17 / 04 / 2024

Ali Güvenç Kiraz: Yeni imar kanununda da rant kesintisi yapılacak!

Ali Güvenç Kiraz: Yeni imar kanununda da rant kesintisi yapılacak!

Avukat Ali Güvenç KİRAZ bu yazısında gayrimenkulde sıkıntı yaratabilecek sorunları değerlendirerek ' Kentsel rant vergisi ile birlikte yeni imar kanununda rans kesintisi yapılacak ' dedi.



Avukat Ali Güvenç KİRAZ bu yazısında gayrimenkulde sıkıntı yaratabilecek sorunları değerlendirdi.İşte o yazı;



Hafta sonu Kalkınma Bakanı Sayın Cevdet YILMAZ tarafından gayrimenkulde ciddi bir süreç yaratacak bir açıklama geldi. Bu açıklamaya göre kentlerde oluşan imar değişiklikleri veya cins değişiklikleri sonucu oluşacak değer artışlarından devletin bir pay alması gerektiğini düşündüklerini ve bunu yasal bir hale getireceklerini belirtti Cevdet YILMAZ. 


Kentsel rant vergisi de diyebileceğimiz bu vergi ile çok uzun dönemdir gayrimenkulde oluşan fahiş sebepsiz zenginleşmenin de önüne geçilmek isteniyor aslında. Üretmeden gayrimenkul yatırım yaparak ve bu yatırım üzerinden çeşitli siyasi ve yerel ilişkiler ağıyla gayrimenkulden çok fahiş paralar kazanmak ülkemizde mümkün. İşte devlet artık bu oluşan ciddi sebepsiz zenginleşmenin ortağı olmak istiyor. 


Burada herkesin atladığı nokta bundan yaklaşık 4-5 ay önce ortaya çıkan YENİ İMAR KANUNU tasarısında aslında imar rantının engellenmesi için düzenleme getirilmesiydi. Yeni İmar Kanunu tasarısı ile devletin araziden bedelsiz olarak aldığı ve bizlerin düzenleme ortaklık payı (DOP kesintisi) adını verdiğimiz kesinti oranı %45’e çıkarılıyordu. Bundan daha da önemli olmak üzere şu an geçerli İmar Kanunu gereğince geçerli olan %40 DOP payı kesintisinin bir defa yapılabileceği ve 2.kesintinin yapılamayacağı hükmünün varolması durumunun da bir devrim niteliğindeki yeni bir madde ile değiştirilmesidir. İmar kanununda yer alan %40 kesinti ile belediye o bölgede sadece bir kesinti yapabilmekte fakat o taşınmaz üzerinde oluşan ciddi emsal artışları ve imar değişiklikleri neticesinde çok ciddi bir yapılaşma oranı ortaya çıktığında bu yapılaşmaya uygun DOP kesilememekteydi. İşte yukarıda belirtmiş olduğumuz Yeni İmar Kanunu taslağı ile belediyelerin DOP kesintileri %45’e çıkacak ve daha da önemlisi yaratılacak olan rant üzerinden yani imar emsal artışlarından 2.bir kesinti yapılarak buradaki yapılaşma sonrası oluşacak nüfus yoğunluğu üzerinden 2.bir kesinti yapılabilecektir. 


Kentsel rant vergisi diye adlandırılan fakat gerçek adı imar değişiklikleri sonucu oluşacak sebepsiz zenginleşmeden devlete pay verilmesi diye değerlendireceğimiz ve yeni imar kanunu sonrası yapılacak olan DOP payındaki 2.kesintiyi Gayrimenkul Hukuku Derneği olarak destekliyor ve çok geç kalmış bir uygulama olduğunu düşünüyoruz. 


Saygılarımızla

Av.Ali Güvenç KİRAZ



Geri Dön