26 / 04 / 2024

Aliağa Kyme Müzesi çürümeye terk edildi!

Aliağa Kyme Müzesi çürümeye terk edildi!

İzmir'in Aliağa ilçesinde 1999 yılında inşa edilen Kyme İtalyan Arkeoloji Heyeti Kazı Evi Müzesi 21 yıldır açılmayı bekliyor. Aliağa Belediyesi ve İtalya Catania Üniversitesi tarafından yaptırılan müze binası çürümeye terk edildi.



Aliağa Belediyesi ve İtalyan Catania Üniversitesi tarafından 1999 yılında inşa edilen Kyme İtalyan Arkeoloji Heyeti Kazı Evi Müzesi çürümeye terk edildi. 21 yıldır hizmete açılmayan binanın kapasına kilit vuruldu.

İlk Ses Gazetesi'nden Yusuf Çağırtekin'in haberine göre, 12 Aiolis kentine başkentlik yapmış Kyme Antikenti’nde yaptırılan binanın hem kazı evi hem de müze olarak kullanılması planlanıyordu. 1997 yılında müzenin temeli atılan bina 2 yıl sonra tamamlanmıştı. Müzenin hangi sebepten açılmadığı hala açıklanmadı. 

 

 Aliağa Kyme Müzesi çürümeye terk edildi!

 

Atıl durumda bulunan bina sersilerin yeni meskeni oldu. Serserilerin binayı tahrip ettiği  belirtilirken, kırık alkol şişelerinden dolayı binanın içine girmenin ise oldukça zor olduğu gözlendi. Çevredeki vatandaşlar ise durumdan şikayetçi olarak polise haber verdi. 

Aliağa Kyme Müzesi'nin akıbetinin uzun yıllardır takip edildiğini söyleyen Şehir Plancıları Odası  İzmir  Şubesi Kurucu Başkanı Yüksek Şehir ve Bölge Plancısı Ahmet Tuncay Karaçorlu, “Müzenin yıllar önce  bitirilmiş olmasına rağmen hala Aliağa Belediyesi tarafından halka açılmamış olması, Aliağa’nın yılarca kültür ve turizm alanlarındaki kazanımlardan mahrum kalmasına yol açmaktadır. Basit bir onarımla yerli ve yabancı konuklara açılabilecek olan müze, ilgili bakanlıklar tüm yükümlülüklerini yerine getirmiş olmasına rağmen, düşündürücü bir ısrarla, Aliağa Belediyesi tarafından, yasal olmayan bir karar alınarak, bitmiş ve ruhsatlı müzeyi yıkılmak istenmiş ancak Kültür Bakanlığı tarafından yıkım durdurulmuştur” şeklinde konuştu. 

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın müze binasını karakol yeri olarak ilan ettiğini açıklayan Karaçoğlu, “Bu yasal olmayan durum üzerine de bakanlık müzenin başka amaçla kullanılamayacağını Aliağa Belediyesine bildirmiştir. Hala halka açılmamış olan ve önceki dönem Aliağa belediyesi ve bir İtalyan üniversitesi tarafından ortak olarak yapılan Kyme İtalyan Arkeoloji Kazı Evi Müzesi’ne ilişkin, İtalyan devletine de yükümlülüklerimiz bulunmakta ve bu durum uluslararası bir sorun olmak üzeredir” dedi. 

 

 Aliağa Kyme Müzesi çürümeye terk edildi!

 

Bir bölümü kazı evi olarak kullanılan Kyme Arkeoloji Heyeti Kazı Evi Müzesi’nde incelemelerin devam edeceğini belirten Ahmet Tuncay Karaçoğlu, “Müzenin halka de açılması durumunda bu inceleme eserleri de kayıtları ve işlemleri yapılıp, uygun olanları da müzede sergilenebileceklerdir. Müzenin açılacak duruma gelmesi, Aliağa Belediyesi tarafından geciktirildiği için, güvenlik nedenleri ile İzmir Arkeoloji Müzesi’nde ve İstanbul Arkeoloji Müzesi’nde, misafir olarak bulunan, Kyme Antik Kenti kazıları sürecinde çıkarılan eserler de Kyme İtalyan Arkeoloji Heyeti Kazı Evi Müzesi ile buluşacaktır. Arkeoloji müzelerimiz bir yük değil, aksine servettir” açıklamasında bulundu. 


Geri Dön