23 / 04 / 2024

Altınova yolunun temeli atıldı!

Altınova yolunun temeli atıldı!

Büyükşehir Belediyesi, Havaalanı yoluna alternatif olacak Altınova imar yolunun temelini törenle attı. Başkan Menderes Türel, “Altınova bölgesi güneyde raylı sistem hattı, kuzeyde bu yolla kanatlanıp uçacak” dedi.




Büyükşehir Belediyesi, Havaalanı yoluna alternatif olacak Altınova imar yolunun temelini törenle attı. Başkan Menderes Türel, “Altınova bölgesi güneyde raylı sistem hattı, kuzeyde bu yolla kanatlanıp uçacak” dedi. Yolun 25 milyon liraya mal olacağını, sadece yatırımın 2013 yılındaki Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı toplam yatırım miktarına eşit olduğunu belirten Türel, “Nereden nereye geldik” dedi. Türel, seçim döneminde sözünü verdikleri 19 kavşaktan 11’inin bir yıl içinde tamamlanmış olacağını söyledi.



Büyükşehir Belediyesi Antalya trafiğine köklü çözüm getirecek projelerden birinin daha startını verdi. Toptancı Hal devamındaki Beşkonak Köprüsü’nden başlayıp Altınova üzerinden Havaalanı Kavşağı’na bağlanacak Altınova imar yolunun temeli atıldı. Temel atma törenine Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Ak Parti İ Başkanı Rıza Sümer, Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, Aksu Belediye Başkanı Halil Şahin ile çok sayıda vatandaş katıldı.


19 KAVŞAKTAN 11’İ BİR YIL İÇİNDE TAMAMLANMIŞ OLACAK


Altınovalıların yoğun ilgi gösterdiği açılışta konuşan Başkan Menderes Türel, seçimden önce de sonra da Altınova’ya gelerek vatandaşlarla beraber olduklarını hatırlatarak, “Seçimden önce verdiğimiz her söz ağzımızdan çıkan bir senettir. Allah’ın izniyle verdiğimiz sözlerin hepsini yerine getireceğiz demiştik. Ne mutlu ki verdiğimiz sözleri tek tek yerine getirmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Antalya’ya 19 kavşak, 200 kilometrelik yeni yol açacağız demiştik. 1 sene bile dolmadan 19 kavşaktan ikisi açıldı. Bir kısmının yapımı devam ediyor.19 kavşağın 11 tanesi önümüzdeki 1 yıl içinde tamamlanmış olacak” dedi.


HANİ FACİAYDI





Seçimden önce Antalya’nın yatırım noktasında tıkandığını, hizmet noktasında Antalya’da yaprak bile kıpırdamadığını hatırlatan Başkan Türel şöyle konuştu: “Göreve gelir gelmez Antalya için facia diye isimlendirilen Gazi Bulvarı’ndaki Sanayi ve Kepez kavşakları için gerekli kararları aldık. Geçmişte bu kavşaklar yapılırsa facia olur dediler. Örnek kavşakları, birkaç ay önce Sayın Başbakanımızın uğurlu elleriyle açtık. Kavşaklar facia mı değil mi? O gün bu kavşaklar için facia diyenler var ya bugün o kavşakları en çok onlar kullanıyor. Her gün üzerinden geçiyorlar.”


ÇALIŞMALAR 6 AY İÇİNDE BİTECEK


Başkan Türel, bu iki kavşakla birlikte Toptancı Hal, TEDAŞ, Altınova, Aksu kavşakları, EXPO önündeki kavşak, Havaalanı yonca kavşağı, Belek ve Kadriye kavşaklarının 6 ay içinde hizmete gireceğini söyledi. Türel, Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı Mevlana Kavşağı’nın da Haziran ayında tamamlanacağını kaydetti.


ALTINOVA YOLU KORKUTELİ YOLUNA BAĞLANACAK


Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, 200 kilometre yeni yol sözü verdiklerini ifade ederek, “Bugün 5 kilometrelik bölümünün temelini atıyoruz. İkinci etapta bu yolun devamı Korkuteli Kavşağı’na kadar viyadüklerle bağlanacak. Bu yol 18 kilometre olacak. Havaalanından şehir içine girmeden Korkuteli Kavşağı’na bu güzergahtan bağlanabileceksiniz. Üçüncü etap ise Altınova, Düden, Zeytinli, Menderes, Cihadiye, Pınarlı mahallelerinden geçerek devam edecek. Bu yol da programa alındı uzunluğu ise yaklaşık 5 kilometre olacak” diye konuştu.


