24 / 04 / 2024

Alaçatı, turizmdeki iddiasını artırıyor!

Alaçatı, turizmdeki iddiasını artırıyor!

Butik otelleri, taş evleri, özgün mimarisi ve eğlence kültürüyle tanınan Alaçatı, yılın 300 günü esen rüzgarı ve rüzgar sporları için uygun coğrafi oluşumuyla turizmdeki iddiasını daha da artırıyor.




Çeşme'nin rüzgarıyla meşhur beldesi Alaçatı, rüzgar sporları konusunda dünyanın önde gelen merkezleri arasına girmeyi başardı.


Turistik tesislerin doluluk sorunu yaşamadığı beldede rüzgar sporları yıllık 15 milyon doların üzerinde getiri sağlıyor. Butik otelleri, taş evleri, özgün mimarisi ve eğlence kültürüyle tanınan Alaçatı, yılın 300 günü esen rüzgarı ve rüzgar sporları için uygun coğrafi oluşumuyla turizmdeki iddiasını daha da artırıyor.


Geçmişte önemli bir turistik destinasyon olan Çeşme içinde Alaçatı'nın rüzgar sörfünde dünyanın en iyileri arasında yer almasıyla bir anda çekim merkezi haline geldi. Bugün artık dünyanın önde gelen rüzgar sörfçüleri de kabul edilen Alaçatı, dünyada rüzgar sörfü eğitimi konusunda 1 numaralı bölge konumunda bulunuyor.


Alaçatı'nın dünyanın değişik yerlerindeki benzer bölgelere göre çok ciddi doğal avantajları bulunuyor. Bunların en başında yılın 300 günü, sürekli esen rüzgar geliyor.


Koyun üç tarafının kapalı olması ve kıyıdan 500 metre açığa kadar olan bölümde derinliğin 1-1,5 metre devam etmesi benzerine az rastlanır bir özellik. Bu nedenle sörfe yeni başlayanlar, bir anda açığa sürüklenmek veya düşerek yaralanmak gibi bir çok riske karşı kendilerini güvende hissediyor.


Her yıl 10 bin kişi sörf eğitimi alıyor


Alaçatı Koyu, sörf eğitimin yanında slalom kategorisinde de en önemli merkezler arasında yer alıyor. Her yıl dünya şampiyonasına ev sahipliği yapan beldenin dünya çapında tanıtımı yapılıyor.


Yıllar süren sabırlı bir çalışmanın sonucunda Alaçatı, rüzgar sporları sayesinde bir turizm markası oldu. Avrupa ülkeleri, ABD ve son yıllarda Rusya'dan çok sayıda sörfçü bölgede ağırlanıyor. Beldedeki sörf okullarında her yıl yaklaşık 10 bin kişi sörf eğitimi alıyor. Yapılan hesaplamalara göre en düşük hesapla rüzgar sörfü Alaçatı'ya 10-15 milyon doların üzerinde getiri sağlıyor.


Spor için gelenler aynı zamanda konaklıyor, lokantalara gidiyor ve geziyor. Bu nedenle beldedeki turizm tesislerinde doluluk sorunu yaşanmıyor. Bir çok tesis ise istikrarlı olarak her yıl doluluk oranları yükseltiyor.





Gazete Yenigün




Geri Dön