26 / 04 / 2024

Akitli tapu işlemleri nelerdir?

Akitli tapu işlemleri nelerdir?

Akitli tapu işlemleri nelerdir? Akitli tapu işlemleri hangi haklar için geçerli olmuyor? Akitli tapu işlemleri konusu hakkında daha detaylı bilgi edinmek istiyorsanız haberimizin devamını inceleyebilirsiniz..



Akitli tapu işlemleri nelerdir?


Akitli tapu işlemleri, tapu sicil müdürlüğünde resmi senet düzenlenerek yapılan işlemler oalrak karşımıza çıkıyor. Satış, bağış, taksim, ölünceye kadar bakma akdi, ipotek ve irtifak hakları akitli işlemlere örnek gösterilebiliyor. Tapu Kanununun 26. Maddesinde bu konu şöyle yer alıyor;


Madde 26 

 

Mülkiyete, mülkiyetin gayrı ayni haklara ve müşterek bir arzın hissedarları veya birbirine muttasıl gayrimenkullerin 

sahipleri arasında bunlardan birinin veya bir kaçının o gayrimenkul üzerinde mevcut veya inşa edilecek binanın, muayyen bir 

katından veya dairesinden yahut müstakillen istimale elverişli bir bölümünden munhasıran istifadesini temin gayesiyle 

Medeni Kanunun 753 üncü maddesi hükümlerine göre irtifak hakkı tesisine veya tesisi vadine mütedair resmi senetler tapu 

sicil müdürü veya tapu sicil görevlileri tarafından tanzim edilir.


Şahsi haklar için resmi senet düzenlenmediğinden akitli tapu işlemleri şahsi hakların işleyişinde geçerli olmuyor. İşte akitli tapu işlemlerinden bazıları;



- Satış: Satış işlemi ile taşınmazın mülkiyeti belli bedel karşılığında malik tarafından alıcıya devredilmektedir. İşlemi tapu sicil müdürlüğünden talep edecek kişi, satışa konu taşınmazın maliki veya onun temsilcisidir. 


- Kat karşılığı temlik (devir): Kat karşılığı temlik resmi şekle tabi olup, resmi şekilde tapu sicil müdürlüğünce resmi senet düzenlenmesidir. Uygulamada sıkça karşılaşan Noterlerce düzenlenmiş kat karşılığı inşaat hakkı sözleşmelerine dayanılarak, mülkiyet devri mümkün değildir. Tapu sicil tüzüğüne göre bu tür sözleşmeler sadece tapu kütüğüne şerh verilebiliyor. 


- Miras payının temliki: Murisin ölümünden sonra, mirasçılar kendilerine intikal eden miras paylarını birbirlerine veya üçüncü kişilere bedelli veya bedelsiz temlik edebilmektedir. Mirasçıların kendi aralarında yapacakları temlikler için sözleşme tapu sicil müdürlükleri veya noterlerce tanzim edilebiliyor. 


- Bağış (hibe): Taşınmazın, karşılığında bir bedel olmaksızın mülkiyetin devredildiği bir işlemdir. Medeni haklarını kullanma yeterliliğine sahip olan herkes taşınmazlarını hibe edebilir. Yaşı küçük veya vasiyet altındaki kişilerin taşınmazları veli veya vasilerince bağışlanamıyor.


- Trampa (Takas): Bir taşınmazın başka bir taşınmaz karşılıklı değiştirilmesidir. Şayet trampa edilen taşınmazlar arasında değer farklılıkları varsa, aradaki değer farkı ve bu farsın tahsil şekli, tapu sicil müdürlüğünde düzenlenecek resmi senede yazılabilecektir. 


- Taksim: Ortak mülkiyet olarak tasarruf edilen taşınmazların, her ortağın rayına karşılık olarak, Ortaklara tahsis edilmesi işlemidir



Tuğçe ERSOY/Emlakkulisi.com


Geri Dön