18 / 04 / 2024

Akıllı evde siber korku!

Akıllı evde siber korku!

Dünyaya proje geliştiren ve tüm yeniliklere anında adapte olan Türk müteahhitler, akıllı ev konseptine yeni projelerinin hepsinde yer vermeye başladı.



Perdeleri ve ışıkları uzaktan kumanda ile açıp kapatmanın ötesinde artık evlerimizin kapı, doğal gaz, klima, fırın ve çamaşır makinesi gibi sistemlerin evde olmadan uzaktan erişimle açıp kapatabiliyoruz. Üstelik artık nesneler de birbiriyle iletişim halinde.

Yeni Şafak Gazetesi'nde yer alan habere göre eve habersiz gelen bir misafir anında ev sahibine bildiren kamera sistemi, onay aldığında kilit sistemiyle iletişime geçip kapının açılmasını sağlayabiliyor. Ancak tüm bunlar bir yandan hayatı kolaylaştırırken bir yandan da yeterli güvenlik önlemi alınmazsa siber saldırılara kapı açabiliyor.

ARAŞTIRMALAR BUNU KANITLIYOR

Akıllı evlerdeki tehlikeler siber güvenlik şirketlerinin yaptığı araştırmalarla da gözler önüne seriliyor. Söz konusu alanda hizmet veren birçok küresel şirketin yaptığı analizlere göre; evdeki bağlantılı tüm modülleri ve sensörleri yönetmek için kullanılan akıllı bağlantı merkezlerinde çeşitli açıklar bulunabiliyor. Yapılan analizlerde, saldırganların ürünün sunucusuna ulaşıp istedikleri kullanıcının kişisel verilerini içeren arşivleri indirebiliyor ve hesaplara erişebiliyor. Araştırmalarda saldırganların bu şekilde ev sistemlerinin tüm kontrolünü ele geçirebileceğine de dikkat çekiliyor.


Geri Dön