19 / 04 / 2024

Akkent Konutları ekonomi sohpetleri yapıldı!

Akkent Konutları ekonomi sohpetleri yapıldı!

Akkent Konutları Ekonomi Sohbetleri’nin ilk toplantısında konuşan Prof. Dr. Şükrü Kızılot, OSTİM ve İvedik OSB üyelerine yeni torba kanundaki vergi düzenlemeleri ile güncel vergi uygulamalarını anlattı.



Anonim şirketin limited şirkete göre daha avantajlı olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Şükrü Kızılot, şirket sahiplerini uyardı ve “limited şirketinizi bir an önce anonim şirket haline dönüştürün’’ dedi.


13 Ekim Dünya Konut Günü dolayısıyla İvedik OSB ev sahipliğinde, Ünal Akpınar A.Ş’nin sponsorluğunda İvedik Organize Sanayi Bölgesi Toplantı ve Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen seminerin açılış konuşmasını OSTİM OSB Başkanı Hasan Gültekin ve Ünal Akpınar A.Ş. Genel Müdürü Birol Akpınar yaptı. Gazi Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Öğretim Görevlisi Salih Zeki Salalı da konut sektöründeki yeni trendler hakkında bilgi verdi.


Prof. Dr. Şükrü Kızılot, seminerde yeni torba kanundaki vergi düzenlemeleri hakkında ayrıntılı bilgi verdi. “Torba Kanun”un 67 kanun ile 4 kanun hükmünde kararnamede değişiklik yaptığını anlatan Prof. Dr. Kızılot, TBMM’ye “torba” olarak gelen kanunun “çuval” olarak yasalaştığını söyledi. Yasa ile ithal cep telefonu ve televizyon gibi ürünlere yeni vergiler eklendiğini kaydeden Kızılot, bu ürünlerde yüzde 16 olan ÖTV’nin artık peşin ödeneceğini kaydetti.


Kanun’un getirdiği en önemli yeniliklerden birisinin de anonim şirket yönetim kurulu üyeleri ve yöneticilerinin, yalnızca görev yaptıkları döneme ilişkin vergi borçlarından sorumlu tutulmaları olduğunu belirtti.


Şirket kasasında nakit tutanların ya da şirketine borçlananların da yeni yasada düşünüldüğünü ifade eden Prof. Dr. Şükrü Kızılot, ‘’Yeni uygulama ile bu oranların yüzde 3’ünü ödüyorsunuz ve diğer vergilerin tamamından kurtuluyorsunuz” dedi. Kızılot, çekilen paranın vergi defterlerinde kardan mahsup edilmemesi uyarısında bulunarak, aksi halde buna stopaj kesileceğini uyarısında bulundu.


Motorlu taşıtlar vergisi dahil olmak üzere vergi borçları ile SSK prim borçlarının da kanunla yeniden yapılandırıldığını hatırlatan Kızılot, bu borçların faizlerinin silineceğini ve kalan borcun 36 taksitte ödenebileceğini söyledi. Kızılot, gelecek yıl yeni bir vergi affının çıkabileceğini de iddia etti.


Devletin vergi alacağı 200 milyar TL


Devletin vergi ve prim alacaklarının 200 milyar TL olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Kızılot, “Yasa 11 Eylül günü çıktı ama yürürlüğünü nedense 1 Ekim’de başlattılar. Bu da eylül ayında bütçe açığının artması demektir. Halbuki 12 Eylül’de başlatsalardı en az 10 milyar lira bütçeye girecekti” diye konuştu.


Vergisini ödemeyenlere sürekli af çıkarken vergisini düzenli ödeyenlere bir şey yapılmadığını anlatan Kızılot, vergisini ve primlerini zamanında ödeyenlere de bir miktar da olsa indirim uygulanmasını istedi.


-Otomobili kiralamak almaktan daha avantajlı


İşletme sahiplerinin otomobil almaktansa otomobil kiralamalarını öneren Kızılot, özellikle işletme çalışanlarının otomobillerinin kiralanmasının daha uygun olabileceğini söyledi. Kızılot, “rent a car”dan araba kiralamanın avantajları hakkında da bilgi verdi.


Konut satışlarında alıcı lehine yapılan düzenlemeleri anlatan Kızılot, özellikle belediyeler tarafından her yıl yeniden derlenen emlak vergisi oranlarını eleştirdi. Kızılot, özellikle İstanbul’da bazı mahallelerde emlak vergisi oranlarının anormal düzeyde arttığını belirtti.


