29 / 03 / 2024

Alfemo mağazalaşma yolunda ilerliyor!

Alfemo mağazalaşma yolunda ilerliyor!

Alfemo, markalı mobilya pazarının önemli oyuncularından biri olarak markalaşma ve mağazalaşma yolunda hızlı admlar atmaya devam ediyor...



Türkiyede kişi başına düşen mobilya harcaması 70 dolar. Bu rakam Kanadada 375, İngilterede 292, Çinde ise 50 dolar. Nielsen araştırma şirketinin 14 şehirde 1014 kişi ile yaptığı araştırmaya göre Türkiyede tüketicilerin ortalama mobilya kullanma süresi ise 8.3 yıl. Bir önceki araştırmada bu süre 8.5 yıldı. Bölgelere göre ise en sık Karadenizde mobilya yenileniyor. Türkiye henüz gelişmiş ülkeler standardında değil ama tüketim giderek artıyor.
 
Önümüzdeki yıllarda bu değişimin hızlanması bekleniyor. Bunun sinyalleri de zaten ortada. Türkiyenin en hızlı gelişen sektörü inşaat. Konutun adı residence oldu. Birbiri ardına gerçekleşen projelerin cazibesi artık kullandığı malzemeden çok, kullandığı mobilya, verdiği hizmetler gibi çok geniş bir yelpazeye yayıldı.
Bu da mobilya sektörünü olumlu etkilemeye başladı. Bugün mobilya, kayıtlı rakamlara göre 500 bin kişinin çalıştığı, 1.4 milyar dolar ihracat yapan bir sektör. Üretimde tasarım ve kalitenin artması ile bir zamanlar girilmesi imkânsız olan İtalya, Almanya gibi Avrupa ülkelerine ihracat yapılıyor. Üreticiler dünya pazarından sadece yüzde 1 pay alan sektörün büyümesi için Mobilya Sanayicileri Derneği (MOSDER) çatısı altında yoğun bir faaliyet gösteriyor. Dernek Başkanı Ramazan Davulcuoğlu ile bu gelişmeleri konuştuk...
 
Türkiyede mobilya sektörünün durumunu anlatır mısınız Üretim, çalışan sayısı, ihracat açısından.
 Sektörün büyüklüğü 2010da 8 milyar dolara ulaştı. Mobilya emek yoğun bir sektör. Yan sanayiyle birlikte 500 bin kişi istihdam ediliyor, 60 bin şirket yer alıyor. Türk mobilyası 5 kıtada 173 ülkeye ihraç ediliyor. 1 milyar 414 milyon dolarlık ihracat yapılıyor. Mobilya ihracatı 2009a oranla 2010da yüzde 20 arttı.
 
Mobilya küreselleşme rüzgârını yakından hisseden sektörlerden biri. Türkiyenin geldiği yer neresi Hangi ülkeler öne çıkıyor
 Türkiye ihracat hacmiyle 21inci sırada. En fazla ihracat yapan son 5-6 yılda gerçekleştirdiği atakla Çin. ABD, Fransa, Kanada, İtalya ilk sıralarda. İthalatta ise ABD ilk sırada. Mobilya Türkiyede cari fazla veren ender sektörlerden biri. En hızlı ihracat artışımız ise Libya, Irak, İran gibi ülkelere olmuştu. Önümüzdeki yıllarda da pazar hedeflerimiz böyle.
 
Dünya piyasalarından talep artışını neye bağlıyorsunuz
 Türk mobilyası artan tasarım, markalaşma ve ihracat çalışmalarının ardından, son yıllarda küresel arenada yoğun taleple karşı karşıya kaldı ve üne kavuştu. Bunun sağlanmasında sanayicilerimizin yaptığı güçbirliği yatıyor. MOSDER olarak sanayicilerimize ışık tutacak çalışmalara devam ediyoruz.
 
Tasarım konusunda da önemli adımlar atıldı. Ancak hâlâ İtalya gibi ülkeler öne çıkıyor sanırım. Bu konudaki gelişmeler neler
 Tasarımda sektör üreticilerinin önemli adımları var. MOSDER olarak üreticilerimizin bu alanda yetkinleşmesi için kurulduğumuz 2003ten beri faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Her yıl Ulusal Mobilyaları Tasarım Yarışmasını düzenliyoruz. Yarışmalara üniversitelerin Endüstri Ürünleri Tasarımı ve İç Mimarlık bölümlerinden öğrenciler katılabiliyor.
 
