19 / 04 / 2024

Ali Kılıç: Türkiye dönüşümü Maltepe'den öğrenecek!

Ali Kılıç: Türkiye dönüşümü Maltepe'den öğrenecek!

Maltepe'nin 3 mahallesinde örnek bir kentsel dönüşüm projesine imza atacak olan Başkan Ali Kılıç kentsel dönüşüm ile ilgili açıklamalar yaptı.



 

Maltepe'nin 3 mahallesinde örnek bir kentsel dönüşüm projesine imza atacak olan Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç, "4,5 yıl halkımızla birlikte projenin planlarını yaptık. Uygulama aşamasında da bulunmak ve halkıma hizmete devam etmek istiyorum" dedi. İşte Posta gazetesi yazarı Alev Gürsoy Cimin'in, Başkan Ali Kılıç ile gerçekleştirdiği o röportaj...

-Maltepe’de kentsel dönüşüm açısından neler oluyor?
Maltepe’de 40 yıllık bir soruna neşter vuruyoruz. Gülsuyu, Gülensu ve Başıbüyük mahallelerimizde 40 yıldır çözüme kavuşturulmayı bekleyen imar planlarını tamamladık ve askıya çıkarttık. Vatandaşlarımızı tapularına kavuşturuyoruz. Bu mahallelerde yaşayan vatandaşlarımız 40 yıl önce Anadolu’nun çeşitli yerlerinden İstanbul’a göç edip, Maltepe’ye yerleşmiş. O yıllarda minibüs yok, otobüs yok. Anlayacağınız çok eziyet çekmişler. Bu üç mahallede dönüşüm olması gerekiyordu. Mahalle sakinleriyle oturduk, ne istediklerini sorduk. “40 yıldır yaşadığımız bu sokaklardan kopmadan kentsel dönüşüm istiyoruz” dediler. Biz de işe koyulduk. İlk toplantımızı bu konuda duayen olan Sayın Murat Karayalçın’ı da davet ederek yaptık. 3 gün süren toplantıda işin uzmanlarıyla bir yol haritası belirledik ve dönüşümün Maltepe Belediyesi tarafından yapılmasına karar verdik. Sonrasında çalışma arkadaşlarımız gece gündüz çalıştı, yüzlerce toplantı yaptık. Ve sonuçta bu planlar halkın desteği ve bize olan güveniyle şekillendi.

-Aslında vatandaş kentsel dönüşümden korkuyor. Siz onlara bu güveni nasıl verdiniz?

Mahallelerimizde iki ofis tutarak, bu ofislere uzman arkadaşlarımızı yerleştirdik. Arkadaşlarım sabah 08.00’den, akşam 22.00’ye kadar gelen tüm vatandaşlara bilgi verdi. Yani vatandaşlarıma birebir belediyenin uzman kadrosundan bilgi alma imkanı sağladık. Böylece bilgi kirliliğini önledik.

-Maltepe Belediyesi kentsel dönüşüm için rol model diyebilir miyiz?

Umarım öyle olacak. Vatandaşın hassasiyet ve önerilerini dikkate alarak bir kentsel dönüşüm modeli yaptık. Tabii bu planlama uzmanlar tarafından kağıt üzerinde yapıldı. Şimdi önemli olan uygulama aşamasında nasıl hareket edeceğimiz. Kanaat önderlerimizden, muhtarlarımıza kadar hiç kimse bu bölgelerin peşkeş çekilmesini istemiyor. Hayalim şu; buranın bir felsefesi olmalı. Nasıl Yunan Adaları turkuaz ve beyaz renkli evleriyle tanınıyorsa, burasının da kendine has bir tarzı olacak. Kentsel dönüşümle insanlara dokunur, sosyal donatı alanlarıyla nefes almalarını sağlarsanız, iyi bir iş yapmış olursunuz. Beton binaların içine insanları gömerseniz, kimse nefes alamaz. Başıbüyük Mahallesinde daha önce TOKİ’nin yaptığı yüksek katlı binalar var. Oradaki vatandaşlarımız bu evlerden memnun olmadıklarını söylüyor.

