28 / 03 / 2024

Akkuyu ÇED raporu için gün sayıyor!

Akkuyu ÇED raporu için gün sayıyor!

Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) Projesi Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporuna ilişkin bugün gerçekleştirilen inceleme ve değerlendirme komisyonu toplantısı tamamlandı.Akkuyu ÇED raporu için gün sayıyor.



Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) Projesi Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporuna ilişkin bugün gerçekleştirilen inceleme ve değerlendirme komisyonu toplantısı tamamlandı. Bundan sonraki süreçte, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, tespit edilen eksikliklerin tamamlanması için Akkuyu NGS şirketine süre verecek, şirketin bu eksiklikleri gidermesiyle de rapor kabul edilmiş olacak.


Akkuyu AŞ'nin revize ederek sunduğu 3 bin 600 sayfalık ÇED raporu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığındaki incelemenin tamamlanmasının ardından ilgili bakanlıklar, üniversiteler, Greenpeace, TEMA, Yeşil Barış Derneği gibi sivil toplum kuruluşlarının da yer aldığı ÇED Raporu İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu (İDK)  toplantısında ele alındı. Toplantıda bazı kamu ve sivil toplum kuruluşları eksiklik beyan etmezken, bazıları eksiklikler bulunduğunu bildirdi. 


Buna göre ilerleyen günlerde Çevre ve Şehircilik Bakanlığının Mersin Valiliğine göndereceği ÇED raporu, burada askıya çıkarılacak. Kamuoyu görüşlerinin ve eksiklik beyanlarının değerlendirilmesinin ardından Bakanlık, şirkete 3 aylık süre tanıyacak. Şirket, bu süre zarfında veya daha kısa sürede eksikliklerini tamamlayacak ve raporun son halini sunacak. Böylece yeni bir toplantı yapılmadan Akkuyu NGS ÇED raporu kabul edilmiş olacak.


Akkuyu NGS, her biri 1200 megavat kurulu güce sahip 4 üniteden oluşacak ve yılda yaklaşık 35 milyar kilovatsaat elektrik enerjisi üretecek. Bu miktar, bugünkü Türkiye elektrik tüketiminin yüzde 16'sını karşılayacak. Toplam maliyetinin yaklaşık 20 milyar dolar olması öngörülen santralin işletme ömrü ise 60 yıl olarak planlanıyor.


AA


Geri Dön