Sorunlarınız neler
 Kalifiye ara eleman ihtiyacı büyük sorun. Bunun giderilmesi için de çalışma başlattık. Türkiye genelinde 371 meslek lisesinde iş olanaklarını gençlere anlatıyoruz. Bir diğer sorun nakliye. Mobilya, hacimli bir ürün olduğu için navlun bedellerinin yüksek olması sıkıntıya sokuyor. Navlun bedellerinin azaltılabilmesi için ikili anlaşmalar düzenlenerek, sektörün teşvik edilebileceğine inanıyoruz. Diğer yanda mobilyadaki yüksek KDV oranının da sanayicilerimize olumsuz yansımaları bulunduğunu öngörüyoruz. KDVnin yüzde 18den yüzde 8e indirilmesi ile sektörümüzün teşvik edileceğini düşünüyoruz.
 
Mobilya üreticileri dünya markalarına üretim yapıyor. Markalı ihracatın artması için neler yapılmalı
 Türk mobilyasının dünyadaki imajını güçlendirmek için Discover Turkish Furniture projesini düzenledik. Dünyanın dört bir yanındaki fuarlarda sektörümüzü tanıtmaya devam ediyoruz.
 
Fiyat-kalite açısından bakıldığında Türkiyenin yeri nedir
 Türk mobilyası Uzakdoğu menşeli mobilyalara oranla kaliteli, Avrupaya göre hem kaliteli hem uygun fiyatlı. Bu özellikleriyle sektörümüz küresel arenada pek çok ayrıcalığa sahip hale geldi ve özellikle ihracatta önemli aşamalar kaydedilecektir.
 
Yeni konutlar mobilya sektörünü olumlu etkiliyor mu
 Yeni yapılan residencelar üretime önemli etki etti elbette. Türkiyede konut sektörü geliştikçe mobilya sektörü de buna paralel olarak olumlu bir değişim yaşıyor. Ağırlıklı olarak 1 artı 1 ve 2 artı 1 odalı konutlarda tercih ise özellikle son yıllarda ağırlık kazanmış olan çok fonksiyonlu mobilyalar yönünde oluyor. Tüketici bu mobilyalarla evini kendi dekore edebiliyor.

Kişi başı mobilya harcaması 70 dolar
Türkiyede kişi başına düşen mobilya harcaması 70 dolar. Bu rakam Kanadada 375, İngilterede 292, Çinde ise 50 dolar. MOBSEDin Nielsene yaptırdığı anket ise bazı kentlerdeki mobilya yenileme sıklığını gösteriyor. Araştırma 14 şehirde 1.014 kişi ile yapılmış. Ankete göre mobilya tüketicisi, kalite ve güvene önem veriyor. Araştırmaya göre tüketicilerin ortalama mobilya kullanma süresi 8,3 yıl. Bir önceki araştırmada bu süre 8,5 yıldı. Bölgelere göre ise en sık Karadenizde mobilya yenileniyor. Ayrıca Mobilyanızı nereden alırsınız sorusuna katılımcıların yüzde 74ü markalı mobilya mağazalarından, yüzde 14ü mobilyanın toplu olarak bulunduğu sitelerden, yüzde 7si mobilyacıların yoğun olarak bulunduğu semtlerden cevabını verdi. Tüketicilerin 4te 3ü taksitli alışverişi tercih ediyor.

Sakinlik ve dinginlik için yalınlık moda
Mobilyada yeni trendler ne
 Mobilyada yeni trendler, soft renklere ve minimalist çizgilere kaymış durumda. Tüketici kavramı değişiyor. Daha yalın, sade çizgiler öne geçiyor. Şatafatlı mobilyalar, pop renkler yerine daha çok soft renkler yeni trendler arasında yer alıyor. Kalabalık ortamlarda yaşayan tüketiciyi dinlendirecek renkler kullanılıyor.

Yatak satarak başladık
Türkiyenin ilk endüstri şirketlerinden biri Alfemo. Nasıl kuruldu
 1993te Ege Bölgesinde yatak satarak başladık. Zaman içinde markalı ürünlerin talep gördüğünü fark edince 1998 yılında üretime geçme kararı alıp Alfemoyu kurduk. Grubumuz  İzmir  Torbalıdaki 65 bin metrekare kapalı, toplam 200 bin metrekare alan üzerine kurulu Mobilya Üssü ile, son teknoloji ürünü makinelerle faaliyetlerine hızla devam ediyor. Markalı mobilya pazarının önemli oyuncularından biri olarak markalaşma ve mağazalaşma yolunda hızlı admlar atmaya devam ediyoruz. Kentli, modern bir anlayışla üretim yapıyoruz.
Jale Özgentürk


Geri Dön