25 / 04 / 2024

Ali Ağaoğlu: Ev alma komşu al döneminde büyüdüm!

Ali Ağaoğlu: Ev alma komşu al döneminde büyüdüm!

Başakşehir'de türbanlı çocuklar okuldan dönüyor, Ataşehir'de üçgen vücutlar koşuda, genç kızlar dans dersine yetişme derdinde, hava karardıktan sonra bol ışıklı bir hayat başlıyor...



 "Sağlıklı nesiller sağlıklı besinlerle yetişir" selamlı Selam Hipermarket, Nur Mefruşat, Mevlana Giyim, Kuveyt Türk Bankası, Özel Şifa Hatun Sağlık Kabini, Tekbir Mağazası, Aygünler Restoran ve Yapı Kredi, Milano Kuaför, Aquapower Solarium, Mozaik Çarşı Fitness, Restorante il Padrino, Çeşme Dalyan Balık, Northshields... Ardı ardına saydığımız isimleri karşılaştırmak bile fazla söze hacet bırakmıyor sanki. Hangisi nerede bulmak çok zor olmasa gerek. Başakşehir ve Ataşehir'de etrafa şöyle bir hızlıca bakınmak bile gettolaşmanın izleriyle dolu. Başakşehir gençleri biricik eğlence merkezleri 'Sular Vadisi'ne inen duvara 'Coca Cola İçme!', 'Bebek katilleri' gibi sloganlar yazarken, Ataşehir gençleri elektrik trafolarına grafitiler yapmışlar. Ataşehir'de Atatürkçü Düşünce Derneği yeni başlayacağı kurslarını duyururken, Başakşehir Dr. Senai Demirci söyleşilerini duyuruyor. Senai Demirci yazılarını Haber7'den tanıdığımız, Radyo 7'den sesini işittiğimiz, kendisini "Bugün doğdu, ömrünü bugün biliyor. İlk taze nefesini bugün aldı. Sonunu sonsuzluğa göre hazırlamaya çalışıyor. Fazla söze ne hacet" şeklinde tarif eden bir "mistik". Başakşehir"in camisi, bildiğimiz klasik camii mimarisinde, Ataşehir'deki kübik. Bahçeşehir'de Burç Koleji, Fem ve Fatih dersaneleri, Ataşehir'de Bilfen Okulları var. Ataşehir'in her köşesi çiçekçi, Başakşehir'de yok öyle bir şey. Ataşehir'de parkın girişinde "En hakiki mürşit ilimdir" diye hatırlatıyor Atatürk parkın girişinde heykeli ve heykelin iki yanına yazılı sözleriyle. Ataşehir gençleri Northshields'in üzerindeki kulüpte takılırken, Başakşehir gençleri She-esha Cafe'de nargile içiyorlar. Selam Hipermarket'te elbette ki içki satılmıyor lakin kıyıda köşede minik bir tekel bayi bulmak mümkün. Ataşehir . sıra sıra Tekel bayii.
'Ben de modern bir şıkım yani'

Kiptaş'ın yaptığı Başakşehir'in 4.5 etapı ve Toki'ye ait etaplara kıyasla zenginlerin oturduğu yerler. Boğaz, bu etaplara taşınmış. Tarabya karşısı Kanlıca evleri... Akşamüzeri türbanlı anneler, Audi'leri, Mercedes'leriyle çocuklarını okuldan almış evlerine dönüyorlar. Çarşaflı kadınlar, türbanlı kadınlar çocuklarını ellerinden tutmuş alışverişe çıkmışlar.

Konuştuğumuz insanlar buraya taşınmalarının sebebini kendileri gibi insanlar olmasından öte sessiz , sakin ve güvenli olduğu için tercih ettiğini söylüyorlar. Başak Center isimli küçük dükkanların olduğu AVM'de çoğunluk kadinlar çalışıyor. "Piko çekilir" duyurularının yanında "Filistin çığlıklarına ses ver" afişleri... Başak Center'daki en ilginç muhabbeti bir iç çamaşırı dükkanında gerçekleştiriyoruz. Tezgahın üzerinde "Sadaka sahibinden kabir azabını uzaklaştırır" yazılı küçük bağış kutusu... Dükkanın sahibi iki sene önce kapatmış başını. Zaten içinde varmış, burada keşfetmiş derin duygularını. Kocası ve ailesi açık. Ayrımcılığa, başını kapattıktan sonra uğradığını söylüyor. Yazları gittikleri Silivri Çay Bahçesi'nde rahat edemez olmuş... Yanındaki arkadaşı, elinde örgüsüyle şen şakrak genç kadının söyleyecek çok sözü var. "Burası da Bebek gibidir" deyip örgüsünü bırakıp fırlıyor sandalyesinden, paltosunu yukarı çekip kıyafetini gösteriyor; "Bakın ben de modern bir şıkım yani!" diyor. Sonra sözü dönüp dolaşıp CHP'ye getiriyor; "Yüzde 99'u müslüman olan bir ülkede Antipati kurdurtmayacaksın, sempati kurdurtacaksın. CHP muhafazakar zihniyete gelse oyları da alır, bu iş tamamdır" diyor.

