29 / 03 / 2024

Hollanda'da konut azlığı ve kira artışları protesto edildi!

Hollanda'da konut azlığı ve kira artışları protesto edildi!

Hollanda'nın başkenti Amsterdam'da binlerce gösterici, konut bulma sorununu ve yüksek kiralar protesto etti.



Hollanda'da konut azlığı ve kira artışları protesto edildi. Hollanda'nın başkenti Amsterdam'da bulunan Westerpark'ta çok sayıda kurumun ortaklaşa olarak gerçekleştirdiği protestoya binlerce kişi katılım sağladı. Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, Raadhuisstraat ve Rozengracht caddeleri üzerinden Dam Meydanı'na kadar gelen göstericiler, kira artışlarına ve konut azlığına tepki verdi.

Hollanda da konut azlığı ve kira artışları protesto edildi!

"Yaşam protestosu" ismi taşıyan gösteride, konut fiyatlarındaki yükseliş, kiraların artması, sosyal konut bekleme sürelerinin uzun olması ve özel sektörde uygun konut bulmanın zorluklarına değinildi.

Adını vermek istemeyen bir gösterici, Anadolu Ajansı muhabirine konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, 14 metrekarelik bir oda için aylık olarak 750 avro ödediğini dile getirerek, çok eski olan odalar için dahi bu rakamların yüksek olduğunu söyledi.

Westerpark'taki eylemciler, üzerlerinde "Kira çılgınlığına karşı birlikte mücadele edelim", "Barınma hakkı insan hakkıdır", "Spekülatörlere fırsat vermeyin", "Kiraların yükselmesini durdurun", "Biz asgari ücretliler için buradayız" ve "Yaşamak kar etmekten üstündür"  yazan döviz ve pankartlar taşıdı.

Hollanda da konut azlığı ve kira artışları protesto edildi!

Eylemde yapılan konuşmalarda, Hollanda hükümetinin konut politikasını yeniden gözden geçirmesi talep edildi. Öğrencilere ve dar gelirlilere yeterince konut sağlanmasını talep eden göstericiler, konutların özel şirketler tarafından alınarak kira sektörünün tekelleşmesinin önüne geçilmesini istedi.

Konut satımında ve kiralamalarda ayrımcılık yapılmamasını da talep eden göstericiler, hükümetin konut işlerinden sorumlu yetkililerini sorunları çözmeye çağırdı.

İçlerinde bebekli ailelerin de yer aldığı eylemcilerin bir bölümü tahta bir baraka ve saman balyalarından yaptıkları konutun üzerine fahiş satış ve kira rakamları yazdı ve artan fiyatları karikatürize etti. Yoğun güvenlik önlemleri altında yapılan protesto, olaysız şekilde son buldu.

Hollanda'da sosyal konutları kiralamak isteyenler 7 yıl bekliyor!


Geri Dön