekçeyi mahkemeye vermesinin de Büyükşehir Belediyesi'nin elini güçlendirmek açısından yararlı olabileceğini ifade etti. Çankaya Belediyesinin, Büyükşehir Belediyesi aleyhine açtığı başka davalar olup olmadığının sorulması üzerine Gökçek, çok sayıda dava olduğunu vurguladı.

Çankaya Belediyesinin açtığı davalar nedeniyle gerçekleştiremediği projelerden örnekler veren Gökçek, Atatürk Orman Çiftliği arazisi üzerinden geçecek yol, alt ve üst geçit çalışmalarının Çankaya Belediyesi'nin mahkemeye
başvuruları üzerine gerçekleştirilemediğini anlattı. Gökçek, bunun üzerine mahkemenin aldığı kararı afişlerle halka duyurmak istediklerini, ancak yine mahkemenin bu uygulamaya izin vermediğini belirtti. Gökçek, "Halkı bilgilendirmenin suç olması nasıl olur? Bu konuda, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine gitmeyi düşünüyoruz" dedi.

"SAYIN BAŞBAKAN HAYRETLE KARŞILADI"
Melih Gökçek, Akay Kavşağı'nın protokol tarafından sık sık kullanılan bir yol olduğu hazırlatılarak, "Sayın Başbakan'a konuyu illettiniz mi?" sorusuna, "Yasada, bariyerler 'şu kişi için kaldırılır, şu kişi için kaldırılmaz' denmiyor ki. Sayın Başbakan'a bu konuyu ilettim dün akşam. Hayretle karşıladı. Ama kanun... Ne diyebilir Sayın Başbakanımız, aynı benim gibi. Mecburiyet. Yasalar böyle" diye konuştu.

Bir gazetecinin, kavşağın kapatılmasıyla ilgili "Kendinizi sorumlu hissediyor musunuz?" sorusuna Gökçek, şu karşılığı verdi:
"Hayır. En ufak şekilde sorumlu hissetmiyorum. İnşaat sürerken yürütmeyi durdurma kararı vermedi mahkeme. Akay Kavşağı yapılalı yıllar oldu. Kavşağı 2 yılda yaptık. Bu süre içinde herhangi bir yürütmeyi durdurma kararı gelmedi. Benim hiçbir karar almamam lazım o zaman. Benim hangi kararımın iptal edileceğini önceden bilemem ki...

Dünyanın hiçbir ülkesinde olmayan uygulama bizim ülkemizde oluyor. 'İdari mahkemeler yerindelik kararı veremez' diye anayasa ve kanun hükmü olmasına rağmen mahkemeler böyle karar veriyor. Bu bir yerindelik kararıdır. Alt üst geçit yapma hakkı belediye meclisine aittir. Hiçbir şekilde 1/1000 ve 1/5000'lik plan bilirkişi raporuna göre iptal edilememeli. Niye? O zaman idarenin takdir yetkisini mahkeme kullanmış oluyor. Mahkeme takdir yetkisini kullanmış olmasına rağmen ben mahkeme kararını uygulamazsam suç işlemiş oluyorum. Mecburen uyguluyorum ama mahkemeler bu manada anayasaya ve İdare Mahkemeleri Usulü Kanunu'na uymadan bu kararı veriyor. Onların bir sorumluluğu yok. Yapacağım hiçbir şey de yok."
"Çözüm yolu hiç yok mu?" sorusu üzerine Gökçek, "çok çözüm yolu olduğunu, yolun ilelebet kapalı kalamayacağını, gerekirse TBMM'nin kendisi için bir kanun çıkarabileceğini" dile getirdi.

Bir gazetecinin, mahkemelerin, Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin bir çok projesiyle ilgili aleyhte kararlar verdiğini anımsatarak, "Mahkemelerin size karşı ön yargılı olduğunu mu düşünüyorsunuz? Projelerinizin hatalı olabileceğini
hiç düşündünüz mü?" sorusuna Gökçek, "Mahkemelerin ön yargılı olduğu yönünde bir iddiada bulunamam. Elbette biz de hata yaparız. Hatasız kul, belediye meclisi olmaz. Mutlaka kararlarımızda hata olabilir. Ama Ankara Büyükşehir Belediyesinin imarla ilgili aldığı kararlar üzerine açılan davaların yüzde 98'ini kaybediyoruz.

