23 / 04 / 2024

Bursa İnegöl'de OSB, konut sektörünü de tetikleyecek!

 Bursa İnegöl'de OSB, konut sektörünü de tetikleyecek!

TSKB Gayrimenkul Değerleme A.Ş. Bursa Şubesi Değerleme Uzmanı Gülçin Çakır'ın raporuna gire; İnegöl'de OSB’nin sektörel anlamda konut sektörünü de tetikleyeceği düşünülüyor



TSKB Gayrimenkul Değerleme A.Ş. Bursa Şubesi Değerleme Uzmanı Gülçin Çakır, İnegöl ilçesini www.emlakkulisi.com için analiz etti…

 Bursa İnegöl de OSB, konut sektörünü de tetikleyecek!

MOBİLYA BAŞKENTİ’NDE TÜRKİYE’YE ÖRNEK OLMASI GEREKEN OSB...


İnegöl ilçesi, Bursa’nın merkez ilçelerinden sonra en kalabalık nüfusuna sahip ilçesidir. Bu özelliğinin dışında Türkiye’nin nüfus bakımından da 3. büyük ilçesi olma özelliği taşımaktadır. Bugün sahip olduğu nüfusun büyük bir bölümü ülkenin çeşitli illerinden istihdam edilmek amacıyla göç edenler oluşturmaktadır. 

 

İlçenin bu denli göç almasının ardında, 1980’lere kadar olan süreçte büyük oranda orman ürünleri alanında gelişmiş ve imalat sanayi önemli yer tutmuştur. Orman ürünleri sanayi ilçeye ekonomik açıdan 16. büyük sanayi kenti kimliği katmıştır. Tekstil ve mobilya sektöründe hızla gelişen ilçe günümüzde ilk merkezi Bursa’ya doğru yaklaşmaya başlamıştır. İlçenin bir mahallesi olan ve kuzeyinde gelişme gösteren Alanyurt Mahallesi, büyük oranda site ve villaların yoğunlukta olduğu bir mahalledir. Kentsel gelişim açısından konumu göz önünde bulundurulduğunda, doğru bir yer seçim kararı olduğu düşünülen bölgede konutların m² birim fiyatları 550 - 950 TL arasında değişmektedir.

Ekonomik gelişiminin 80’li yıllara kadar olan dönemde, büyük oranda orman ürünlerinin işletilmesi ve mobilya imalatına dayandığı ilçede; 80’li yıllardan sonra ise ekonomik gelişmesinin hızlanmasının ardında Organize Sanayi Bölgesi’nin etkisi vardır. OSB’de mobilya ve tekstil sektörünün varlığı ve küçük işletmelerin fabrikalaşma yoluna gitmesi ile hızla büyüme gösteren ekonomik yapı sayesinde ilçenin ülke sınırlarını aşan ve markalaşan bir sosyo-ekonomik yapı sergilemesi söz konusu olmuştur. Türkiye’de ilk ilçe OSB’nin İnegöl’de kurulmuş olması, mobilya sektörü başta olmak üzere gelişen ekonomisi, ilçenin nüfus yapısınında hızlı bir değişim yaşanmasına neden olmuştur. Kozmopolit bir nüfus yapısı sergileyen ilçe de sanayi sektörü pekçok kişiye istihdam olanağı sağlamasının yanı sıra, sağlıklı bir gelişimin planlanmaması durumunda ilçenin çevre sorunları yaşamasına neden olabileceği düşünülmektedir. Söz konusu bu durum, OSB’nin son dönemlerde taşınmasına kadar gidebilecek spekülasyonları beraberinde getirmiştir. Ancak İnegöl OSB’nin atık arıtma konusunda pekçok OSB’ye örnek olacak atılımları söz konusudur. Öyleki tesiste sadece sanayi bölgesinin değil tüm İnegöl’ün atıkları arıtılarak, tesisin de çamurları kurutularak doğaya geri salınmakta ve çevreye daha az zarar veren bir üretim biçimi gerçekleştirilmektedir.

 Bursa İnegöl de OSB, konut sektörünü de tetikleyecek!

Sanayi dışında, tarımsal üretimin de önemli bir geçim kaynağı olduğu ilçe, coğrafi konumu iklim şartları vb. etkenler dolayısı ile sanayinin yarattığı hava kirliliğini kent merkezine taşımakta, tarımsal verimliliği ile ön plana çıkan Yenişehir ve İnegöl ovalarını tehdit etmektedir. 

 

Türkiye’nin mobilya başkenti olma yolunda hızla ilerleyen ilçede, OSB’nin yer seçim kararı son günlerde önemli bir tartışma konusu olmuştur. İlçenin, Bursa –  Ankara  Yolu’nun güneyinde gelişme gösteren yapısının, verimli tarım alanlarını tehdit ettiği düşünülmektedir. Söz konusu bu durumun OSB’nin ilçe merkezine yakın olan konumu ile birleştiğinde, orta ve uzun vadede tarım ve turizm kenti olma niteliği sergileyen İnegöl’e olumsuz etkileri göz ardı edilmemelidir. İlçe merkezinin kuzeyinde, konut alanlarına çok yakın bir konumda olan OSB’nin, bu bölgeden taşınması şüphesiz daha sağlıklı bir kentsel gelişimi destekleyecektir.


OSB’nin ilçe merkezine yakın olan konumunun, bölge gelişimine olan etkileri göz önünde bulundurularak, daha sağlıklı bir bölgede gelişimini sürdürmesi yönünde çalışmalar yapılması, İnegöl’ün OSB ile desteklenen kent kimliğine ve ekonomik yapısına katkı bulunacaktır.


İlçenin mobilya ve tekstil sektöründe gelişme gösteren ekonomik yapısının, bölgedeki nüfus hareketliliğini arttıracağı, OSB’nin sektörel anlamda konut sektörünü de tetikleyeceği düşünülmektedir.


*Bu çalışma, TSKB Gayrimenkul Değerleme tarafından, www.emlakkulisi.com için özel olarak hazırlanmıştır.


Geri Dön