24 / 04 / 2024

Almanya'da yüksek kira, göçe zorluyor!

Almanya'da yüksek kira, göçe zorluyor!

Almanya’da büyük şehirlerde yaşayan, yüksek kira yükünden kurtulmak isteyenler, yaşadıkları bölgeleri terk edip kiraların düştüğü yerleşim merkezlerine taşınıyorlar. 



Alman İkinci Kanalı ZDF’in ‘Almanya Araştırması’ adlı kuruluşa yaptırdığı araştırmanın sonuçlarına göre, ülkede yüksek kira yükünden kurtulmak isteyenler, yaşadıkları bölgeleri terk ederek kirası daha uygun bölgelere göç ediyorlar. Ailelerin terk ettiği büyük şehirlerin başında Münih, Stuttgart, Frankfurt ve Freiburg geliyor.

Hürriyet Gazetesi'nden Ali Varlı'nın haberine göre; Almanya'nın Münih şehrinde kira gideri gelirin yüzde 43’üne denk gelirken, bu oran Freiburg’da yüzde 42, Frankfurt’ta ise yüzde 39. Münih şehir merkezinde çalışanlar kiraların çok yüksek olması nedeniyle merkezden 50-60 kilometre mesafe uzaklıkta küçük yerleşim alanlarına göç ediyor. Araştırmalar sonucunda, akademisyen bir çift tam gün çalışmalarına rağmen daha uygun kira ödemek için iş yerlerinden 70 kilometre uzaklıkta bir yerleşim merkezine taşındı.

‘SON DURAĞA TAŞINIYORLAR’

Konu hakkında açıklamalar yapan Federal Nüfus Araştırma Enstitüsü Başkanı Detlev Lück, “Yüksek kiralar nedeniyle göç daha da artacak. Aileler ya şehrin dışındaki mahallelerde ya da kentlerin çevresindeki küçük yerleşim merkezlerinde yaşamak zorunda kalacak. En uygun ve ödenebilir kiralık evler, genellikle banliyö trenlerinin son duraklarının çevresinde bulunuyor. Yüksek kiralardan kaçanlar, bu bölgelerde ev arıyor” diye konuştu.

OKUL VE YUVA SORUNU

Araştırmalar kapsamında, ailelerin büyük şehirleri terk etmesinin ikinci nedeni okul ve yuva sorunu olarak açıklandı. Büyük şehirlerde çocuklarına yuva ve okul bulamayan aileler daha küçük yerleşim merkezlerine ya da çocuklarını kabul eden yuvaların olduğu bölgelere yerleşiyor. Araştırmada yeşil alan, parklar veya ormanlık alanlara yakın oturmak ve gürültüden kaçmak da göç nedenleri arasında yer alıyor.


Geri Dön