Ankara yüzde 98'ini kaybederken... İzmir'e de aynı davalar açılıyor.  İzmir  Büyükşehir Belediyesi'ne açılan imar davalarının yüzde kaçı iptal edilmiş, Ankara'nın yüzde kaçı iptal edilmiş? Geçen gün Denizli Belediye Başkanı da
söyledi onların da yüzde 95'i iptale ediliyormuş" yanıtını verdi. Bazı gazetecilerin, "AK Partili belediyelere kasıt mı var?" diye sorusu üzerine Gökçek, "Ben öyle bir şey demiyorum. Tespitimi söylüyorum. Bu konuda bir araştırma yapın" diyerek sözlerini tamamladı.

Çankaya Belediye Başkanı Tanık: "Akay Kavşağı'nda Çankaya Belediyesi'ne yetki verilirse biz uygun çözüm üretmeye talibiz"

Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık, Akay Kavşağı için yapılan planları iptal edenin Çankaya Belediyesi değil "yüce yargı" olduğunu belirterek, "Bu konuda halkımız yanlış bilgilendirilerek belediyemiz bu uygulamanın sorumlusu olarak gösterilmektedir" dedi.

Tanık, Çankaya Belediyesinde düzenlediği basın toplantısında, "Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'in 1997 yılında yargı kararı ile kapatılması kararlaştırılan Akay Kavşağı'nı geçen 12 yılın ardından mahkeme kararını gerekçe göstererek 1 Ağustosta kapatma kararı aldığını" savundu.

Bu kavşaklarla ilgili planların iptal edilmesi sürecinde belediyelerinin sorumlu tutulduğunu ifade eden Tanık, mahkemenin verdiği kararın kavşağın kapatılmasını değil, o kavşak için yapılmış planın iptal edilmesini içerdiğini
bildirdi.

Yargı kararının kavşağın yıkılarak eski duruma geri dönülmesini öngördüğünü ifade eden Tanık, "O yapılana kadar da belediyeye (Burada çözüm üretemezsin) dememektedir. Oysa Büyükşehir Belediye Meclisindeki beyanlardan anlaşıldığı üzere Büyükşehir Belediyesi yönetimi kavşağı bariyerler koyarak kapatmayı planlamakta, alternatif ulaşım düzenlemesi ortaya koymayarak Ankaralıların mağdur olmasına izin vermektedir" diye konuştu.

Sorumlu bir kent yönetiminin herhangi bir yargı kararının gereğini yerine getirmek durumunda kalması halinde trafik açısından alternatif acil ulaşım planı hazırlamak ve gerekli düzenlemeyi yapmakla yükümlü olduğunu belirten Tanık, şunları kaydetti:
"Çünkü, bir kamu yönetimi her şeyden önce kentin uyumlu bir düzen içinde işlemesini ve güvenliğini sağlamak zorundadır. Bu durumda bölgedeki herhangi bir acil olay, yangın ya da hastaneye yetişmek durumunda olan insanlarla ilgili yaşanacak tüm olumsuz sonuçlardan Büyükşehir Belediyesinin sorumlu olacağı unutulmamalıdır.

Kavşağın bu hali ile taşıt geçişine kapatılmasından doğacak sorumluluk ve zararların ayrıca bir yargı kararına dönüşebileceği de Büyükşehir Belediyesi yönetimince gözden kaçırılmamalıdır."
Akay Kavşağı yapılmadan önce gerek belediyelerinin gerekse kentteki diğer meslek odaları ve uzmanların ulaşım sorununun köprülü kavşaklarla çözülemeyeceği konusunda görüş belirttiklerini anımsatan Tanık, kapsamlı bir ulaşım planı dahilinde toplu taşımanın geliştirilmesi ve raylı sistemlerin hızla tamamlanmasının önerildiğini söyledi.

Büyükşehir Belediyesinin bu uyarıları ve yargı kararlarını dikkate almadan yaklaşık 60 milyon dolar harcayarak kavşağı yaptığını kaydeden Tanık, kavşağın trafik açısından sürekli ve kalıcı bir çözüm getirmediğinin geçen süre
içinde yargı kararı ile tescilli biçimde ortaya çıktığını savundu.

