25 / 04 / 2024

Hollanda'da konut krizi büyüyor!

Hollanda'da konut krizi büyüyor!

Hollanda'nın Amsterdam kentinde konut krizi büyümeye devam ediyor. Kentte 15 binden fazla kişi konut sorunları için protesto düzenledi. 



Hollanda'nın başkenti Amsterdam’da Pazar günü binlerce kişinin katılımıyla büyük konut krizine dikkat çekmek üzere gerçekleşen gösteri yerel kiracı birlikleri, çeşitli politik partiler, FNV sendikası, gençlik örgütleri gibi çok sayıda kuruluş protesto düzenledi. Evrensel'den Nuri Karabulut'un haberine göre; 15 binden fazla insanın katıldığı bu gösteri, konut sorununa dikkat çekmek üzere 1980’li senelerden sonra hem bileşimi hem de kitleselliği açısından konut sorununa vurgu yapmak için gösterilerin en güçlü geçen eylemdi.

Gösteriye katılanların çoğunluğu gençlerden oluştu. Konut sorununun en çok etkilediği grubun başında gençler geliyor. Hollanda’da gerçekten de çok ciddi bir ev sorunu ya da konut krizi meydana geldi.Hükümetler ve yerel yönetimler uzun bir dönemdir sosyal konut politikasından uzaklaşan politikalar izliyor. Bunun en tipik göstergesi ise bir Konut Bakanlığı’nın olmaması.

Hollanda da konut krizi büyüyor!

Kriz haline geldi 

Ülkede zaman geçtikçe az sayıda sosyal konut inşa edilirken var olan sosyal konutlar ise özel sektöre ve spekülatörlere peşkeş yapılıyor. Bu uygulamalar sonucu kiralar fahiş düzeyde artıyor. Bu sadece gençleri ve dar gelirlileri değil, orta gelirlileri de etkiliyor. Evsiz insan sayısı son 10 yıl içerisinde ikiye katlandı. Daha çok insan geçici konutlarda ve geçici sözleşmelerle, güvencesiz ve yüksek kiralar ile yaşamak zorunda kalıyor. Yüz binlerce insan bir konuta sahip olmak için çok uzun seneler bekleme listelerinde bulunuyor. Zorla evden çıkarmalar yaygın hale geliyor. Rotterdam Yasası örneğinde olduğu gibi kendi kazançlarına sahip olmayan (devlet yardımı alan) insanlara şehrin bazı bölgelerinde ev tahsil edilmiyor. Bu nedenle bu insanlar yaşadıkları yerlerden zorla çıkartılıyor. Üniversite okumak için başka kente giden gençlerin bir oda bulması, bulurlarsa da istenilen kirayı ödemesi giderek imkansız hale geliyor. 

Hollanda da konut krizi büyüyor!

Uzun bir dönem belirtilen kendi evine sahip olma propagandası da artık trend değil. Ev satın almak gençler, düşük ve orta gelir sahibi insanlar için neredeyse imkansız hale geldi. Çünkü ev fiyatları astronomik seviyeye ulaştı. 

Uzun süredir mücadele ediyorlar

Bu sorunlar bir günde meydana gelemedi. Buna karşı mücadele de bu gösteriyle başlamadı. Uzun senelerdir konut alanında meydana gelen sorunlara karşı özellikle lokal düzeyde uğraş veriliyordu. Fakat son birkaç senede bu alanda yaşanan sorunlar giderek yükseldi ve bunun sonucu lokal düzeyde de olsa mücadele eden kesimleri bir araya getirdi. Artık bu soruna karşı beraber mücadele etme gereği daha da ortaya çıktı. Geçtiğimiz pazar günü yakalanan kitlesellik bu durumun bir dışa vurumuydu. Ek olarak eylemler devam edecek gibi duruyor. Barınma haklarının ellerinden alınmasını kabul etmeyeceklerini söyleyen inisiyatif; kiracı ya da konut sahibi olsun, bu politikalardan zarar gören herkesi dayanışmaya ve beraber hareket etme konusunda çağrıda bulunuyor. Bunun için Amsterdam’dan sonra 17 Ekim’de Rotterdam’da, 13 Kasım’da da Den Haag’da yapılacak gösterilere katılma çağrısı yapılıyor.

 Hollanda da konut krizi büyüyor!

Talepler neler? 

"Yeterli ve ödenebilir konutlar: Düşük ve orta gelirlilerin de ulaşabileceği bir konut politikası garanti altına alınmalı. Sosyal konut sektörünün yok edilmesine son verilmeli, konut vergisi kaldırılmalı, devlet ödenebilir konutlar için yılda 4 milyar avro yatırım yapmalı ve yaşanabilir semtlere ağırlık verilmelidir.

Yüksek kira ve konut fiyatlarına müdahale edilmeli: Konut sektörünün tamamen pazarın denetimine açılmasına son verilmeli hem sosyal sektörde hem de özel sektörde daha düşük kira fiyatları uygulanmalıdır. Yüksek kira isteyenler cezalandırılmalı.

Irkçı ve sınıfsal konut ve yıkım politikasına son: Herkese konut alanında eşit haklar tanınmalı. Gelirlerinden dolayı (Rotterdam Yasası) insanlar dışlanmamalı, ayrımcılığa son verilmeli.
Konut garantisi: Geçici kira sözleşmelerine son verilmeli, kalıcı konut hakkı norm haline getirilmeli. Kiracıların hakları korunmalı ve yasal güvenceye kavuşturulmalı.

Parazit yatırımcılara karşı önlem: Konut sahipleri ile kiracılar arasındaki eşitsizliğe son verilerek, konut sahibi olanlara sağlanan aşırı imtiyazlardan vazgeçilmeli. Ticari amaç için konut kiraya verenlere gelir vergisi getirilmeli."

Hollanda'da konut azlığı ve kira artışları protesto edildi!


Geri Dön