16 / 04 / 2024

Ali Sami Yen'in arsası 20 Mayıs'a kadar yeniden ihaleye çıkacak

Ali Sami Yen'in arsası 20 Mayıs'a kadar yeniden ihaleye çıkacak

TOKİ'nin, Ali Sami Yen Stadyumu arsasının da, 20 Mayıs 2010'a kadar yeniden ihaleye çıkacağı öğrenildi



Toplu Konut İdaresi (TOKİ), 60 bin konutluk projenin uygulanacağı İstanbul Kayabaşı'nda boş bir maden ocağının hafriyatla doldurulması işinden 4 yılda 206 milyon lira kazanacak.

Kayabaşı'nda daha önce taş ocağı olan bir alanın hafriyat döküm alanı olarak kullanılması için ihale açan TOKİ, yeşil alan olarak değerlendireceği bu alanı hem bedavaya doldurtturmuş olacak hem de üzerine para kazanacak.

TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, A.A muhabirine yaptığı açıklamada, maden ocağının doldurulması ile 300 bin metrekarelik bir alanın elde edileceğini belirterek, bu alanda çevre araziyle birlikte 650 bin metrekarelik bir rekreasyon alanı projesi uygulanacağını bildirdi.

Maden ocağının bulunduğu alanın değerinin aslında 35-40 milyon lira bile olmadığına dikkat çeken Bayraktar, şu bilgiyi verdi:
"Halen çukur olan bu bölgeyi bu haliyle konut projesinde değerlendirmek mümkün değildi. Öncelikle doldurmak gerekiyordu. Bunun için de çok büyük harcamalar lazımdı. Burayı hafriyat döküm alanı olarak değerlendirmeye karar verdik. Yaptığımız ihaleye KDV hariç 205 milyon 920 bin lira teklif geldi. Böylece hem çukuru bedavaya doldurturmuş olduk hem de 206 milyon lira para kazandık. Paranın bir kısmı peşin alınacak, kalanı 4 yılda taksitlerle gelecek. Kamyonlar hafriyat döktükçe firma bize para verecek.  TOKİ  işte böyle nerede sorunlu arsa varsa bir şekilde müdahale ediyor ve devlete para kazandırıyor. Böylece kazandığımız parayla ayda 500 milyon lira ödeme yapıyoruz."

Taş ocağının doldurulmasıyla elde edilecek 300 bin metrekarelik alanın çevresiyle birlikte 650 bin metrekarelik rekreasyon alanı oluşturulacağını belirten Erdoğan Bayraktar, "Burada İstanbul'un en büyük meydanını yapacağız. Taksim'in 20-30 katı büyüklüğünde bir alan olacak" dedi.

TOKİ'nin İstanbul Kayabaşı Toplu Konut Alanı'nda bulunan büyük bir çukurun doldurulması için dün yaptığı ihalenin ilk oturumuna 16 firma, ikinci oturuma ise 11 firma katıldı. İhalede en yüksek teklifi, 205 milyon 920 bin lirayla Artaş İnşaat-Hak Hafriyat Sanayi İş Ortaklığı verdi.

Komisyonu tarafından yapılacak değerlendirme sonucunda kazanan firma 15 gün içinde açıklanacak.

Kayabaşı toplu konut alanında bulunan su birikintisinin boşaltılmasıyla ortaya çıkacak 295 bin metrekarelik çukur alan 4 yılda hafriyatla doldurulacak.

İhaleyi kazanacak olan firma tarafından doldurulacak alan TOKİ tarafından yeşil alan olarak değerlendirilecek. Böylece, söz konusu alanın doldurulması için yapılması gereken harcamadan kurtulan TOKİ, milyonlarca lirayı da kasasına koyacak.

TOKİ'nin kasasına girecek olan 205,9 milyon lira ile 5 bin 148 adet 45 metrekarelik 1 1 yoksul grubu konut, 24 derslikli 61 ilköğretim okulu, 286 adet sağlık ocağı ile Galatasaray için yapılan Seyrantepe Stadı'ndan daha büyük bir spor kompleksi yapılabileceği belirtildi.

Bu arada, edilen bilgiye göre, TOKİ'nin, Ali Sami Yen Stadyumu arsasının da, 20 Mayıs 2010'a kadar yeniden ihaleye çıkacağı öğrenildi.
AA


Geri Dön