26 / 04 / 2024

Akzirve Gayrimenkul'ün Zeytinburnu projesine durdurma kararı!

Akzirve Gayrimenkul'ün Zeytinburnu projesine durdurma kararı!

Suudi Arabistanlı Al Qemam Grubu’nun Türkiye’de faaliyet gösteren şirketi Akzirve Gayrimenkul’ün NAKO arazisi üzerinde hayata geçireceği proje yargı kararıyla durduruldu.



Sözcü'den İsmail Şahin'in haberine göre; İstanbul Zeytinburnu'da 156 bin metrekarelik arazi üzerine kurulu Nakliyeciler Sitesi, 2014 yılında Suudi Arabistan merkezli Al Qemam Grubu'nun yatırım şirketi Akzirve Gayrimenkul tarafından satın alınmak  istendi. 

180 ortaklı İstanbul Nakliyat Ambarları İşletme Kooperatifi'ne (NAKO) ait arazideki 245 ambar için 750'şer bin dolar nakit, 250 bin dolarlık da daire teklif edildi. Nakliyecilerin bir kısmı firmayla anlaşma sağlarken bir kısmı da teklifi reddetti.
 

YÜRÜTMESİ DURDURULDU

Akzirve Gayrimenkul dört yıl boyunca arsa geliştirme süreciyle uğraşarak yapı ruhsatını aldı ve 2018 yılının başında gerçekleştirdiği yıkımla araziyi inşaata hazır hale getirdi.    Öte yandan, nakliyeciler İstanbul 3. İdare Mahkemesi'nde yapı ruhsatlarının iptal edilmesi için dava açtı. 

Mahkeme tarafından 28 Mayıs 2018 günü yayınlanan kararla yapı ruhsatlarının dayanağı olan Nakliyeciler Sitesi'nin 1/1000'lik imar planlarında yapılan bazı değişikliklerinde hukuka aykırılık bulunduğuna atıfta bulunarak yapı ruhsatlarının yürütmesinin durdurulmasına karar verdi.

Proje, 1 milyar lira yatırım değeriyle inşa edilecekti. Projede 265 bin metrekaresi toprak üstü olmak üzere, toplam 492 bin metrekare inşaat yapılması planlanıyordu. 
 
 

HARÇ YOK, KDV YÜZDE 1'E İNDİ

Zeytinburnu Nakliyeciler Sitesi arazisi için alınan “riskli” kararı sayesinde projenin noter harcı, tapu kadastro harcı, belediyelerce alınan harçlar, damga vergisi, veraset ve intikal vergisi, banka ve sigorta muameleleri vergisinden muaf olması sağlandı.

 

Akzirve Gayrimenkul'den Zeytinburnu projesine ilişkin açıklama!
 


Geri Dön