26 / 04 / 2024

Akkuyu Nükleer Santrali inşaatı Mart 2015'te başlayacak!

Akkuyu Nükleer Santrali inşaatı Mart 2015'te başlayacak!

Batı'yla Ukrayna krizi nedeniyle karşı karşıya kalan Rusya'nın enerjideki yeni partneri Türkiye oldu. Rusya'nın Akkuyu'da hayata geçirieceği nükleer santral projesinin inşaatına 2015 yılının Mart ayında başlanması planlanıyor...



Batı'yla Ukrayna krizi nedeniyle karşı karşıya kalan Rusya'nın enerjideki yeni partneri Türkiye oldu. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Türkiye ziyareti sırasında Rus gazını Karadeniz üzerinden Bulgaristan'a, buradan da Güney ve Orta Avrupa'ya taşıyacak 40 milyar dolarlık Güney Akım boru hattını yapmayacaklarını açıklaması, gözleri Türkiye'ye çevirdi. Avrupa'nın enerji haritasını değiştirecek bu hamle uluslararası kamuoyunda da geniş yankı buldu. Rus medyasında "Yaptırımlar sonrası sıkıntılı dönemde yeni müttefikimiz Türkiye. Yeni boru hattı projesi Türkiye'yi uluslararası enerji kavşağı yapacak. Kazanan Türkiye ve Rusya" yorumları öne çıktı. Gazprom, Türkiye'ye 63 milyon metreküp doğalgaz taşıma kapasiteli yeni bir boru hattı inşa edecek. 


TRAKYA SÜRPRİZİ 

Enerji Bakanı Taner Yıldız, Rusya'dan gelecek yeni boru hattında Trakya'da bir gaz merkezinin de olduğunu söyledi. Yıldız, Rus yetkililerle görüşmeler sonrasında ortaya çıkan yeni boru hattı projesiyle ilgili "Rusya'nın yeni boru hattı teklifini değerlendiriyoruz, bu teklif Trakya'da bir gaz merkezinin yanı sıra LNG tesisi yapımını da içeriyor" dedi. 


BULGARLAR PUTİN'İ BIKTIRDI

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, AB'de şok etkisi yaratan "Güney Akım Projesi'nin iptal kararını ilk kez Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda Erdoğan'la yaptığı görüşmede dile getirdi. Edinilen bilgilere göre Putin; AB'nin baskısı ile Bulgaristan tarafının, Rusya'yı bir yıl oyaladığını söyledi ve hatta "Bulgarlar bizi bıktırdı" dedi. Ukrayna'yı by-pass eden Karadeniz'den Bulgaristan'a bağlanan ve Orta Avrupa'ya uzanan Güney Akım hattı Rusya açısından kritik önemdeydi. Putin'in, bu projenin iptali sonrası Ankara'ya, Mavi Akım Projesi'nin ikizi niteliğinde olan ve Yunanistan sınırına kadar ulaşan yeni bir proje önerdiği öğrenildi.


AKKUYU'YA İLK KAZMA MARTTA

Rusya'nın devlet nükleer enerji şirketi Rosatom'un Genel Müdürü Sergey Kiriyenko, Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin inşaatına gelecek martta başlamayı planladıklarını açıkladı. Akkuyu'yla ilgili varılan anlaşmaların, planlanan takvime göre yerine getirildiğini belirten Kiriyenko, satın alma anlaşmasının ise yıl sonuna kadar imzalanması gerektiğini söyledi. Kiriyenko, yeni nükleer projelere katılabileceklerinin de sinyalini verdi.


Sabah


Geri Dön