19 / 04 / 2024

Ali Dumankaya: Sektörde artık ne yapsam satarım devri bitti!

Ali Dumankaya: Sektörde artık ne yapsam satarım devri bitti!

Konutta yeni model tartışması sektöre damgasını vuruyor. Tüketicinin bilinçlenmesi, mütekabiliyet, dönüşüm ve KDV'yle konutta yeni bir döneme girildiğini belirten Ali Dumankaya, "Gerçek oyun şimdi başlıyor" dedi.



Tüketicinin bilinçlenmesi, mütekabiliyet, dönüşüm ve KDV'yle konutta yeni bir döneme girildiğini belirten Ali Dumankaya, "Gerçek oyun şimdi başlıyor" dedi.



Konutta yeni model tartışması sektöre damgasını vuruyor. DKY İnşaat Başkanı ve KonutDer Başkan Yardımcısı Ali Dumankaya, mütekabiliyet, kentsel dönüşüm yasası ve KDV oranlarındaki düzenlemelerle konut sektöründe artık hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağım söyledi. Her firmanın yeni kurallara göre yapılanması gerektiğinin altım çizen Dumankaya, "Sektörde artık ne yapsam satarım devri bitti. Tüketici bilinçli ve araştırıyor. Firmalar talebin değişimini doğru takip etmeli. Projelerde gereksiz maliyetler yükseltilmemeli. Dar gelirli için de konut üretelim ALİ Dumankaya A ve B gelir grubuna yönelik konut üretiminin pazar da sıkıntı oluşturduğunu kaydetti. Dumankaya, "Kontrollü konut üretimi yapılması gerekiyor. Sosyal konutlar ana ihtiyaç. Dar gelirli için konut üretmeliyiz. Bu konuda ucuz arsa üretimi ve dar gelirlinin kolay finansman sağlaması açısından kamuya önemli rol düşüyor" dedi. 

re içi verimlilik gözetilmeli, aidat hassasiyeti ön planda tutulmalı. Ayrıca kullandıkça değerlenen konutlar üretilmeli. Açıkçası sektörde gerçek oyun şimdi başlıyor" dedi. 


KDV kafa karıştırıyor Sektörde yaşanan KDV sıkıntısına değinen Dumankaya, KDV oranlarının çok fazla kritere göre belirlendiğini ve kafa karıştırdığını savundu. Dumankaya, "Kentsel dönüşümde KDV'nin yüzde 1 olması doğal olarak sektörü ya kentsel dönüşüm yapmaya ya da rayiç bedeli düşük bölgelerde proje yapmaya yöneltiyor. Yüzde 1 KDV'li satışlar şu an için devam ediyor. Bu yüzden sıkıntı yaşanmadı ancak kriterlerin netleşmesi gerekiyor. Bu konuda kamuya başvuruda bulunduk aktardık" ifadesini kullandı. 


 Sedat YILMAZ/ Posta Gazetesi 


Geri Dön