28 / 03 / 2024

İnşaat firmaları yeni döneme başlıyor! Kriterler değişti!

İnşaat firmaları yeni döneme başlıyor! Kriterler değişti!

Koronavirüsün ardından konut tercihleri de değişti. Değişen talebe ayak uydurmak isteyen inşaat firmaları yeni bir döneme başlıyor. Artık yatay mimari, bahçe ve balkonlar, doğru havalandırma, kaliteli malzeme ve çalışma odalı evler bundan sonra ana kriterler olacak.



Tüm dünyayı derinden etkileyen koronavirüsün ardından aylarca evlere kapandık. Normalleşme süreci yavaş yavaş başlasa da çok sayıda kişi evinde uzun zaman geçirdi. Bu sebeple ‘Bir ev nasıl olmalı’ sorusu yanıtlandı. Gayrimenkul sektöründeki dinamiklerin koronavirüs salgınıyla beraber değiştiğinden bahseden DAP Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz, “1999 depreminin ardından inşaat sektörü deprem kriterleri ile tanışmıştı. Şimdi ise ‘sağlık kriterlerine’ göre konut geliştirmek lazım. Artık şunu gördük yaşam alanlarımız aslında yemek yiyip, uyumaktan, televizyon izleyip, çocuklarımızla oynamaktan çok daha fazlası” diye konuştu.

SAĞLIK KURULU KURDU

Hürriyet'ten Gülistan Alagöz'ün haberine göre; yeni dönemde tüketici taleplerinin değişeceğini ve bu kapsamda projelerin de değişeceğinden bahseden Yılmaz, “Bu süreç hepimize bahçesiz, balkonsuz ya da terassız ev olamayacağını gösterdi. Bunun için de imar yönetmelikleri düzenlenirken evlerin balkon ve teraslı yapılması konusunda birtakım teşvikler verilerek düzenlenmesinde yarar var. Biz sağlık kriterleri konusunda ciddi bir çalışma yaptık. Hekimlerden oluşan bir ‘Sağlık Kurulu’ oluşturduk. İstanbul Çekmeköy projemizi de bu kurulun önerileri etrafında şekillendirdik. Pandemi sonrası gayrimenkul anlayışının dünyadaki en önemli örneklerinden birini Çekmeköy’de göreceksiniz” dedi. Peki sağlıklı ev nasıl olacak? Yılmaz, açıklamalarına şöyle devam etti: “Asansör olmalı ama binalar buna ihtiyaç duyulmayacak kat sayısında inşa edilmeli. Her konutta bahçe, balkon ya da teraslara yer verilmeli. Siteler geniş yeşil alana sahip olmalı. Her dairenin havalandırma sistemi korona sürecindeki sağlık kriterlerine uygun tasarlanmalı ve elbette deprem yönetmeliğine uygun olmalı.”

YÜKSEK BİNA DEVRİ KAPANDI

Konut sektöründe yüksek katlı yapılara talebin düşeceğine dikkat çeken Yılmaz, “Biz şirket olarak, bunun kararını 3-4 yıl önce zaten alıp arazilerimizi de buna göre geliştirmiştik. Bana göre yüksek katlı bina devri bu salgınla beraber kapandı. Bu sadece Türkiye için değil, tüm dünya için geçerli” diye konuştu. İstanbul Çekmeköy’deki projesinde yatay mimariyle inşa edildiğini belirten Yılmaz, “Bugün itibarıyla aldığımız ön talep 58 bini aştı. Türkiye’de ilk defa 58 bin kişinin fikirlerine göre projemizi şekillendirdik.İlk etapta 1400 konut planlarken bunu 1050’ye düşürdük. Projemizde binaların yüksekliğini de zemin artı 5 kat olarak kurguladık. Otoparklarımızı evlerimizin altına aldık. Ortada yer alan bölümü orman olarak koruyalım ve proje sakinlerinin kullanımına açalım istedik” açıklamasında bulundu. 

EVDEN ÇALIŞANA YARIM ODA

 İnşaat firmaları yeni döneme başlıyor! Kriterler değişti!

DAP Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz, salgınla beraber iş hayatının da değiştiğini sözlerine ekledi. Birçok kurumun evden çalışma modeline geçtiğinden bahseden Yılmaz “Uzmanlar diyor ki, evde bir çalışma odanız olsun. Yoksa mutlaka bir çalışma alanı oluşturun. İşte bu yüzden çalışma odalarını unutmadık. Bazı evlerimize yarım odalar şeklinde bölümler ekledik. Ayrıca projemizdeki bahçeli ev sayımızı artırdık. Toplam daire sayısının yüzde 20’sini villa bahçe konseptiyle tasarladık. Tüm dairelerimizi balkonlu yaparak, projedeki evlerin yüzde 20’sini de teraslı ev olarak kurguladık” şeklinde konuştu.

BAHÇELİ EVE TALEP ARTTI

 İnşaat firmaları yeni döneme başlıyor! Kriterler değişti!

Ege Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İnanç Kabadayı, bir dönem çok popüler olan Fransız balkonu kullanımının tamamen kalacağını düşünüyor. İnsanların vakit geçireceği geniş balkonları yeniden tercih etmeye başladığını söyleyen Kabadayı, “Korona öncesi yatay mimari ve bahçeli eve talep başlamıştı, şimdi daha da arttı. İnsanlar yaşadıkları yerde daha çok yeşili görmek istiyor. Bunun yanında sosyal mesafe ve binalara temassız giriş bu süreçte konut projelerinde öne çıkacak” dedi.

VİRÜS TUTMAYAN MALZEME

 İnşaat firmaları yeni döneme başlıyor! Kriterler değişti!

İstanbul İnşaatçlar Derneği (İNDER) ve Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım inşaat sektöründe koronavirüsün ardından yeni bir dönem başlayacağını açıkladı. Durbakayım, “En önemli konu malzeme. İşin başında malzeme seçerken virüs barındırmayan tercihler yapılmalı. Evler temiz hava ve güneş içeriye girecek şekilde projelendirilmeli. Klimalar yerleştirilirken tavandan aşağıya üfleyen sistem seçilmeli. Binalara girişte otomatik kapı seçilirken, daire içlerinde kapı kollarına dikkat edilmeli. Kendini temizleyen, bakteri tutmayan ürünler kullanılabilir. Sitelerde sosyal tesisler sosyal mesafeye göre kurgulanıp bireysel kullanıma da uygun hale gelmeli” dedi.

SAĞLIKLI EVDE NELER VAR?

  • Yatay mimari ve yeşil alan ön planda olacak.
  • Mümkünse her eve bahçe, değilse balkon teras yer alacak. Fransız balkonu değil geniş balkonlar öne çıkacak.
  • Havalandırma sistemi korona sürecindeki sağlık kriterlerine uygun tasarlanacak.
  • Malzemeler virüs barındırmayan özellikte seçilecek.
  • Binaya girişlerde otomatik kapı ve temassız kullanım yaygınlaşacak.
  • Spor salonu, hamam sauna gibi alanlarda sosyal mesafe önem kazanacak.
  • Evlerin mimarisi temiz hava ve güneş ışığına göre planlanacak.
  • Evden çalışma artacağı için daire içlerine çalışma odaları da eklenecek.
  • Satış sürecinde dijitalleşme öne çıkacak.

Konutta dinamikler değişiyor!

Konut trendine koronavirüs ayarı!


Geri Dön