18 / 04 / 2024

Akkuyu'da 4 bin kişilik nükleer köy kurulacak!

Akkuyu'da 4 bin kişilik nükleer köy kurulacak!

Akkuyu'da 4 bin kişilik nükleer köy kurulacak. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Akkuyu Nükleer Santrali ile ilgili ÇED raporunun önümüzdeki ay tamamlanmasının beklendiğini belirtti.



Enerji Bakanı Taner Yıldız, Akkuyu Nükleer Santrali ile ilgili ÇED raporunun önümüzdeki ay tamamlanmasının beklendiğini belirterek, özellikle hem inşaatın hem de elektrik üretiminin gecikmesini istemediklerini söyledi. Yüdız, inşaat lisansı alındıktan sonra sahada nükleer ada ve türbin adası inşaatlarına da başlanacağını, çalışanlar, müheçîUşlçr ye işçüerinyaşayacağı 4 bin kişilik nükleer bir köy kurulacağını söyledi. 


Enerji Bakanı Yıldız, Mersin'de nükleer santral kurulmasına ilişkin Türkiye ile Rusya arasında imzalanan anlaşma çerçevesinde nükleer enerji eğitimi için Moskova'ya gidecek 83 öğrenciyi kabul etti. Kabulde soruları yanıtlayan Yüdız, Akkuyu Nükleer Santrali üe ilgüi ÇED sürecinin önümüzdeki ay tamamlanmasının beklendiğini söyledi. İnceleme ve değerlendirme komisyonu üyesi 56 kurumun düzeltme çalışmalarının kısmen uzun sürdüğünü belirten Yıldız, "Hem inşaat hem de elektrik üretimi ile alakalı hedeflerimizi değiştirmek istemiyoruz. 


Hazırlık süreci fazla olmuş olabilir ama özellikle hem inşaatın hem de elektrik üretiminin gecikmemesini istiyoruz" dedi. Yıldız, inşaat lisansı alındıktan sonra sahada nükleer ada ve türbin adası inşaatlarına da başlanacağını, çalışanlar, mühendisler ve işçilerin yaşayacağı 4 bin kişüik nükleer bir köy kurulacağını söyledi. Mart veya nisanda ilk kazmayı vurmak istediklerini bildiren Yıldız, "Bu, nükleer güç santralinin binasının çekirdek tabakasının temeli anlamına gelmeyebilir. Ama liman inşaatının ve nükleer köyün inşallah temelini mart yeya nisanda atmış olmamız lazım" dedi. 


'2 milyar dolar yatırım yaptık' Bu arada Rusya'da eğitime gidecek 83 öğrenci önceki akşam Akkkuyu Nükleer AŞ'nin verdiği resepsiyonda bir araya geldi. Burada gazetecüerin sorularını cevaplandıran Akkuyu Nükleer AŞ Genel Müdürü Fuad Akhundov, ÇED sürecinde sorun bulunmadığım söyledi. Sürecin yatırımlarda herhangi bir aksamaya sebep olmadığının altını çizen Akhundov, "Biz Rusya ve Rosatom olarak yatırımları yapıyoruz. 


Şu ana kadar projeye 2 milyar dolar yatırım .yakıldı.. Seneye yatırımlar 3.5 milyar dolara ulaşacak" dedi. 

Fuad Akhundov, inşaatın gerekli izinlerden sonra 7 yılda tamamlanmasının planlandığını ancak kendilerinin daha hızlı olacağını sözlerine ekledi. 


Dünya


Geri Dön