-Limited şirketinizi A.Ş’ye dönüştürün


Kira gelirlerinde mutlaka gider pusulası imzalatılmasını öneren Kızılot, şirketlerin de limited şirketten anonim şirkete dönüştürülmesini önerdi. Kızılot, anonim ve limited şirketlerin vergi avantajlarını örneklerle anlatarak, özellikle yeni Ticaret Kanunu’nun anonim şirketler için büyük avantajlar sunduğunu ifade etti.


-Birol Akpınar: “Ankara’nın en büyük reakreasyon alanına sahip yeni projesi – Akkent Paradise Gardens”


Ünal Akpınar A.Ş Genel Müdürü Birol Akpınar da seminerde yaptığı konuşmada, Ünal Akpınar AŞ, Akkent Konutları ve yürütülen projeler hakkında bilgi verdi. 1967 yılında kurulan şirketin birçok altyapı ve üstyapı projesini hayata geçirdiğini bildiren Akpınar, ülke ekonomisinin gelişmesi için pek çok alanda yatırım yaptıklarını söyledi. Şirket bünyesinde bugün 2 bin 500 kişinin çalıştığını ifade eden Akpınar, Türkiye’nin ilk dekopaj müteahhidi olarak sektöre öncülük ettiklerini ifade etti.


Şanlıurfa’da dünyanın en büyük sulama tünelini yaptıklarını anlatan Akpınar, Zamantı Tüneli ile İstanbul Boğazı tüneli çalışmalarını örnek gösterdi. Zamantı Tünelinin Türkiye’nin en derin tüneli olduğunu kaydeden Akpınar, burada 90 km tünel açtıklarını bildirdi.


Başta Hacettepe Ünivesitesi Beytepe Kampüsü olmak üzere pek çok projeyi hayata geçirmenin başarısını yaşadıklarını belirten Akpınar, son projeleri Akkent Paradise Gardens hakkında da bilgi verdi. Akpınar, Batıkent bölgesinde Akkent adıyla 4 konut projesini tamamlayarak hak sahiplerine tapularını verdiklerini ve sağlıklı bir yaşam alanı oluşturduklarını kaydetti. Niteliksiz konutları görünce 2005 yılında konut sektörüne girmeye karar verdiklerini bildiren Akpınar, yeni projeleri Akkent Paradise Gardens’te aile yaşamını temel aldıklarını ifade etti. İnsanların ailece bir arada etkinlik ve spor yapabilecekleri alanlar planladıklarını anlatan Akpınar, bu projenin Ankara’nın en büyük rekreasyon alanına sahip olduğunu söyledi.


Akpınar, şunları kaydetti: “Akkent Paradise Gardens’te yaşayanların 7 gün 24 saat spor yapma imkanına sahip. Artan kent nüfusu ve trafik sorunlarının yarattığı stresten kaçmak isteyenleri düşünerek bu projeyi hazırladık. Ankara’da bir kişiye düşen yeşil alanın 14 metre kare. Bizim projemizde ise bu oran 28 metre kare. Konut projelerini gerçekleştirdiğimizi bölgede toplu taşım ve ulaşım sorunu bulunmuyor. Ankara’da yıllık 120 konut satışı gerçekleşiyor ve bunun 70 binin yeni konutlar oluşturuyor. Konut sektörü her geçen yıl gelişiyor ve yoğun bir talep görüyor.”


-Türkiye’nin en büyük Ar-Ge vadisi geliyor


İvedik OSB Başkanı Hasan Gültekin de konuşmasında, bölgede bulunan 8 bin işletmenin önemine işaret ederek, İvedik’te bir mühendislik fakültesi ve bir teknik lisenin açılacağını bildirdi.


Türkiye’nin en büyük bilgi parkını oluşturacaklarını anlatan Gültekin, “Mühendislik fakültesi ve teknik lisesiyle 8 bin işletmenin ortasında 2 milyon metre karelik bir alana Türkiye’nin en büyük Ar-Ge Vadisi kurulacak. Bütün esnafımızı Ar-Ge yapar konuma getireceğiz. Artık vaktimizi, koltuklarda oturarak değil, çalışarak geçireceğiz” diye konuştu.


