25 / 04 / 2024

Ali Alpan: Konya'da mobilya üretimi yok!

Ali Alpan: Konya'da mobilya üretimi yok!

Konya'da faaliyet gösteren Doğpa Mobilya İşletme Sahibi Bayram Ali Alpan, ''Mobilya konusunda üretim yok denecek kadar az. Fabrika anlamında Konya’da üretici yok'' diye konuştu.



Konya tarım makinaları ve otomotiv yan sanayi yedek parça üretimi konusunda Türkiye’de öncü şehirlerden biri. Ancak mobilya konusunda üretim yok denecek kadar az. Fabrika anlamında Konya’da üreticinin olmadığını söyleyen Doğpa Mobilya İşletme Sahibi Bayram Ali Alpan, yatak ve baza üreticileri olduğunu ancak ciddi anlamda ev mobilyası üreten firmanın olmadığını kaydetti. Konya’nın bu konudaki eksikliğini İnegöl ve Ankara’dan tamamladığını ve bütün mağazaların mobilyalarını dışardan aldığını vurgulayan Alpan bütün sektörlerde olduğu gibi Konya’da mobilyacılık sektöründe sıkıntıların olduğunu dile getirdi. Konya’da en faal sektörlerin imalat, tarım, otomotiv yan sanayi sektörleri olduğunu vurgulayan Alpan, “Bunların dışındaki çoğu sektörde sıkıntı var. Mobilyacılıkta bu sıkıntı daha da fazla. Çünkü mobilya için çok geniş sergileme alanları istiyor. Müşteriler ev ortamındaki gibi görmek istiyor nasıl duracağını. Onun için görselliğe önem veren müşterilerimiz ister istemez biraz daha yer bulmamıza sebep oluyorlar. Yer ve sunum açısından sıkıntılı. Her sektörde olduğu gibi bizim sektörde de satışından tutun tekrar tahsilatına varıncaya kadar zaman zaman zorluklar çekiyoruz.” dedi.


YÜZDE 18 KDV REKABETİ GETİRİYOR


Bayram Ali Alpan mobilya sektöründe yüzde 18 KDV’nin fazla olduğunu ifade etti. KDV’li satılan mallarla KDV’siz satılan malların rekabeti ciddi şekilde etkilediğine dikkati çeken Alpan, KDV’nin yüzde 10’unun düştüğünü bunun kalıcı hale getirilmesinin gerekliliğini belirtti. Alpan, “KDV yüzde 18’di yüzde 10’u düştü. KDV’nin yüzde 10’unu devletin yüklenmesi gibi bir kolaylığa başvuruldu. Yüzde 18 az bir rakam değil. Bazen yüzde 10 kar marjıyla ürün verdiğimiz ürünlerde yüzde 18 çok büyük bir fark ve ciddi bir rekabeti getiriyor. KDV’siz satanlar otomatikman yüzde 18 kardalar.” şeklinde konuştu.KDV’nin düşürülmesinin işlere çok fazla yansımadığını dile getiren Alpan,  henüz mobilyacılık sektöründe çok sık satışların yapıldığı bir dönemde olmadıklarını söyledi. Düğün sezonunun girmesiyle satışların ciddi anlamda artacağını açıklayan Alpan, piyasanın henüz kırgın olduğu yönünde. Alpan, “ Düğün yapacaklar kısmen mobilya bakıp almaya başlıyorlar onun haricinde henüz daha piyasa kırgın. Biz firma olarak yılın her ayında iş yapabiliyoruz. Çünkü bu işi yılın her ayına yaymazsak zaten gemi yürümez.  Dolayısıyla her dönemde her ayda işimiz oluyor ama yoğun olan dönem 4. ay ile 11. ay arası diyebilirim.” ifadelerini kullandı.


KDV’SİZ 5 BİN TL’LİK ÜRÜNDE 900 TL KAR SAĞLANIYOR


Sektörün içinde çok fazla kayıt dışılığın olduğunun altını çizen Alpan, bunun nedenini KDV oranının yüksek olmasına bağladı. Alpan, bazı sektörlerde katı dışılığın yüzde 100 engellendiğini belirterek, geçici olarak düşürülen yüzde 10’luk KDV’nin kalıcı olmasını istedi. Alpan, “Kayıt dışı satanlar ve faturalı satanlar arasındaki bu yüzde 18 KDV ciddi bir rakam. Bunun devlet tarafından göz ardı edilmemesi lazım biraz daha öne çıkarılmalı. Geçici olarak yüzde 10’unu devlet karşılıyor ama sürekli olması gerekiyor. Hem piyasayı rahatlatacak hem de kayıt dışıyı önleme ve bizler arasındaki rekabeti daha etik hale getirmesi açısından son derece önemli. Hiç değilse yarı fiyattan çıkıyorlar. Ben iddia ediyorum KDV oranlarını yüzde6’lara yüzde 8’lere çekildiği zaman şu günkünden çok daha mükemmel vergi toplar devlet.  Ben KDV oranını bu kadar düşürdüm şimdiden sonra hata edenin kulağını çekerim der. Yüzde 18’le cesaret ediyor adam. Mesela 5 bin liralık ürünün satışında KDV’li ve KDV’siz 900 lira ediyor. Bu rakamı kayıt dışılıkla elde etmeye çalışan esnaf kesimi mutlaka olacak. Cezbedici bir yasak. Adam bu parayı kazanabilmek için o riske giriyor.”ifadelerini kullandı. Kaynak: Konya’da mobilya üretimi yok 




Hakimiyet Gazetesi


Geri Dön