28 / 03 / 2024

Aksaray Demirci'de otel olmadığı için Mustafa Ay bir odasını bağışlıyor!

Aksaray Demirci'de otel olmadığı için Mustafa Ay bir odasını bağışlıyor!

Aksaray'ın tarihi evleri ve Ihlara Vadisi'yle yakınlığı nedeniyle yerli ve yabancı turistlerin uğrak yerlerinden Demirci beldesine gelen ziyaretçileri evinin alt katında misafir eden Mustafa Ay, bu geleneği babasından devralarak, 39 yıldır sürdürüyor...



Merkeze bağlı Demirci beldesi, bölgeye özgü tarihi evleri, yeraltı şehri ve Ihlara Vadisi'ne yakınlığıyla ziyaretçilerin ilgisini çekiyor. Çok sayıda yerli ve yabancı turistin geldiği beldede herhangi bir otelin olmaması nedeniyle konaklama konusunda sıkıntı yaşanıyor.


Beldede yaşayan 70 yaşındaki Mustafa Ay, babasından gördüğü geleneği sürdürerek Demirci'ye gelen ziyaretçileri evinin alt katında misafir ediyor. Evinde misafir ettiği kişilerden para almayan Ay, sadece Allah rızası için bunu yaptığını ifade ediyor. 


- Üç kuşaktır evinde misafir ediyor


Mustafa Ay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, daha önce dedesinin başlattığı bu geleneği 1974 yılında babasını kaybettiğinde kendisinin devam ettirdiğini söyledi.


Beldeye gelen ziyaretçilerin kalacak yer bulamadığında kendisine gönderildiğini anlatan Ay, "Evimde misafir ettiğim kişilerden sadece kimliklerini istiyorum. Burada sabahlıyorlar, çıkarken de kimliklerini geri veriyorum. Bir de kalanların listesini yapıyorum. Bu sayede misafir ettiklerimin listesini tutmuş oluyorum" dedi.


Ay, misafirlerin evde kaldıktan sonra zaman zaman kendisine para teklifinde bulunduklarını dile getirerek, "Kaldıkları için para yöneltenlere, bunu Allah rızası için yaptığımı söylüyorum. Onlar da 'Allah razı olsun' diyerek, çıkıyorlar. Babam ve dedemden böyle gördüm. Misafir odamız vardı. Babam orasını ücretsiz verirdi. Babamdan gördüğümü, burada sürdürmeye çalışıyorum" diye konuştu.


- İş için gelenler de kalıyor


Türkiye'nin birçok yerinden Demirci'ye çalışmaya veya bir şeyler satmaya gelenlerin olduğunu belirten Ay, sözlerini şöyle sürdürdü:


"Odun kesmek için, portakal ve greyfurt satmak için gelenler oluyor. Otel olmadığından dolayı bize geliyorlar. Ben de burada misafir ediyorum. Gelenlere yemeklerini de veriyorum, ama üç günden fazla kalanlara tek öğün yemek veriyorum. Tanımadığım insanların kimlikleri yoksa misafir etmiyorum. İlla ki kimliğini getirmesi lazım. Buradan ayrıldıktan sonra teşekkür edenler oluyor. Bir kaç kez aynı kişiler de gelip kalıyor. İkinci kez gelenleri kimlik sormadan içeri alıyorum."


AA


Geri Dön