18 / 04 / 2024

Akkuyu Nükleer Santrali'nin inşaatına Körfez ülkeleri talip!

Akkuyu Nükleer Santrali'nin inşaatına Körfez ülkeleri talip!

Mersin'de inşa edilecek Akkuyu Nükleer Santrali'nin inşaatına Körfez ülkelerinden bazı şirketleri ilgi gösterdi. Rus yetkilileri "2018 yılında proje için yatırım anlaşmalarına girmeyi planlıyoruz" diye konuştu.



Mersin'de, Akkuyu Nükleer Santrali'ni inşa edecek olan Rusya resmi kurumu Rosatom'dan, projenin finansmanı konusunda önemli bir açıklama geldi. Rosatom Başkanı Aleksey Lihaçev, Körfez ülkelerinden bazı şirketlerin Akkuyu yatırımına katılmak için ilgilendiklerini duyurdu. 


Ria ajansına konuşan Lihaçev, projeye dışarıdan yatırımcı alınması konusunun Türk hükümet yetkililer ile müzakere edileceğini duyurdu. Rus yetkili, "2018 yılında proje için yatırım anlaşmalarına girmeyi planlıyoruz" dedi. 


Akkuyu nükleer santrali projesi en son Moskoca'daki ÜDİK zirvesine ele alınmış ve iki ülke lideri "projenin sorunsuz ilerlediğini" vurgulamıştı. 


Rusya Devlet Nükleer Enerji Kurumu (Rosatom) Başkanı Aleksey Lihaçev, Türkiye'nin 

ilk nükleer güç santralı (NGS) Akkuyu'nun inşaat projesini hayata geçiren Akkuyu Nükleer proje şirketine ait hisselerin bir kısmının satışına ilişkin olarak potansiyel Türk yatırımcılarla görüşmelerin aktif fazda olduğunu 10 martta açıkladı. Sputnik'e konuşan Lihaçev, "Türk yatırımcılarla görüşmeler en aktif fazda. Somut katılım düzenlemeleri ve onlarla ilgili karşılıklı finansal taahhütler üzerinde görüşülüyor" ifadelerini kullandı. 


Lihaçev, hükümetler arası anlaşmaya göre yatırımcıların projeye dahil edilmesine yönelik nihai kararın Türkiye hükümetinin mutabakatıyla alınacağını hatırlattı. Hisselerinin yüzde 100'ünün Rusya'ya ait olan Akkuyu Nükleer proje şirketi, Akkuyu NGS projesini hayata geçiriyor. Rusya ile Türkiye'nin Akkuyu'nun inşaatı konusunda imzaladıkları anlaşmada, şirket hisselerinin yüzde 49'unu dış yatırımcılara satma imkânı öngörülüyor. 


Daha önce birçok Türk şirketinin Akkuyu Nükleer şirketinin hisselerine ilgi duyduğu açıklanmıştı. Projenin 20 milyar dolar civarında bir maliyetinden söz ediliyor. Geçen yıl nisan ayında konuyla ilgili medyaya şu haber yansımıştı: 


"Rus devlet şirketi Rosatom'un Akkuyu nükleer santralı hisselerinin yüzde 49'una kadarını satacağı bildirildi. Anadolu Ajansı'nın Akkuyu Nükleer AŞ'den aldığı bilgiye göre, Rosatom hisseleri finansman sıkıntısı yaşadığı için satışa çıkardı. 


Ajans, enerji uzmanlarının Akkuyu'nun yüzde 100 hissesinin Ruslara ait olduğunu, bu yüzden hisse devrinin normal karşılanması gerektiğini söylediklerini belirtti. 


Rosatom'un satışa çıkardığı hisseleri, daha önce Akkuyu liman ihalesini kazanan Cengiz İnşaat'ın satın alması bekleniyor. Reuters ajansı, konuyu yakından bilen bir kaynağa dayanarak, Cengiz İnşaat'ın bir süredir hisseleri satın almak için Rosatom ile temas halinde olduğunu bildirdi. 


Reuters'a konuşan kaynak, satış için bir takvim belirlenmediğini ve şu anda yabancı yatırımcıların ilgi göstermediğini belirterek, kararın siyasi boyutu olmadığını kaydetti. Türkiye'nin ilk nükleer santrali olan Akkuyu'nun inşaat süreci devam ediyor. 


Türkiye, 2010 yılında Rusya ile santralın yapılmasına ilişkin ilk anlaşmayı imzalamıştı. Toplam 4800 megavat kurulu güce sahip 4 reaktörden oluşacak santralin, en geç 2023 yılında devreye girmesi öngörülüyor.



Haberci 


Geri Dön