29 / 03 / 2024

Almanya'da yaşanan konut sıkıntısı büyüyor!

Almanya'da yaşanan konut sıkıntısı büyüyor!

Almanya'nın büyük şehirlerinde kiralık konut bulmak neredeyse imkansız hale geldi. Özellikle Berlin, Frankfurt, Hamburg gibi şehirlerde kira fiyatları tavan yaptı. 



Alman Merkez Bankası Bundesbank tarafından yayımlanan konut raporunda gayrimenkul sektöründeki artışlar açıklandı. Hürriyet'te yer alan habere göre; Merkez bankasının raporunda Almanya’daki ev fiyatlarının birçok bölgede değerinden yüzde 30 daha fazla olduğunu dile getirdi. Banka, konut faizinin artması halinde bunun ciddi bir risk taşıdığı belirtti. Bundesbank‘ın, finansal istikrarla ilgili son raporunda, gayrimenkul fiyatlarının geçen sene ortalama yüzde 6.7 oranında arttığı yükseltildi. Merkez bankası fiyatların artış eğiliminde olduğuna da belirtti. Aynı şekilde yapılan bir araştırmaya göre, hanelerin yaklaşık yüzde 90’ı emlak fiyatlarının artmaya devam etmesini bekliyor.

Almanya da yaşanan konut sıkıntısı büyüyor!

DOĞRULANANDAN YÜZDE 30 DAHA YÜKSEK

Bu gelişmelerin tedirginlik yarattığını söyleyen Bundesbank, fiyat yükselmesinin tehlikelerine dikkat çekti. Bundesbank Başkan Yardımcısı Claudia Buch, “Konut Fiyatları, temel verilerle doğrulanandan yüzde 10 ila 30 daha yüksek” derken, bunun sadece metropollerde değil, bazı küçük şehirlerde de olduğunu kaydetti. Bundesbank’a göre, bankaların giderek daha cömert koşullarda kredi vermesi ve faiz oranlarının değişmesi durumunda, yükselen emlak fiyatları finansal istikrar için kritik hale gelebilir. Merkez Bankası, 2008/2009 mali krizinde de kısmen sorumlu olan nedenlerinden birinin bu olduğunu açıkladı.

Frankfurt'ta konut fiyatları son 10 senede ikiye katlandı!


Geri Dön