26 / 04 / 2024

Amsterdam'da yüksek kira beklentisi nedeniyle evini boş tutan ev sahiplerine ceza!

Amsterdam'da yüksek kira beklentisi nedeniyle evini boş tutan ev sahiplerine ceza!

Hollanda'nın başkenti Amsterdam'da boşalan evlerini yüksek kira beklentisiyle boş bırakan hak sahiplerine belediye tarafından para cezası verilecek.



Hollanda'nın başkenti Amsterdam'da boşalan evlerini yüksek kira beklentisiyle boş bırakan hak sahiplerine belediye tarafından para cezası verilecek. Amsterdam Belediye Meclisi, planladıkları uygulama ile konut sıkıntısı bulunan kentte, yüksek kira beklentisi ya da uzun süren tadilatlar sebebiyle dairelerin boş kalmasının önüne geçmeyi hedefliyor.

Kent yönetimi, 2017 yılında şimdiye kadar konut ve boş evler sorunu üzerinde çalışmalarını sürdürüyor. Özellikle İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden (AB) çıkmasının (Brexit) ardından birçok şirket ve kurumun Londra'dan Amsterdam'a taşınması, konut problemlerinin artmasına neden oldu. Son 2 senede Amsterdam'daki 10 bin konut, sahibi tarafından kullanılmak yerine, yüksek fiyatlarla kiralandı. Amsterdam'da ev kiraları aylık bin 500 euro civarında.

Amsterdam da yüksek kira beklentisi nedeniyle evini boş tutan ev sahiplerine ceza!

BBC NEWS'te yer alan hbere göre; Kentteki hak sahiplerinin belli bir kısmı, yüksek kira beklentisi sebebiyle evlerini uzun süre boş bırakıyor. Hollanda İstatistik Kurumu (CBS) verilerine bakıldığında, Amsterdam'daki evlerin yaklaşık yüzde 6'sı uzun süredir kullanılmıyor.
Yüksek kira beklentisi yada bitmek bilmeyen tadilatlar sebebiyle evlerin boş kalması, konut krizinin daha da büyümesine sebep oluyor. Bu sebeple Amsterdam Belediye Meclisi, evini bir koşul belirtmeden boş tutan hak sahiplerine karşı harakete geçmeye karar verdi.

Bundan önce yasal boşluk sebebiyle hak sahiplerine yönelik zorlayıcı uygulama ya da cezai yaptırım söz konusu olmuyordu. Fakat Amsterdam Belediye Meclisi'nde onaylanan yeni öneri ile artık bu mümkün oldu. Bir daire boşaldıktan sonra 3 ay içinde belediye yetkilileri ev sahibi ile görüşmeye gerçekleştirecek. Belediyenin belirlediği zaman diliminde hak sahibi, konutu yeniden yaşanabilir duruma getirecek. Mülk sahipleri, mümkün olan en kısa zaman içinde yeni bir kiracı bulmak için harekete geçek zorunda kalacak. Hak sahipleri, geçici kiralama başvurusu yapmaya da mecbur bırakılacak. Tadilat yapılacak veya yıkılacak evler de, geçici bir süre kiraya verilebicek.

Amsterdam da yüksek kira beklentisi nedeniyle evini boş tutan ev sahiplerine ceza!

Belediyeye 6 ayda bildirmeyene para cezası

Dairelerinin boş olduğunu 6 ay içinde belediyeye bildirmeyen hak sahipleri, "kriz ve kurtarma yasası" uyarınca para cezası uygulanacak. İstenilen sürede kiralanmayan konutların, belediye ekiplerince belirlenen "piyasaya dayalı kira bedeli" üzerinden kiraya verilmesi için zorlanacak. Bu şekilde, ev sahiplerinin yüksek kira bedeli istemesi ya da daha fazla ödemeye istekli bir kiracı beklemek için uzun süre evlerini boş tutmalarının önün geçilecek.

Belediyeye göre, son senelerde konut sıkıntısı ve artan fiyatlar sebebiyle birçok kişi sadece kiraya vermek için Amsterdam'da konut sahibi oluyor. Bu sebeple belediye, ev satın almaya da yeni koşullar getirdi. Nisan ayından itibaren değeri 512 bin euroya kadar olan bir ev satın alanlar, en az 4 sene boyunca bu evde yaşamak zorunda olacak. Amsterdam Belediye Meclisi üyesi Jakob Wedemeijer kentin bir konut krizi içinde olduğunu ifede ediyor. Wedemeijer, Hollanda medyasına, "Bu düzenleme ile birlikte, mal sahiplerini piyasaya dayalı bir kira karşılığında ev kiralamaya zorlayabiliriz. Pahalı kiralık evlere talep yoksa, kiranın düşmesi gerekir" diye açıklıyor.

Amsterdam’da bekçi kulübeleri otel oldu!
 

Hollanda'da konut krizi büyüyor!

Hollanda'da konut azlığı ve kira artışları protesto edildi!

 


Geri Dön