İNŞAAT BİTİRME SİGORTASI OLMAYANA RUHSAT YOK

-Dönüşüm modelinizi anlatır mısınız

Ben yerinde dönüşüm yapacağım. Planlarımızın özünde yatay mimari var. Dönüşüm alanımızın yüzde 60’ı yeşil alanlardan oluşacak. Otoparklar, yürüyüş parkurları, spor alanları yapacağız. Hepsi 5 yıl içinde bitecek. Vatandaşa üç seçenek sunacağız, isteyen kendi binasını kendi yapacak. Tabii bizim yardımımızla, isteyen müteahhitini kendi bulacak. Bu iki seçeneği istemeyenler için de Belediye devreye girecek. Dönüşüm modelimizle Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek, inşaat bitirme sigortası da uygulayacağız. Yani müteahhit inşaat bitirme sigortası getirmeden, benden ruhsat alamayacak. Böylece ne müteahhit ne de vatandaş mağdur olacak.

-Sizinle iigiiî ortaya atılan iddialar için ne diyeceksiniz?

Yerel yönetimlere adaylığım açıklandığı günden bu yana zaman zaman bu saldırılarla karşı karşıya kalıyorum. Daha önce de hakkımda iddialar ortaya atılmıştı. O iddiaları atan basın yayın kuruluşlarıyla mahkemeye gittik. Davaların hepsini kazandım. Şimdi yerel seçimler yaklaşırken, yine bazıları ortaya çıktı ve benimle ilgili iddialar ortaya atıyor. Hesabını veremeyeceğim hiçbir şey yok. Ailemin 1%0'tan beri hem Türkiye'de hem yurt dışında şirketleri var. Yani ben Maltepe Belediyesi'ne geldiğimde köprü altında yatmıyordum. Yurt dışında 11 şirketimiz var. Ailemizde ikinci kuşak gençlerin hepsi iş adamı oldu. 1000'in üzerinde personel çalıştırıyoruz. Otellerimiz, konutlarımız var. Çamur at, izi kalsın mantığıyla beni yıpratmaya çalışıyorlar. Ama halkım bilir, Ali Kılıç hesap veremeyeceği hiçbir işin altına imzasını atmaz. Çamur atarak beni karalayamazlar. Onlarla da hesaplaşacağım. Yargının kararını bekleyeceğiz.

-CHP'nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Ekrem İmamoğlu için neler düşünüyorsunuz?

Ekrem Bey çok sevdiğim bir arkadaşım. Beylikdüzü'ne renk veren, hayat veren genç bir arkadaşımız, Artık CHP'nin yeni dili. İstanbul'un yeni bir vizyona ihtiyacı var. 20 yıldır İstanbul'u bir tek siyasi parti yönetti. 20 yıl sonra da dikey mimari için özür dilediler. İnsanlara "20 yıl boyunca yanlış yaptık" diyerek, bu işten kurtulamazsınız. İstanbul'a genç bir kuşağın el atması lazım. Ekrem İmamoğlu çok önemli bir çözüm ve gerçekten sorunları çözecektir. Umarım 1 Nisan sabahı İstanbul'da güneş çok sıcak doğacak.


-Yeni dönem için Maltepe halkına neler vaat ediyorsunuz?

Öncelikle kentsel dönüşüm projemizi tamamlayacağız. Öte yandan Fındıklı Mahallesinde çok büyük bir yaşam merkezi yapacağız. 10 bin metrekarelik büyük bir merkez olacak. Gencinden, yaşlısına kadar herkes nefes alacak burada. Ayrıca bir kız yurdu yapacağız. Yaşar Kemal Kültür Merkezinin temelini atıyoruz, onu da bitireceğiz. Önemli olan insanların yüreğine dokunmak. Onlar ne isterse yaparım. Bu ekonomik kriz ortamında Maltepe Belediyesi bütçesini artıyla kapattı. Bu yıl enflasyon yüzde 25’lerde. Biz bütçe açığını yüzde 12’lerde tuttuk. Bu başarı, Maltepe’nin başarısıdır.

İstanbul Maltepe'de tapu sevinci!

Ali Kılıç hakkında çıkan yolsuzluk iddialarını yanıtladı!

Ali Kılıç’ın yakın akrabaları köşeyi döndü iddiası!


Geri Dön