23 / 04 / 2024

Alstom’un en büyük hidroelektrik sanayi tesisi Tianjin'de açıldı!

Alstom’un en büyük hidroelektrik sanayi tesisi Tianjin'de açıldı!

Çin’in Tianjin kentinde yer alan Alstom’un en büyük hidroelektrik sanayi tesisinin açılış töreni, Alstom Başkan ve CEO’su Patrick Kron ve Alstom Yenilenebilir Enerji Sektörü Başkanı Jérôme Pécresse’nin katılımıyla yapıldı...



100 milyon Euro yatırım yapılan bu yeni tesis ile Alstom, Çin’de giderek artan hidroelektrik ihtiyaçlarını karşılamayı ve hidroelektrik alanında bölge genelinde büyümeyi amaçlıyor.


Tianjin’deki yeni fabrikanın açılışı, üretimde kesinti olmadan geliştirme programının tamamlandığını gösteriyor. Açılış; global teknoloji merkezinin (GTC) yanı sıra mevcut hidroelektrik sanayi tesisinin geliştirilmesini ve yeni bir üretim alanının inşaatını kapsıyor. Birinci sınıf tesislerle donatılan Tianjin tesisi toplam 250 bin metre karelik bir alanda yer alıyor ve sahada 400’den fazlası mühendis olmak üzere yaklaşık 2.000 Alstom çalışanı bulunuyor.  


Alstom geçtiğimiz günlerde, Tianjin tesisinde, Çin’in Xiangjiaba Hidroelektrik Santrali için 800 MW sınıfı dört adet ünite tedarik etti. Dünyanın en güçlü hidroelektrik üretimini yapan bu üniteler, böylesine büyük makineler için rekor bir sürede teslim edildi. Ortalama olarak her iki ayda bir ünite teslimatı yapan Alstom, halihazırda işletmede olan, bu kadar güçlü üniteleri teslim eden tek üreticidir. Faz II projesinin tamamlanması ile birlikte yeni sahada iki adet yeni ve son teknoloji ayaklı köprülü vinç dahil olmak üzere 19 adet ağır makine olacak, yıllık bazda 26 adete kadar türbin ve jeneratör ünitesi teslim edilebilecek.


Asya pazarında her tür hidroelektrik ekipmanının araştırma ve geliştirme ihtiyaçlarını karşılayacak yeni global teknoloji merkezinde; Francis ve Kaplan türbinlerinin ölçekli model testlerinin yanı sıra, hidroelektrik türbin ve jeneratörlerinin mekanik, hidrolik ve elektrik alanlarında Ar&Ge çalışmaları yapılacak. Bu merkez başta Grenoble’da (Fransa) olmak üzere Avrupa ekipleri ile yakın temas halinde, Alstom’un küresel Ar&Ge ağının bir parçası olacak. 


Toprak kaynaklı ısı pompaları, çift yalıtım, ısı geri kazanım sistemleri, yağmur suyu geri dönüşümü, fabrikanın tamamına ısıtma, soğutma, aydınlatma ve havalandırma amaçlı elektrik enerjisi sağlayan doğal ışık panelleri ve solar fotovoltaik paneller gibi sayısız mimari yenilik sayesinde bu yeni atölye; yılda 10.000 tonun üzerinde1 CO2 emisyon azaltımı sağlayabilir.



Alstom Başkan ve CEO’su Patrick Kron “Enerji üretiminde küresel bir lider olan Alstom, Çin’deki birçok önemli enerji projesi için gelişmiş ve güvenilir teknolojideki uzmanlığını kullanmıştır. Tianjin tesisinin açılışı, Alstom’un Çin’deki gelişimine yönelik önemli bir kilometre taşını temsil ediyor. Dünya klasmanındaki bu fabrika, Çin’in sürdürülebilir kalkınma hızına katkı sağlamamıza olanak sağlayacaktır” dedi.


Dünyanın en büyük hidroelektrik üreticisi olan Çin, 12. Beş Yıllık Enerji Geliştirme Programına göre, hidroelektriği daha fazla teşvik edecek. 2015 yılına kadar ülkedeki konvansiyonel hidroelektrik ve pompajlı hidrolik santralin toplam kapasitesi sırasıyla 260GW ve 30GW’ye ulaşacaktır. Çin, 2015 yılına kadar 30GW konvansiyonel ve 10GW pompajlı hidrolik santral kurmayı planlıyor. 18 yıldır Çin’de hidrolik faaliyetlerde bulunan Alstom, büyük hidroelektrik ekipmanlarında, ülkedeki toplam kurulu gücün %20’lik pazar payını almıştır. 


Gelişen Çin piyasasına ek olarak, Asya genelinde büyük bir potansiyel de söz konusudur. Asya, toplam hidroelektriğin %26’sından fazlasını üreterek, 2009 yılında dünyanın en büyük hidroelektrik kaynağı olmuştur. 2035 yılına kadar, bu ülkelerin ek küresel kapasitenin %85’ine tekabül etmesi bekleniyor. Örneğin, Laos’ta 10 GW ve Myanmar’da 30 GW’nin üzerinde potansiyel hidroelektrik projesi mevcut.


Alstom’un Yenilenebilir Enerji Sektörü Başkanı Jérôme Pécresse “Yeni sanayi tesisi, Alstom’un teknolojisini ve inovasyonlarını yerel müşterilerinin ayağına götürme konusundaki taahhüdünü gösteriyor. Tianjin tesisi, şu anda eksiksiz bir dizi faaliyeti ile tam bir hidroelektrik katmadeğer zinciri sunuyor. Bu tesis, Alstom’un Çin ve Güneydoğu Asya pazarında büyümesinde çok önemli bir rol oynayacaktır” dedi.


Alstom, dünyanın önde gelen hidroelektrik ekipman tedarikçisi ve hizmet sağlayıcısıdır. Hidroelektrik endüstrisinde yüzyılı aşkın deneyim ve kapsamlı teknik bilgiyle, Alstom hidroelektrik türbin ve jeneratörleri dünya genelindeki toplam hidroelektrik kapasitesinin %25’inden fazlasını temsil ediyor.



Geri Dön