26 / 04 / 2024

Kanada'da konut krizi büyüyor!

Kanada'da konut krizi büyüyor!

Kanada'da yabancılara konut satışı iki yıl süreyle yasaklandı. Ülke genelindeki konut fiyatlarındaki yükseliş de seçimleri etkiledi. 



Konut fiyatlarındaki artış, son dönemin en çok konuşulan konulardan biri haline geldi. Sözcü'de yer alan habere göre; Türkiye genelinde hem kiralar hem satış fiyatları tavan yapmış durumda.

Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM) tarafından emlak sitesi sahibindencom'un ilan verileriyle hazırlanan rapora göre, Ağustos ayında  Türkiye genelindeki satılık konutların fiyatı bir önceki senenin aynı ayına oranla 38,9, kiralık konutların fiyatları ise bir önceki yılın aynı ayına göre 34,6 yükseldi. İstanbul’daki kiralık dairelerin yıllık fiyat artışı ise yüzde 50,7 oldu.

Türkiye yüksek enflasyonun da etkisiyle ev fiyat yükselişimnde dünya birincisi fakat Asya'dan Amerika kıtasına kadar dünyanın birçok ülkesi konut problemiyle karşılaştı. Bu ülkelerden biri de Kuzey Amerika ülkesi Kanada.

Kanada'da fiyatlar hızla yükseliyor 

Kanada Emlak Birliği'nin verilerine göre, ülkede ortalama konut fiyatları Temmuz ayında bir önceki senenin aynı ayına göre yüzde 22,2 oranında yükseldi. Ülkede yıllık enflasyonun Temmuz ayında yüzde 3,7 olduğu düşünürse reel artış oranının da yüksek olduğu görülüyor. Konut fiyatlarındaki yükseliş ülkede 20 Eylül'de yapılacak federal parlamento seçimlerinin de başat konularından biri oldu. 

‘TEKRAR SEÇİLİRSEM YASAKLAYACAĞIM’

Mevcut Başbakan ve Liberal Parti lideri Justin Trudeau, konut fiyatlarının yükselmesiyle durdurmak üzere bir önlem olarak yabancılara konut satışını 2 yıl süreyle yasaklamayı vaat ediyor.

Son olarak 7 Eylül'de konuya yönelik vaadini sosyal medyada da paylaşan Trudeau, “Bu kadar çok Kanadalı ev almaya çalışırken evler boş durmamalı. Bu nedenle, önümüzdeki iki yıl için Kanada’da yabancıların konut almasını yasaklayacağız ve yabancılara ait boş mülkleri vergilendireceğiz” dedi. Trudeu ek olarak ilk kez konut alacak vatandaşlar için vergiden muaf tasarruf hesapları ve kara para aklamayla mücadele için emlak sektörünün daha fazla gözetimi gibi vaati bulunuyor. Liberal Parti ayrıca, önümüzdeki dört yıl içinde 1,4 milyon adet konut inşa etme veya onarma konusunda söz veriyor. 

Kanada da konut krizi büyüyor!

Muhalefetten de aynı vaat

Hem düşük faiz oranları hem de yabancıların yükselen talepleriyle ev fiyatları uzun zamandır yükseliş eğiliminde olan Kanada'daki konut fiyatlarındaki artış, koronavirüs sebbeiyle hız kazanmıştı.

Ülkede özellikle Çinlilerin artan konut yatırımlarıyla ön planda. Muhalefetteki Muhafazakar Parti’nin lideri Erin O’Toole da Kanada dışında yaşayan yabancı emlak yatırımcılarına yönelik iki senelik bir yasaklama sözü verdi. Ayrıca O’Toole, seçilirse devlete ait binaların yüzde 15’ini yenileyip konut haline getirmeyi hedefliyor. 

Muhalefetteki bir diğer parti Yeni Demokrat Parti de, Kanada’da yaşayan yabancı yatırımcıların evlerine yüzde 20’lik bir vergi getirmeyi öneriyor ve 30 yıllık ipotekleri yeniden başlatmayı vaadinde bulunuyor. 

Türkiye'de 250 bin dolarlık vatandaşlık veriliyor

Hükümetin 250 bin dolar ve üstündeki gayrimenkul satın alanlara vatandaşlık verilmesini düzenlemesi sonrasındaki üç buçuk yılda yabancılar Türkiye'de toplamda 128 bin 234 adet ev satın aldı.

İlk dört sırada Irak, İran, Rusya ve Afganistan vatandaşları bulunuyor.


Justin Trudeau: Yabancılara ev satışını yasaklayacağım!


Geri Dön