20 / 04 / 2024

Akkuş Grup Güneşli'deki arsalarında projelere başlayacak!

Akkuş Grup Güneşli'deki arsalarında projelere başlayacak!

İstanbul’da iki ayrı tesiste denim ve kot pantolon üreten Akkuş Group, son yatırımını Mardin’e yaptı. Akkuş Group Yönetim Kurulu Başkanı Akkuş memleketindeki yatırımı, bölgedeki kadınlar için yaptığını söyledi.



Abdulkadir Akkuş... 1987 yılında liseyi bitirdikten sonra İstanbul’un yolunu tutan ve sıfırdan başladığı ticari hayatını şirketler grubuna dönüştürmüş bir isim. Tekstil, akaryakıt, kimya ve inşaat alanında faaliyet gösteren Akkuş Group’un Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Akkuş son olarak sadece doyduğu yere değil doğduğu yere de yatırım yaparak vefa borcunu ödemiş. Mardinli olan Akkuş, İstanbul’daki modern tekstil tesislerinin ardından yeni fabrikayı Mardin’e açmış. “Memleketimdeki kadınların baba ve kardeş eline bakması beni üzüyordu” diyen Akkuş’un yeni açtığı fabrikada çoğu kadın 150 kişi çalışıyor. Akkuş ile Mardin’e kurduğu yeni fabrikayı ve en son girdiği inşaat sektörünü konuştuk.


- Akkuş Tekstil nasıl kuruldu?


1987’de Mardin’den İstanbul’a geldim. Ticarete atıldım. Beyazıt’ta toptan ürünler alıp satıyorduk. 1993’e kadar şahıs firması olarak kaldık. 1993’te şirketleştik. Akkuş Tekstil’i kurup kot üretimine başladık. İlk fabrikamızı Yenibosna’da kurduk. O dönemde Cezayir, Libya, Tunus ve Rusya ağırlıklı çalışıyorduk. 2000 yılından itibarense İspanya, İtalya, Fransa, Belçika, Fransa gibi Avrupa ülkelerine ağırlık vermeye başladık. 2006 yılında Ambarlı’da 14 bin metrekare kapalı alanı faaliyete geçirdik. 2011’de ise Mardin’de 3 bin metrekare kapalı yeni bir tesis daha kurduk. Yenibosna ile birlikte toplam kapalı alanımız şu an 21 bin metrekareye ulaştı. Kot ve denim üretiyoruz. Şu anda Akkuş Group olarak 500’e yakın çalışanımız var.


- Mardin’e yatırıma neden gittiniz?


Öncelikle vefa borcumuzu ödemek için gittik. İkinci bir neden ise bölgedeki kadınlara iş imkanı sağlamaktı. Kadınların baba ve kardeş eline bakması beni üzüyordu. Şu anda Mardin fabrikamızda 150 kişi çalışıyor, 80’i bayan. Onların ay sonu maaş alıp da sevinmeleri bizi de sevindiriyor. Doğu’da hâlâ şu mantık var: Babalar hep erkek çocuğuna bakar ama kız çocuğuna ‘bir ihtiyacın var mı’ diye sormaz. Kadınların hâlâ bu ezikliği var. Açıkçası Mardin’e kâr etmeyi düşünerek gitmedik. Bir de hükümetin güzel teşvikleri var. Mardin 6. teşvik bölgesinde bulunuyor. Bu teşvikler sayesinde Mardin’de tekstil oturmaya başladı.


- Yeni yatırım planı var mı Mardin’e?


Mardin’deki fabrikada genişleme alanımız var. Yatırım yaparsak yine oraya düşünürüz. Ayrıca tekstil sanayii artık Doğu’ya kayıyor. İstanbul’da eleman bulma sıkıntısı da var. Doğu’nun ise tek dezavantajı ulaşım. Lojistik sıkıntısı var. Demiryolu ulaşımı olursa sıkıntı biter.


- İhracat ne durumda?


Geçen yıl 26 milyon Euro ciro yaptık. Tamamı ihracat. Her yıl ihracatta ilk 500 firma arasına giriyoruz. Denim ihracatında ise ilk 10 arasındayız. Avrupa’da 15’e yakın ülkeye ihracatımız var. Ortadoğu yok. 2000 yılına kadar o bölgeye sattık ama sonrasında bizim fiyatlar o bölgeye uymadı. O yüzden ağırlığımızı Avrupa’ya verdik. Başta Zara olmak üzere birçok firmaya ürün veriyoruz.


