24 / 04 / 2024

Altın fiyatları yükselecek mi düşecek mi?

Altın fiyatları yükselecek mi düşecek mi?

Pandemi sürecinde rekor üstüne rekor kıran altın fiyatları altüst oldu. Yatırımcının güvenli liman olarak gördüğü altın için 2021 yılında rüzgar tersten esiyor. Peki altın fiyatları yeniden yükselecek mi? Altın almalı mı satmalı mı?



Altın fiyatları artan talep nedeniyle 2020 yılında hem gram tarafında hem de ons tarafında tarihi zirvesine ulaştı. Takvim'de yer alan habere göre; Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), altın yatırımcısını korumak için altına standart oldu. Bu durumda bankalar müşterilerinden aldıkları ya da müşterilerin altın cinsinden mevduat hesaplarına alacak kaydetmek üzere topladıkları fiziki altınları asgari olarak belirlenen "milyem" değerleri üzerinden değerleyecek.

ALTIN İÇİN BANKADAN BANKAYA DEĞİŞEN UYGULAMA BİTİYOR

Yetkililer, "Şubeden şubeye, bankadan bankaya değişen uygulama bitecek" diye uyarıyor. Milyem değeri, altın saflığının 1.000 üzerinden değerlenmesi anlamına geliyor. Bu değerin hesaplanması için altından yapılan maddenin içinde bulunan saf altın kütlesi, toplam kütleye bölünerek 1.000 ile çarpılıyor.

Altın fiyatları yükselecek mi düşecek mi?

ALTIN FİYATLARI İÇİN 2021 YILI BEKLENTİLERİ

Altın fiyatları 2018 yılında başlayan yükseliş trendini koronavirüs pandemisi döneminde güçlendirdi. 2020 yılında yatırımcıların en çok incelediği yatırım enstrümanları arasında yer alan altın için 2021 yılı beklentileri en çok araştırılan konular arasında bulunuyor. Yatırımcılar 'Altın fiyatları düşecek mi', 'Altın fiyatları yükselecek mi', 'Altın fiyatları ne kadar' gibi sorulara yanıt ararken A Para'da yayına katılan Stratejist Yeliz Karabulut altın fiyatlarıyla ilgili kritik değerlendirme yaptı.

DEV TEŞVİK PAKETİNE RAĞMEN ALTIN FİYATLARI YUKARI HAREKETLENMİYOR

Altın fiyatları için teşvik paketi haberlerine rağmen zayıf bir görüntü çizildiğinden bahseden Karabulut, şu ifadeleri kullandı:  "Bu özellikle 2020 başlarındaki ve ikinci çeyrekteki hareket kuvvetliydi. İlk etapta altın fiyatları için fonların sıkışmasıyla bir satış baskısı görmüştük. Sonrasında ise faizlerin düşürülmesi ve teşvik paketlerinin etkisiyle kuvvetli bir yukarı yönlü ivme gördük. Fakat 2 trilyona yakın bir teşvik paketinin konuşulmasına rağmen altın fiyatları için bir düşüş hareketi olduğunu görüyoruz." 

Altın fiyatları yükselecek mi düşecek mi?

"TEŞVİK PAKETLERİNİN ARTIK SONUNA GELİNDİ"

Teşvik paketlerinin artık sonuna gelindiğinden bahseden Karabulut, "Özellikle 1.9 trilyon dolarlık bu teşvik paketinin enflasyon tarafına da olumsuz yansıyabileceği söyleniyor. Diğer taraftan ABD Hazine Bakanı Yellen'ın buna karşın araçların olduğunu belirtiyor. Yani artık teşvik paketlerinin sonuna geldik. Marjinal fiyat hareketlerinin oldukça sınırlı olduğunu görüyoruz" şeklinde konuştu.

"ONS ALTIN FİYATLARI İÇİN 1820 DOLAR SEVİYESİ ÖNEMLİ"

Ons altın fiyatları için 1820 dolar seviyesinin öneminden bahseden Karabulut, "Bu seviyenin altında kalınması durumunda ons altın fiyatları için 1750 dolar seviyesine kadar bir geri çekilme bekliyorum" açıklamasında bulundu.

"ALTIN FİYATLARI İÇİN HİKAYENİN SONUNA GELDİK"

Olumsuz koronavirüs aşısı haberlerinin altın fiyatları için yukarı yönlü bir etki yarattığından bahseden uzman isim, "Genel itibariyle değerlendirirsek altının hikayesinin sonuna geldik. Hatta ben bitti diye düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

Altın fiyatları yükselecek mi düşecek mi?

"UZUN ZAMANDIR KONUŞULUYOR: TEŞVİK PAKETİ ZATEN FİYATLANDI"

Özellikle 1820 dolar seviyesinin altında seyreden ons altın fiyatları için 1790-1750 seviyesine kadar bir geri çekilme olabileceğini düşünen Karabulut, "Uzun zamandır teşvik paketinin konuşuluyor olması zaten beklentinin fiyatlandığını gösteriyor. Artık altın fiyatı itibariyle çok fazla hareketlenmelere neden olmuyor. Ben altının hikayesinin bittiğini düşünüyorum" diye konuştu.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön