26 / 04 / 2024

Akif Kemal Akay: Gecekondular konut sektörünün bir parçası!

Akif Kemal Akay: Gecekondular konut sektörünün bir parçası!

Cumhuriyet Halk Partisi Adana Büyükşehir Belediye Başkan Aday Adayı Akif Kemal Akay, gecekonduların konut sektörünün bir parçası haline geldiğini belirtti. Akay: "Gecekondu sorununu, konutları yıkmak veya insanları başka yerlere taşımakla olmaz" dedi...



Kente göç eden insanların ilk amacının kısıtlı olanaklarıyla ucuz konut sahibi olmak olduğunu kaydeden CHP'li Akay, "Konut yetersizliği olan kentimizde, arsaların yetersizliği ve aşırı ölçüde pahalılığı, hazine arsalarına yönelmeye zorlamaktadır. Sayısız insanımız, gecekondulaşmış alanlarda yaşamaktadır. İmar affı gibi siyasal kararların da bunları özendirdiği bir gerçektir. Çözüm sosyoekonomik temellere dayanmak zorundadır. Gecekondu sorununu, konutları yıkmak veya insanları başka yerlere taşımakla çözmek olası değildir" dedi. 


'GECEKONDU BÖLGELERİ ADETA AYRI BİR DÜNYA'

 CHP  Adana  Büyükşehir Belediye Başkan Aday Adayı Akay, gecekondu bölgelerinin adeta bir ayrı kent, bir ayrı dünya görünümünde olduğunu söyledi. 

Gecekonduların hazine arazilerine yapıldıkları için çoğunlukla derme çatma olduğunu, plansız yapıldıkları için de alt yapı ve yollarının yetersiz olduğunu dile getiren Akay, az da olsa bahçeli olmaları nedeniyle biraz da insani yapıda olduklarını ifade etti. 


"DEVLET POLİTİKALARININ ESERİ"

 Akay, "Gecekondularda yaşayanlar genelde komşularına yük olmadan, hatta birbirlerinin sorunlarını çözerek yaşamaktadırlar. Köy kente gelmiş gibidir. 

Gecekonduların devlet politikalarının eseri oldukları kesindir. Yerel ve genel seçim sırasında politikacıların gözbebeğidirler. Seçim sonrası çoğunlukla unutulurlar. Yıllarca belediye hizmetleri alamayanları olmuştur. 

Şehrin yatay büyümesine neden oldular. 

Zorlamayla kentin sınırını genişlettiler" diye konuştu. 


HİZMETLERİN GÖTÜRÜLMESİNDE BÜYÜK SIKINTI YAŞANIYOR" Kendiliğinden oluşan bu bölgelere yol, su elektrik, telefon gibi hizmetlerin götürülmesinde büyük zorluklar çıktığını anlatan Akay, bu bölgelerde itfaiyelerin giremeyeceği darlıkta sokakların oluştuğunu, hizmet götürülemeyen yolların özellikle yağmur ertesinde büyük sorunlara neden olduğunu, elektrik hatlarının evlerin üzerinden veya yanından geçerken ölüm ve sakatlığa göz kırptığını vurguladı. 


"ÇÖZÜM SOSYO EKONOMİK TEMELLERE DAYANMAK ZORUNDA" Diğer birçok sorun gibi bu sorunun da kemikleştiğini ifade eden Akay, sorunun sadece Adana'nın çözebileceği iş olmadığını kaydetti. Çözümün sosyoekonomik temellere dayanmak zorunda olduğunun altını çizen Akay, "Gecekondu sorununu, konutları yıkmak veya insanları başka yerlere taşımakla çözmek olası değildir. Gecekondu kültürü ve kentsel bütünlük dikkate alınmayıp rant düşünülürse, sorun daha da ciddi boyutlara uzanabilir. Gelir dağılımının düzeltilmesi, sanayi alanlarının artması ile kentleşmenin yurt düzeyine yayılması, gecekondu sorununun uzun vadede çözümü için kaçınılmazdır" şeklinde konuştu. 


"KAÇAK YAPILAŞMA TOPLUMSAL BOZULMANIN SONUCU" 

Kaçak yapılaşma sorununun ise gecekondulaşmanın ötesinde bir toplumsal bozulmayla ortaya çıkan bir durum olduğunu anlatan Akay, sık değiştirilen imar planları ve imar aflarıyla toplumsal denetim eksikliğinin, yaygınlığının en önemli nedenleri arasında olduğunu bildirdi. 


"GÜÇLÜ KENT KOOPERATİFLERİNE İHTİYAÇ VAR" 

Akay, "Buna ait çözüm, toplumsal kaynaklı dış destekler ve güçlü kent kooperatifleri aracılığı ile sağlanmalıdır. Kuşkusuz burada yapılması gereken bize özgün, hukuki boyutları da tamamlanmış modellerin ilgili kurum ve kuruluşların süzgecinden geçerek ortaya konmasıdır" dedi. 


"RANT HESABI YAPILMAMALI"

 Kentte öncelikli mahalleler programı hazırlanması gerektiğinin altını çizen Akay, temel çözümün çevrenin kentsel gelişmesinin sağlanması olduğunu söyledi. Akay, "Sadece devletin ya da yerel yönetimin ıslah benzeri program uygulamaya kalkması sorunun çözümü olamaz. Uygulamada yöre insanının mutlak surette işin içinde olması gerekmektedir. Bu alanlarda mülkiyet, hisseli tapu, kullanım hakkı önemli bir sorun olarak ortadadır. Oluşturulacak ıslah programında rekabet oluşturacak durumlardan kaçınmak, rant hesabı yapmamak gerekmektedir" diye konuştu. 


Çukurova Merhaba Gazetesi


Geri Dön