28 / 03 / 2024

Alsancak'taki TRT arazisinin imar planı değişti!

Alsancak'taki TRT arazisinin imar planı değişti!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Konak İlçesi Alsancak’ta bulunan TRT’ye ait eski bina ve arazisine konut ve ticaret imarı verdi. Bakanlık yaptığı plan ile alanda 8 katlı otel, AVM ya da konut projesinin önünü açtı.



Çevre ve Şehircilik Bakanlığı plan yapma yetkisini kullanarak Konak Alsancak Mahallesi’nde bulunan TRT’ye ait eski bina ve arazilerin olduğu yerin imarını değiştirdi. Mülkiyeti hazineye ait alan daha önce TOKİ’ye devredilirken bölgede yapılacak çalışmalar Şehir Plancıları  Odası’nın Alsancak-Kahramanlar Planı’na açtığı davada yürütmenin durdurulması kararı alması nedeniyle askıya alınmıştı. Bakanlık, son yaptığı çalışma ile bölgede yeni bir planlama kararı aldı. Buna göre, yaklaşık 13 bin metrekare alanda turizm, konut, ticaret işlevli yapılar inşa edilebilecek. Böylece, otel, AVM, konut yada ticari ofisler kurulabilecek. 


Bakanlık öte yandan alanın 9 bin metrekaresinin kullanılmasına izin verirken geriye kalan 3 bin metrekare alanın da otopark ve yeşil alan olarak ayrılmasına karar verdi.


Bölgede 8 kata kadar yapılaşmanın önünü açan 1/5000 ölçekli Nazım ve 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı Değişikliği bir ay süreyle askıya çıkartıldı. İsteyen kurum ve kuruluşlar ile şahısların itiraz edip, dava açma hakkı bulunuyor.


Ege'de Sonsöz


Haber  İzmir  9 Eylül Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı


İzmir Alsancak’taki TRT bloklarına komşu 12 bin 826 metrekarelik kamuya ait resmi tesis alanı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yaptığı imar planı değişikliğiyle ticaret ve konut alanına dönüştü

İzmir’in Konak ilçesindeki Alsancak semtinde bulunan milyonlarca liralık değere sahip kamu arazileri ile ilgili önemli bir gelişme yaşandı. İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından merkezi iş alanı ilan edilen ancak önceki yıl TMMOB Şehir Plancıları Odası tarafından açılan dava sonrasında planların iptal edilmesiyle birlikte tekrar kamu kullanımına ayrılan söz konusu arazide yaşanan kaosa bakanlığın da dahil olması ile birlikte yeni bir kriz kapıya dayandı.

İTİRAZLAR BEKLENİYOR

Belediyelerin imar yetkisini by-pass eden Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, TRT bloklarına komşu konumdaki 12 bin 826 metrekarelik arazinin içinde bulunduğu bölgede yaptığı binlik ve beş binlik yeni planlar ile Kültür Mahallesi sınırlarında kalan kamuya ait resmi tesis alanını ticaret, turizm ve konut kullanımına açtı. TRT Blokları’nın da yer aldığı alanın yaklaşık dörtte birini yeşil alan ve otopark olarak planlayan bakanlık 8 katlık yapılaşma izni getirdi. Böylece yaklaşık 13 bin metrekarelik alan bakanlık eliyle ranta açıldı. Bölgede 8 kata kadar yapılaşmanın önünü açan 1/5000 ölçekli Nazım ve 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı Değişikliği bir ay süreyle askıya çıkartıldı. Parsele özel imar değişikliği sürecinde devre dışı kalan ilçe belediyesi ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin konuyu yargıya taşıması beklenirken, meslek odaları ile şahısların da benzer bir hamlede bulunabileceği öğrenildi.


İzmir 9 Eylül Gazetesi



Haber Cumhuriyet Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


İzmir Alsancak'taki TRT binası, alışveriş merkezine (AVM) dönüştürülüyor. Alsancak'ta TRT'ye ait eski bina ve arazinin mülkiyeti, ilk olarak Hazine'den TOKİ'ye devredildi. Bölgenin imarı için Alsancak-Kahramanlar Planı hazırlandı. Şehir Plancıları Odası, plana karşı açtığı davada yürütmeyi durdurma karan aldırmayı başarınca plan askıya alındı. Ancak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, mevcut yargı kararına rağmen yeni bir plan daha hazırlayarak TRT binası ve arazilerin bulunduğu yerin imarını değiştirdi. Yeni planlamaya göre 13 bin metrekare alanda turizm, konut, ticaret işlevli yapılan inşa edilebilecek. Başta Şehir Plancıları Odası olmak üzere, sivil toplum kuruluşlarının plana itiraz etmesi bekleniyor. 


Cumhuriyet


Geri Dön