29 / 03 / 2024

Akkuyu NGS'de sıra imar planında!

Akkuyu NGS'de sıra imar planında!

Akkuyu Çevresel inşatına başlanabilmesi için gereken imar planı izninin ÇED raporu onaylanan Akkuyu NGS projesinde liman inşaatının başlayabilmesi için gereken imar planı izninin de bu ay Çevre ve Şehircilik Bakanlığından çıkması öngörülüyor.



Akkuyu Nükleer Güç Santrali projesine ilişkin Çevresel inşatına başlanabilmesi için gereken imar planı izninin ÇED raporu onaylanan Akkuyu NGS projesinde liman inşaatının başlayabilmesi için gereken imar planı izninin de bu ay Çevre ve Şehircilik Bakanlığından çıkması öngörülüyor. Santralin hidroteknik yapılarının proje tasarımı ve inşası için ihale ilanına çıkan Akkuyu Nükleer AŞ'nin, Mart 20-15'te TAEK'e lisans başvurusunda bulunması ve 2016 sonunda nükleer reaktör inşaatına başlaması planlanıyor Edinilen bilgiye göre, projeye ilişkin ÇED raporunun onaylanması sonrası, gözler imar planına çevrildi. İmar planının onaylanmasının ardından liman inşaatının gelecek yılın ilk ayında başlaması planlanırken, santrali inşa edecek Akkuyu Nükleer AŞ, hidroteknik yapıların proje tasarımı ve "anahtar teslimi" inşaEtki Değerlendirmesi raporunun onaylanmasının ardından liman de bu ay Çevre ve Şehircilik Bakanlığından çıkması öngörülüyor. 

Düzenleyen ve "UJV Rez, a.s." firmasıyla sözleşme imzalayan TAEK, değerlendirmeyi bu şirketle yapacak. 

Başvuru tarihinden itibaren 6 ay içerisinde sınırlı inşaat izni vermesi beklenen TAEK'in, inşaat lisansına ilişkin inceleme süresini öngörüldüğü gibi 18 ayda tamamlaması halinde 2016 sonunda nükleer santral inşaatı lisansı vermesi planlanıyor. Lisans sonrası santralin nükleer reaktörlerinin inşaatına başlanması ve 2020 yılında elektrik üretmesi öngörülüyor. Akkuyu'da inşa edilecek nükleer santral, her biri 1200 megavat güce sahip 4 üniteden oluşuyor ve inşaatı tamamlandıktan sonra santralin yılda yaklaşık 35 milyar kilovatsaat elektrik üretmesi planlanıyor. Akkuyu NGS'nin işletme ömrü 60 yıl olarak öngörülüyor. (AA) sında yüklenici şirketin belirlenmesi için ihale ilanı verdi. 


Dokuz Sütun


Geri Dön