BARİYERİN VATANDAŞLAR TARAFINDAN KALDIRILMASI
Bir gazetecinin 1 Ağustos günü kavşağın bariyerlerle kapatılmasından sonraki sürecin ne olacağını sorması üzerine, daha önce de Mithatpaşa Köprüsü'nde yaşandığı gibi bariyerin vatandaşlar ya da sürücüler tarafından kaldırılarak yolun trafiğe açılması gibi bir durumun da söz konusu olabileceğini ve Ankara halkının kendine bir yol bulacağını ifade etti. Kapatmaya ilişkin uygulamanın olumlu sonucunun da ortaya çıkabileceğini
savunan Tanık, bölgenin "yaya yolu" olabileceğini kaydetti.

Akay Kavşağı'nın bir "garabet" olduğu savunan Tanık, yer altında trafiğin birbirini kestiğini ve Ankaralı sürücülerin başarısı sayesinde bugüne kadar önemli bir trafik kazasının yaşanmadığını söyledi.

Bir başka gazetecinin "Büyükşehir Belediyesinin Çankaya Belediyesine yaklaşımını siyasi buluyor musunuz?" şeklindeki soruya karşılık, Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'i göreve geldiğinde "CHP'li bir belediye başkanı" olarak değil "Çankaya Belediye Başkanı" olarak "uyumlu çalışma adına" ziyaret ettiğini belirtti.
A.A

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Ankara'da kavşak siyaseti vatandaşa eziyete dönüşüyor

Melih Gökçek CHP'nin Ankara'ya hediyesi diyerek 30 Temmuz günü Akay kavşağının trafiğe kapatılacağını açıkladı

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Ankara 3. İdare Mahkemesi'nin Akay kavşağının araç trafiğine kapatılması yönünde verdiği kararının CHP'nin Ankaralılara bir armağanı olduğunu söyleyerek, "Ben bunu uygulamak zorundayım. Bu Ankara için tam bir felaket olacak" dedi.
Gökçek, CHP'li Çankaya Belediyesi'nin açtığı dava sonucunda  mahkemenin trafiğe kapatılmasına  karar verdiği Akay kavşağıyla ilgili basın toplantısı düzenledi. Gökçek Ankara trafiğinin en işlek noktalarından kavşağı  30 Temmuz'da kapatacaklarını söyledi.  

Ankara trafiği kilitlenecek
Gökçek, özetle şunları söyledi: Kararı uyguladığımız zaman da Ankara trafiği felç olacak. Bu özellikle CHP ve Çankaya Belediyesi'nin şehircilik anlayışını ortaya koymak açısından önemli. Onların zihniyeti halka hizmet etmek değil, eziyet çektirmek. Bu dava açılmasa hiçbir sorun yok. Ben bunu uygulamazsam kesinlikle sorumluyum. Mutlak manada `Mahkeme kararını uygulamadı' diye mahkemeye verirler. Mecburen uygulamak zorundayım. Ankara halkından özür diliyorum. Özellikle böyle bir uygulamanın Ankara için tam bir felaket anlamına geldiğini ifade etmek istiyorum. Yapacak bir şey yok.
Kararın son uygulama tarihi 1 Ağustos. Ancak, biz 30 Temmuz günü kavşağı trafiğe kapatacağız. Akay Kavşağı protokol tarafından sık sık kullanılan bir yoldur. Sayın Başbakan'a bu konuyu ilettim dün akşam. Hayretle karşıladı. Ama kanun... Ne diyebilir Başbakanımız, benim gibi. Mecburiyet... Yasalar böyle."
Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık, Radikal'in sorularını yanıtlarken, Melih Gökçek'in `keyfi davrandığı' için böyle mahkeme kararları çıktığını savundu. Tanık, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Mahkeme, Akay kavşağının kapanmasıyla ilgili bir karar vermemiştir. Mahkeme diyor ki, `planların şehircilik ilkelerine ters, yeniden gözden geçir. Bu planı iptal et.' Ankaralıların sıkıntı çekmemesi için gecici çözüm gerekiyor. Biz bu çerçevede elimizden geleni yapmaya, planları birlikte gözden geçirmeye, Büyükşehir Belediyesi ile dayanışmaya hazırız. Gökçek'in halk nedzinde CHP'yi zor duruma düşürmek için çaba harcadığını savunan Tanık, "Gökçek'in üslubu, toplumu ayrıştıran, dışlayan, doğru olmayan  bir üslup" dedi.
Behzat MİSER/Radikal


Geri Dön