18 / 04 / 2024

Almanya'daki gayrimenkul fiyatlarında artış hız kesmiyor!

Almanya'daki gayrimenkul fiyatlarında artış hız kesmiyor!

Alman Merkez Bankası Bundesbank, Şubat ayı değerlendirmesinde tekrar gayrimenkul sektöründeki fiyat yükselişine ilgi çekti. 2020 senesinde yaşandığı gibi 2021 senesinde de emlak fiyatlarında değerinin üstünde bir yükseliş gerçekleştiği gözlemlendi.



Güncel ve tahmini fiyat yükselişini de dikkate alarak gayrimenkul analizi yapan uzmanlar, 2021 senesinde evlerin yüzde 15 ile yüzde 40 arasında değişiklik gösteren oranda normalin üzerinde fiyatlandırıldığını kaydetti. Hürriyet Gazetesi'nde yer alan habere göre; 2020 senesindeyse değerinin üstünde fiyatlandırma oranı en fazla yüzde 30 civarında tespit edilmişti. Merkez bankası uzmanları, raporu hazırlarken, evin bulunduğu sosyo ekonomik çevre etkenlerini de dikkate aldı.

Almanya daki gayrimenkul fiyatlarında artış hız kesmiyor!

ANORMAL FİYATLANDIRMAYA DİKKAT

Bundesbank, uzun süreden beri Almanya dışında bazı Avrupa ülkelerindeki gayrimenkullerde artan anormal fiyatlandırmayı gün yüzüne çıkarıyor. Merkez bankası uzmanları, Almanya’nın bu tür fiyat yükselişine karşı daha çok önlem alması gerektiğini ifade etti. Avrupa Birliği Risk Konseyi de, emlak finansmanında kredi tutarının mülk değerine oranı için bir üst sınır getirilmesini tavsiye ediyor.
Almanya'daki mali düzenleyici ve denetleme kurumu olan Bafin, bankalar için daha sıkı kurallar getirmişti. Bunun üzerine Almanya'da bulunan finans kurumları, gayrimenkul piyasasında olası bir tersliğe karşı tedbir amacıyla önümüzdeki sene içinde ek sermaye havuzu oluşturmak zorunda. 1 Nisan itibariyle, özellikle ev hedefli emlak kredilerini koruyan ilave bir garanti uygulama yürürlüğe alınacak.

Almanya'da yapı malzemeleri fiyatlarında 1949'dan beri en yüksek artış!

Almanya'da inşaat sektöründe son durum ne?

,Almanya'da inşaat maliyetleri Kasım 2021’de yıllık yüzde 14 arttı!


Geri Dön