-Konut trendleri sosyal ve psikolojik taleplere göre yeniden şekillendi


Gazi Üniversitesi öğretim görevlisi Mimar Salih Zeki Salalı da Akkent Paradise Gardens projesini kendisinin hazırladığını bildirerek, projede insanların sosyal ve psikolojik ihtiyaçlarını göz önünde bulundurduklarını bildirdi.


Büyük kentlerde hızla artan nüfusun ve trafik sorunlarının, insanların güvenli ve konforlu yaşam talebini gündeme getirdiğini anlatan Salalı, “Akkent Paradise Gardens projesinde alış veriş merkezleri, dükkanlar, lokantalar ile yaşam alanları bir arada bulunuyor. İnsanların spor yaptığı, ailece vakit geçirdiği ve alış veriş, spor yaptığı mekanlarla mahalle kültürünü yaşatmayı amaçlıyoruz. İnsanlar, trend olan kent yaşam biçimi talep ediyor. Akkent Paradise Gardens’ı bu talebi gözönüne alarak oluşturduk” şeklinde konuştu.


-Başkentte ‘cennet bahçeleri’ kuruluyor…


Ünal Akpınar A.Ş. güvencesiyle gerçekleştirilen Akkent Konutları'nın son projesi Akkent Paradise Gardens Residence, 50 bin metre kare yeşil alanı ile Başkente cennetten bir köşe kuruyor. Hem ev alırken hem de içinde yaşarken kazanmak isteyenlerin tercihi olan Akkent Paradise Gardens, aydınlık, tasarruflu ve tümü güneye bakan konutlarının yanı sıra sosyal yaşam alanlarıyla da çekim merkezi olacak.


Akkent Paradise Gardens bünyesindeki spor alanları, tenis ve mini golf sahası, 4 mevsim kullanılabilen yüzme havuzları ve hidro masaj üniteleri, squash kortu, yürüyüş ve bisiklet yolları, AVM ve çocuk oyun alanları ile sakinlerine her yönüyle kazançlı ve ayrıcalıklı bir hayat sunuyor. Akkent Paradise Gardens tasarruflu binalarından konumuna, sağlıklı yaşam merkezlerinden yeşil alanlarına kadar her yönüyle kazanmak isteyenlerin yeni adresi olacak.


Akkent Paradise Gardens Residence, geniş yeşil alanları, konforlu konutları, spor alanları ve sosyal olanakları ile Ankara’nın en kapsamlı rekreasyon alanına sahip ve en çok kazandıran konut projesi. Batıkent’te alternatif bir yaşam alanı sunacak olan Akkent Paradise Gardens Residence’da yer alan tüm konutlar güney cepheye bakacak ve gün boyu güneş alacak. Toplam 100 bin metrekarelik alana kurulacak olan projenin 50 bin metrekarelik bölümünü yeşil alanlar oluşturacak. Ekim ayında temeli atılacak Projeye özel olarak kurulacak “Cennet Bahçeleri”, akademisyenlerden oluşan bir ekip tarafından seçilecek en nadide ağaçlar ve çiçeklerle donatılacak.


Farklı açılarda konumlandırılan 8 blokta toplam 432 daireden oluşan Akkent Paradise Gardens, 2+1, 3+1, 4+1 bağımsız bölüm seçenekleri satışa sunuldu. Nisan 2017’de tamamlanacak proje kapsamında AVM, Plaza ve Residence bölümü hariç, toplam 36 dükkandan oluşan ticaret merkezi, 7/24 özel güvenliği, açık-kapalı otopark alanları ve misafir otoparkı da bulunuyor.


-Akpınar: “Kızıot Hocamıza acil şifalar diliyoruz”


Ünal Akpınar A.Ş Genel Müdürü Birol Akpınar, rahatsızlanarak hastaneye kaldırılan Prof. Dr. Şükrü Kızılot’a acil şifalar dileyerek, “Sayın Hocamız ‘Akkent Ekonomi Sohbetleri’nde İvedik Organize Sanayi Bölgesi’nden katılımcılara çok değerli bilgiler verdi. Etkinliğimize de çok büyük katkı sağladı. Alanındaki en önemli isimlerden biri olan değerli hocamızın sağlığına kavuşarak, bir an önce yeniden birikimlerini bizlerle paylaşmaya devam etmesini diliyoruz” dedi.



Geri Dön