27 / 04 / 2024

Ali Babacan: Şeffaflık paketi yolda!

Ali Babacan: Şeffaflık paketi yolda!

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan Türkiye'nin donem başkanlığını üstlendiği G - 20'nin 11 çalışma sahası bulunduğunu, bunlar arasında en önemlisinin de şeffaflık ve yolsuzlukla mücadele olduğunu belirtti.



Başbakan Yardıması Alı Babacan, ftnans sektörünün temsilcileri ile temaslarda bulunmak için gittiği New YortCta. soruları yanıtladı. Babacan Türkiye'nin donem başkanlığını üstlendiği G-20'nin 11 çalışma sahası bulunduğunu, bunlar arasında en önemlisinin de şeffaflık ve yolsuzlukla mücadele olduğunu belirtti. Türkiye'nin 2002'den bu yana şeffaflık ve yolsuzlukla mücadele konularında önemli adımlar attığını belirten Babacan. 'Uluslararası değerlendirmelerde Türkiye'nin uygulamalarının şeffaflık düzeyi şu anda çok daha iyi bir noktaya gelmiş durumda. Bu yeterli değil, kendimizi daha dxa iyileştirmek için adımların atılması gerektiğini düşünüyoruz" ifadelerini kullandı. 


BAŞBAKAN PAKETİN DETAYLARINI AÇIKLAYACAK 


Babacan, bu konularda daha fazla düzelme için imarla ügrti sorunlan da içerecek şekilde bir şeffaflık paketi' üzerinde çalıştıklarını beti rt er ek. paketin detaylar nı Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun en kısa zamanda kamuoyuna açıklayacağını söyledi. Paketteki imara yöneftk düzenlemelere de değinen Babacan. Türkiye'de inşaat sektörünün gelişmesini ve miBi gelirden aldığı payın artmasını istediklerini belirtti. Babacan 'Ote yandan, hem yerel yönetimlerimizde hem de imar yetkisi olan merkezi kuruluşlarımızda mevzuatla »Iğılı düzeltilmesi gereken, iyileştirilmesi gereken hususlar var" dedi. 


RANT ADALETLİ DAĞITILMALI 


Yapılanların şeffaf olması gerektiğini ifade eden Babacan, şunları kaydetti: "İmar değişikliklerinin mutlaka şeffaf bir zeminde götürülmesi önemli. 

Bunun yanında da imar uygulamaları ile beraber bir de rant kavramını bir arada düşünmek gerekiyor. Bu oluşan rantın nerede nasıl vergilendinleceği önemli. Belediyenin alacağı pay. merkezi hükümetin alacağı vergi önemli. Ote yandan, yine bu oluşan rantın toplumda ya da inşaat sektöründe adil bir paylaşımı da çok önemli. Hem ölçüsüz olmamalı bu rant. mutlaka diğer sektörlerle, diğer iş sahaları ile mukayeseli, ölçülü bir ranttan bahsediyor olmalıyız hem de bunun daha adaletli bir paylaşımından bahsediyoruz." 


BELEDİYELER DE RAHATSIZ 


Bu konudaki çalışmalara bazı bakanlıklar, imar yetkisi olan kuruluşlar ve bazı belediye başkanlarının da katıldığını dile getiren Babacan.' Belediye başkanlarımızın çoğu da mevcut uygulamalardan son derece rahatsız. Onlar da istiyorlar kı kanunla düzenlenmiş bir alan haline gelirse bunlar, belirsizlikler kanunla giderilirse bizler de çok rahat ederiz" diye konuştu. • "tyun sahasını düzeltmek ve rekabet sahasını eşitlemek istiyoruz.' Babacan, ekonomik fırsatlara erişimde de şeffaflık ve eşitlik gerektiğini vurgulayarak, şimdikinden daha iyi bir uygulamayı gelecek yıl hayata geçirmeyi umut ettiklerini söyledi 


"AMAÇ REKABET SAHASINI EŞİTLEMEK" 


Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, belli başlı gayrimenkul projelerine bakıldığında, bunlann önemli bir kısmının aslen sanayici olan ve inşaat sektörüne de giren firmalann projelerinden oluştuğunu ifade etti. İnşaat sektöründe proje bazında rekabetten anndırılmış uygulamalar görülebildiğini ve böylece normalden çok daha fazla rant oluşabildiğini anlatan Babacan. "Bunları biraz daha normalleştirmek gerekiyor. Bizim yapmak istediğimiz herhangi bir sektörün önünü kapatmak diğer sektörün önünü açmak değil, oyun sahasını düzeltmek ve rekabet sahasını eşitlemek* dedi. 


Afyon Gazete


Geri Dön