25 / 04 / 2024

Altındağ’ın yapılaşamamasındaki en büyük engel ortadan kalktı!

Altındağ’ın yapılaşamamasındaki en büyük engel ortadan kalktı!

Altındağ Belediyesi, tapularını alamayan vatandaşların tapu sahibi olabilmelerini sağlamak için farklı çözümler geliştirdi. Mülkiyet sorunu çözülen mahallelerde çok hızlı bir dönüşüm sağlanıyor. Gecekonduların yerini modern binalar alıyor.




Altındağ Belediyesi, 2011,2012 ve 2013 yıllarında TOKİ’den devraldığı toplam 271 bin metrekare Maliye arsalarını, bugüne kadar gecekondusu olup tapusu olmayan vatandaşlara çok uygun koşullarla tahsis ederek, Altındağ’ın yapılaşamamasındaki en büyük engeli ortadan kaldırdı.

Böylece, tapusu olmadığı için arsalarını müteahhite veremeyen ve modern konutlara sahip olamayan vatandaşların bu sorunu ortadan kalkarken, tapu sahibi olmanın ayrıcalığını yaşamaya başladılar. 2013 yılı içerisinde 1426 kişiye arsa satışı gerçekleştiren Altındağ Belediyesi, 2009 yılından 2012 yılında kadar toplamda 8805 vatandaşın tapulu arsa sahibi olmasını sağladı.



ARSALAR TOKİ'DEN ALINIP VATANDAŞA TAHSİL EDİLİYOR


2011 yılında; Feridun Çelik, Başpınar ve Doğantepe Mahallelerinde o mahallede oturan hak sahiplerine verilmek üzere, TOKİ’den 122 bin 170 metrekare arsa belediye tarafından satın alındı. 2012 yılı içerisinde ise Yunus Emre, Yıldıztepe, Ali Ersoy, Feridun Çelik, Başpınar ve Doğantepe Mahallelerinde 105 bin 110 metrekare arsa yine TOKİ’den satın alındı. 2013 yılında ise 44 bin metrekare arsa Bu arsalar, Altındağ’da gecekondusu olup tapusu olmayan vatandaşlara tahsis ediliyor.


Bu durumun yıllardır Altındağ’da önemli bir sorun olduğuna dikkat çeken Başkan Tiryaki, “Bir parsel içinde 4 gecekondu sahibi olduğunu düşünün, bunlardan ikisinin tapusu var, ikisinin yok. Tapusu olanlar, gecekondularını müteahhide vererek modern bir apartmanda oturmak istiyorlar, ancak tapusu olmayan diğer iki aile buna yanaşmıyor, çünkü tapusu olmadığından hak sahibi değil. Gecekondusu yıkıldığında yeni yapılacak apartmandan daire alamıyor. Dolayısıyla da gecekondusundan çıkmak istemiyor. Bu durum Altındağ’daki pek çok mahallede yaşanıyor ve gecekonduların yerine apartman yapılmasını engelliyor.” diyerek sorun hakkında bilgi verdi ve geliştirdikleri çözüm yolunu da şu sözlerle anlattı.

 


"YILLARDIR ÇÖZÜLEMEYEN MÜLKİYET SORUNUNDA ÖNEMLİ ADIMLAR ATTIK"


“Sorunu çözmek için bu kişilerin de mutlaka tapu sahibi yapılması gerekiyordu. Ancak bu arsaların sahibi Maliye, yani devlet. Yeni çıkan kanunlarla da, bu arsalar TOKİ’ye devredildi.  TOKİ  ise, ‘ben bu arsaları satışa çıkaracağım, kim alırsa alsın’ diye karar aldı. Biz buna itiraz ettik. Çünkü Altındağ dışından bir vatandaş alırsa arsayı, o mahalledeki sorunun 100 yıl daha çözülmesi mümkün olmazdı. Bu arsaların mutlaka orada gecekondusu olup tapusu olmayan kişilere tahsis edilmesi gerekiyordu. Biz de TOKİ’ye bir teklif sunduk. Toplu olarak bu arsaları biz alalım dedik. Üç yılda 271 bin metrekare arsayı belediye olarak satın aldık. Satın aldığımız arsaları da, o bölgede gecekondusu olup tapusu olmayan vatandaşlara tahsis ediyoruz. Böylece mülkiyet sorununu çözüyoruz. Mülkiyet sorunu çözülen mahallelerde çok hızlı bir dönüşüm sağlanıyor. Gecekonduların yerini modern binalar alıyor.


Ankara Haber Vaktim


Geri Dön