Türkiye'nin en şüzel şehri Başakşehir
Kapısına sıkı sıkı perdeler çekilmiş kuaför dükkanlarıyla dolu Başak Center. Bir tanesine giriyor ve sahibiyle konuşuyoruz. "Ben de eşarp takarım ama bunlar gibi değil, bunlar İslam'ı gösteriş için yaşıyorlar. Sonradan görme sosyetikler çok..." diye dert yanıyor. Genelde günlere gitmeden önce yaptırıyormuş kadınlar saçlarını. Yanında çalışan kız "Genelde sohbete giderler. Aygünler Restoran var bir de. Kadın erkek ayrı da oturabiliyor. Kiptaş'ın yaptığı spor salonunda da öyle, ayrı kadın erkek" diyor. Tesettür kıyafetleri de satan mağaza Mevlana'da toplanan kadınlar "Sular Vadisi'nde düzenlene Ramazen eğlencelerinin, iftar yemeklerinin sıkı takipçileri. Türkiye'nin en güzel şehri "Başakşehir" diyorlar. AVM'den çıkışta konuştuğumuz kuruyemişçi "Bunların hepsine Zaman gazetesi gelir. Ataşehir'e de Cumhuriyet gider. Getto budur" diyor.

AKP arabasını şikâyet
Ataşehir 41 Ada sakinleri konuşmaya pek hevesli değiller. Hepsinin acelesi var. İş dönüşü vakti. Üçgen vücutlu adamlar, ince uzun sarışın kadınlar koşudalar. Bir genç kız hızla cevap veriyor sorumuza; "Kesinlikle burada aydın ve kendim gibi insanlarla yaşamaktan mutluyum. 10 senedir de buradayım'' deyip dans dersine koşuyor. Ataşehir'de çalışan iki bankacı Northshields'te oturmuşlar. Bir tanesi; "Getto meselesi uzun süreçte önyargıları körükleyebilir'' diyor. Uzun zamandır 41 Ada'da çalışan korumanın yanına gidiyoruz sonra.' 'Burada bikiniyle bile gezen : var. Türkten çok Rus var artık. Bir de tüp projesinde çalışanlar. Kurtlar Vadisi dizi oyuncuları da burada. Yüzde yüz "hayırcı" Batı Ataşehir. Referan¬dumda park etmiş AKP arabasını telefon edip çektirdiler" diyor. Tam Kurtlar Vadisi dizi insanlarını konuşurken, yolda durmuş iki arabadan patırtı kopuyor. Bıçkın bir genç elindeki beyzbol sopasıyla yetinmemiş, silahına sarılmış bağırıyor: "Sıkıyım mı lan alnına kurşunu, sıkıyım mı!".

Siyasi genellemeden yana değilim, araştırmalıyız (Tarhan Erdem)
 
Bu önemli bir konu. Brezilya'da, Arjantin'de, İsrail'de örnekleri var. İlk yıllarda Türkiye'de de büyük projelerden sonra birtakım geliş¬meler oldu, fakat artık rakamlar çok büyük. Şimdiye kadar teslim edilen daire sayısı 450 bin. Çok büyük üni¬teler ve insanların hepsi aynı tip de¬ğiller. Bazı problemler çıkması doğal. Biz bir buçuk yıl kadar önce bunları incelemek fikrimizile Toplu Konut'a bir proje verdik. Cevap gelmedi, olabilir, ama başkasına yaptırdılar mı bilmiyorum. Birlikte yaşamaktan doğan problemler araştırmalı ki, yeni projelerde bunlar dikkate alınsın. Siyasi genelemellerden yana değilim. Araştırılmadan konuşması zor ve bence yanlış.

Size bağlı, ayrıştırmak için bakarsan ayrıştırırsın (Ali Ağaoğlu)
 
Ben 'Eve alma komşu al' döneminde büyüdüm. Babamızı nasıl sayar çekinirsek, komşumuzu da öyle sayar çekinirdik. Gettolaşmanın tersine bizim sitelerde komşuluk ilişkileri canlanıyor. Bir sürü sosyal, sportif alanla, birlikte yaşayabilecekleri alanlar yaratıyoruz çünkü. Birbirine benzer insanlar olduğu için sosyalleştikleri fikrine katılmıyorum. Her kesimden müşterimiz var. Siyasi gruplaşma da yoktur bizde. Bir sitenin daha Atatürkçü olması gibi bir gözlem içinde olmadık. Böyle şeyler nasıl baktığına da bağlı. Ayrıştırmak için bakarsan, ayrıştırırsın. Referandumdan gidersek tamam, bizde 'Hayır'cılar biraz daha fazladır. Ama yine de kafa kafayadır. Türkiye'nin tipik mozağidir yani... Kendiliğinden bir gruplaşma olursa bir müdahalemiz olamaz. Hepsi bizim insanımız
Referans/Berrin Karakaş


Geri Dön