- Fiyat baskısı var mı?


Maalesef biraz baskı var ama dik durmaya çalışıyoruz. Ancak Avrupa Merkez Bankası’nın 60 milyar dolarlık genişleme politikası piyasayı canlandırır. Çünkü büyük markalar alıma başlayacak. Parite düşüklüğü şu an Avrupa’lının işine yarıyor. O yüzden Avrupalılar Çin ve Pakistan’ı bırakıp Türkiye’ye yönelmeye başladı. Nisan’dan sonra da iyice toparlanır.


- Cironuz ne kadar?


Grup ciromuz 150 milyon TL. Amacımız 5 yıl içinde bunu 400 milyon TL’ye çıkarmak.


- Kimyaya neden girdiniz?


İnsanlar iki şeye para harcıyor. Giyim ve temizlik. O yüzden girdik. Peçete, sıvı sabun ile ev ve kişisel bakım ürünleri üretiyoruz. 4 bin metrekare alanda üretimimiz var. Birsu ve Regant diye iki markamız var.  7 kardeşiz. Her birimiz ayrı bir sektöre adepte olduk. Kimyanın başında da başka bir kardeşim var. Ayrıca akaryakıt bayimiz var. Zor bir sektör. O yüzden kiraya vereceğiz.


İNŞAATTA YENİ PROJELER YOLDA


- İnşaata ne zaman girdiniz?


Yeni girdik. Bizim arsa portföyümüz var. İlk projemizi Beylikdüzü Adnan Menderes’te yaptık. Alya adında butik bir projeydi. Metrekare fiyatı 3.200 lira. Satışının çoğunu tamamladık. İkinci projemizi de yine aynı şekilde 26 daire 5 dükkan şeklinde yaptık. 3. ve 4. proje de Kavaklı’da 100’er daire şeklinde olacak. Eylül ayında başlayacağız. Ardından Güneşli bulunan arsalarımızdaki projelere başlayacağız.


SİYASİ İSTİKRAR DEVAM ETMELİ


- En son inşaat sektörüne de girdiniz. Peki inşaat mı sanayi mi?


İster kot pantolon üret ister inşaat... Sonuçta üretiyorsun. Dışarıdan ithal etmiyorsun. Hangi işi yapıyorsan yap itibarlı ve dürüst yap. İnşaatta biz istesek büyük projelerle başlardık ama sindire sindire öğrenmemiz lazım. Sonuçta firmanın itibarı önemli. Kötü izlenim bırakmamak lazım. Akkuş isminin hafızada kötü bir yer edinmemesi için ağır ağır gidiyoruz. Sağlam yürüyelim dedik. O yüzden bir projenin yüzde 50’si satılmadan diğerine başlamıyoruz. İnsanlara 2 yıl vadedip 6 yılda bitirirsek olmaz. Bizim amacımız inşaatta adım adım büyümek.


- Balon tartışmaları var. Bu konuda ne diyorsunuz?


Tabi piyasada eleme olacak. Aşırı sayıda müteahhit var. Çoğu müteahhit, anlamsız, boş binalar dikiyor. Binanın dışına bir boya içine en kötü malzemeyi kullanıp sonra da ‘ben 30 yıllık müteahhitim’ diyen çok inşaatçı var. Tekstilciler şu anda eski müteahhitlerin önüne geçmeye başladı. Çünkü bakışı farklı. Vizyonla alakalı birşey. Tekstilden gelen müteahhitler güzel şeyler yapıyorlar. Az kazanıp düzgün işler yapmak önemli. İşe hakkını vermek lazım. Bazı şeylerden kaçınınca işin kalitesi düşer.


- Seçimler yaklaşıyor. Ne bekliyorsunuz sandıktan?


Siyasi istikrar bize yarıyor. O yüzden seçim sonrası da istikrar lazım. Güven ortamının devamından yanayız. Şu anda güven var. AK Parti yeniden iktidara gelirse güven devam edecek.


Yaşar Kızılbağ-Star


Geri Dön