19 / 04 / 2024

Akkuyu Nükleer Santrali Rus değil Türk projesi!

Akkuyu Nükleer Santrali Rus değil Türk projesi!

Türkiye’nin ilk nükleer santralı Mersin Akkuyu’nun Türkiye’nin projesi olduğunu söyleyen Akkuyu NGS Genel Müdürü Fuad Akhundov Rus teknolojisi eleştirilerine cep telefonu örneğiyle yanıt verdi: “Herkesin elinde Kore yapımı telefon var”



Türkiye’nin büyük bölümünü etkileyen elektrik kesintisi, nükleer santral tartışmalarını yeniden gündeme getirdi. Akkuyu NGS Genel Müdürü Fuad Akhundov, HABERTÜRK’e yaptığı açıklamada, “Nükleer santral, bir Türkiye projesidir. Bu, bir Türk şirketi ve Türkiye’nin enerjisi için yapıyoruz” dedi. ‘Rus teknolojisi’ eleştirilerine de yanıt veren Akhundov, “Herkesin elinde Kore yapımı cep telefonları var” diye konuştu. Akhundov, finansman sıkıntısına ilişkin değerlendirmelere de “Sadece Rusya mı mali krizde, tüm ülkelerde kriz var” tespitiyle cevap verdi.



‘REKLAMI KAMUOYUNA BİLGİ İÇİN YAPTIK’

Akkuyu NGS Genel Müdürü Akhundov, Mersin’de yapılacak Türkiye’nin ilk nükleer santralına yönelik açıklamalarda bulundu. Santralla ilgili televizyon reklamına yönelik eleştirileri ve Reklam Kurulu’na yapılan şikâyetleri değerlendiren Akhundov, “Bu reklamı imaj sorunu nedeniyle yapmadık. Biz reklamımızı yaptık. Bana gelen bilgi, herkesin olumlu bulduğu, kamuoyunda iyi bir izlenim bıraktığı yönünde. Biz buraya 3 milyar dolar para getirirken, Türk kamuoyu bizim hakkımızda, proje hakkında bilgi sahibi olsun diye reklamı çektik. Bir yatırım yaptık, Rus parasını yatırdık ama kimse bilmiyordu” dedi.




‘Yerli’ vurgusu yapılmasına karşın santralın Rus yatırımı olduğu yönündeki eleştirilere de yanıt veren Akhundov, “Bu bir Türkiye projesidir. Akkuyu NGS bir Türk şirketidir. Bu, Türkiye’ye getirilen paradır. Biz Türkiye’ye para yatırıyoruz. Türk uzmanları okutuyoruz. Bu yatırım Türkiye için. Evet Rus teknolojisi. Elimizdeki telefonlar da Kore teknolojisi ama herkes kullanıyor. İyi bir teknoloji olduktan sonra Amerikan olsun, Rus olsun, nereden geldiği fark etmez” dedi. Santrala ilişkin liman inşaatını Türk şirketlerinin üstleneceğini aktaran Akhundov sözlerine şöyle devam etti: “Biz Türkiye’nin enerjisi için bir Türkiye projesi yapıyoruz. Buna rağmen bizi anlamıyorlarsa, bir daha düşünsünler. Bu memlekete Rusya kendi parasını yatırıyor. Burada enerji projesi gerçekleştirmek için yapıyor.”



‘FİNANSMAN SIKINTISI YOK, ŞU ANA KADAR 3 MİLYAR DOLAR GELDİ’

Fuad Akhundov, Rusya’daki ekonomik kriz nedeniyle finansman sıkıntısı olduğu yönündeki haberleri yalanladı. Rusya’nın projeye şu ana kadar 3 milyar dolar kaynak aktardığını belirten Akhundov, “Hiçbir finansman sorunumuz yok. Paramız da var. Rusya mali sıkıntıda deniyor ama mali sıkıntı her ülkede var. Biz daha ocak ayında bu projeye 50 milyar Ruble yatırdık. Paralar transfer edildi. 3 milyar dolar para girdi şu ana kadar. Hiçbir sıkıntı yok” dedi.



ZAMANINDA GERÇEKLEŞTİRECEĞİZ

Santralın 2 yıl gecikeceği yönündeki haberlere de tepki gösteren Fuad Akhundov, “Takvimle ilgili de bir sıkıntımız yok. Projeyi zamanında gerçekleştireceğiz” diye konuştu.



Habertürk - Deniz Çiçek


Geri Dön