25 / 04 / 2024

Ali Öztunç'tan Deprem Bakanlığı önerisi!

Ali Öztunç'tan Deprem Bakanlığı önerisi!

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç, Türkiye'nin bir deprem ülkesi olduğunu, bu sebeple Deprem Bakanlığı kurulması gerektiğine vurgu yaptı. 



CHP Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1999'da çıkan deprem yönetmeliği öncesinde yapılan binaların büyük kısmının sıkıntılı olduğuna, bu binaların parsel bazında zemin etütlerinin bulunmadığına, zemin etütlerinin iyi belirlenmesi gerektiğine dikkat çekti. 

Elazığ, Malatya ve İzmir'deki depremlerde büyük kayıplar yaşandığına vurgu yapan Öztunç, İstanbul depreminin yaşanması durumunda çok büyük facia yaşanacağını belirtti. 

Öztunç, "Hükümet çevre politikasını değiştirmeli. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ayrılmalı. Çevre Bakanlığı ayrı bakanlık olmalı. İçerisinde Orman Genel Müdürlüğü olabilir. Türkiye'de Deprem Bakanlığı olmalı. Dünyada bunun örnekleri var, mesela Japonya. Çünkü Türkiye bir deprem ülkesi. Bu bir gerçek bundan kaçma şansımız yok" diye konuştu. 

Depremden önce kentsel dönüşüm, güçlendirme çalışmalarının yapılması ve deprem anında neler yapılabileceği konusundaki eğitimlerin iyi verilmesi gerektiğinin altını çizen Öztunç, "Deprem olduğu zaman enkaz altından çıkarılan insanlar başarı olarak görülüyor. Ama öncesine iyi bakmak gerekiyor. Bu da büyükşehir belediyelerine, il ve ilçe belediyelerine merkezi idarenin desteğiyle sağlanabilir. Türkiye'deki deprem kuşağı fay hattı üzerindeki tüm il, ilçe, büyükşehir, kasaba, köy bütün yerleşim alanlarındaki binaların yapı stoklarının envanteri çıkartılmalı. Hangileri depreme dayanıklı, hangileri değil. Rapor tutulmalı ve veriler toplanmalı. Öncelikle bunun yapılması gerekiyor" açıklamasında bulundu.

 Ali Öztunç tan Deprem Bakanlığı önerisi!

"Deprem çalıştayı gerçekleştireceğiz"

Ortaya bir risk analizi çıkarılması gerektiğini belirten Öztunç, şunları kaydetti:

"CHP'li belediyelerin katılımıyla önümüzdeki mart-nisan aylarında deprem çalıştayı gerçekleştireceğiz. Genel Başkanımız açılış konuşmasını yapacak. Ankara, İstanbul,  İzmir  gibi büyükşehir belediyelerinin katılacağı, belediyelerin, yurt dışından ve yurt içinden önemli hocalarımızın olacağı deprem çalıştayı gerçekleştireceğiz. Çalıştayda Türkiye'nin deprem gerçeği üzerinde durulacak, fay hatları nerelerden geçiyor belirlenecek. Kaç kişinin bu fay hatlarından etkilendiği ortaya çıkarılacak. İstanbul üzerinde ağırlıklı olarak durulacak."

CHP'li belediyelerin yapıların depreme dayanıklı olup olmadığının analizini yapmaya başladığına vurgu yapan Öztunç, "Büyükşehirlerde deprem ve afet işleri daire başkanlıkları kuruluyor. İzmir'de, İstanbul'da vardı. Adana, Aydın kuruyor" şeklinde konuştu.

İstanbul'da 300 bin konut acilen dönüşmeli!


Geri Dön