ALTINOVA KANATLANACAK


Türel şöyle devam etti: “Şimdi şöyle bir düşünün. Hemen güneyinizde 300 milyon liralık raylı sistem hattı inşaatı yakında başlayacak. 200 milyonu hat yapımı ve elektrifikasyon bedeli, 100 milyonu araç temini. Araçları Büyükşehir Belediyesi olarak biz sağlayacağız. 200 milyonu Ulaştırma Bakanlığı karşılayacak. Güney’de raylı sistem, kuzeyde Altınova yolunun arasında kalan bu bölge, benim seçimlerden önce size taahhüt ettiğim gibi kanatlanacak. Adeta kanatlanıp uçacak. Yol medeniyettir. Yol giden yere medeniyet daha hızı gider. 2004’te seçildikten sonrasında hep şunu dedik. Kepez Antalya’nın arka bahçesi değil ön bahçesi olacak dedik. Şimdi oldu.”


NEREDEN NEREYE GELDİK




Yaklaşık 43 milyon liralık proje bedeli Altınova yolu yapım işinin 25 milyon liraya ihale edildiğini aktaran Başkan Türel, “Çok değil 2 sene önce, 2013 senesinde Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı yol, su gibi toplam yatırım miktarı, sadece bugün bizim bu yola yaptığımız yatırım kadardı. 25 milyon lira yatırıma, 45 milyon lira şarkılara, festivallere harcanıyordu. Bizim sadece Altınova yatırımımız, ö dönemki Büyükşehir Belediyesi yönetiminin bir senelik yatırım maliyeti kadar. Bunu nerelerdeydik, nerelere geldik kıyaslamak için söylüyorum” dedi.


TÜNELİN UCUNDA AYDINLIK GÖRÜLMÜŞTÜR


Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü de konuşmasında şunları dile getirdi: “Altınova’nın uzun yıllar devam eden mülkiyet problemlerini ortadan kaldırarak, imar planlarını tamamlayarak, 30 yıldır bekleyen tapuları sizlere teslim etmiştik. Burada yeni yol yatırımları, alt yapı, üst yapı yatırımları geleceğini ve bu tapuların bunlara zemin hazırlayacak demiştik. Bugün ne mutlu bize 25 milyon TL üzerinde bir maliyeti olan bu yatırımı Büyükşehir Belediyesi eliyle Altınova’ya kazandırmış oluyoruz. Altınova’nın daha çok yola, daha çok okula, daha çok sağlık ocağına ve daha çok parka ihtiyacı olduğunu, kültür ve sanat merkezlerine ihtiyacı olduğunu iyi biliyoruz. Adım adım gelen bu sürecin sonunda tünelin ucundaki aydınlık görünmüştür. Önümüzdeki günlerde Büyükşehir Belediye başkanımızla yeni hizmetlerin temellerini atacak, açılışlarını yapacağız.”


Konuşmaların ardından Başkan Türel ve beraberindekiler dualar eşliğinde butona basarak yolun temeline ilk harcı koydu. Türel, daha sonra yolun orta refüjünde yer alacak bir fidanı toprakla buluşturdu.


60 METRELİK YOL


Proje bedeli 43 milyon 381 bin lira olarak belirlenen Altınova yol yapım işi 25 milyon 231 bin liraya ihale edildi. 300 günde tamamlanması beklenen yol çalışmasında güzergah üzerindeki 61 bina, 67 sera, 13 duvar yıkılacak. 4 bin 892 metre uzunluğunda olacak yolun ilk olarak yağmursuyu drenaj hattı, telekomünikasyon ve elektrik altyapı hatlarının inşasını gerçekleştirilecek. Çalışma ile Beşkonak Köprüsü’nden Havaalanı Kavşağı’na kadar 30 metre geliş 30 metre gidiş olmak üzere 60 metrelik bir yol koridoru oluşturulacak. 3 şeritten oluşan bölünmüş yol statüsündeki ana yolun yanında 2 şeritten oluşan servis yolları da olacak. Yol aydınlatmaları, yatay ve dikey işaretlemeleri, kavşak trafik sinyalizasyon sistemleri kurulacak. Yolda engelli vatandaşlar için görme engelli kaldırım ve bisiklet yolları bulunacak. Proje kapsamında toplam 80 bin metrekare kaldırım imalatı, 5 bin metre uzunluğunda yağmursuyu drenaj hattı, 73 bin ton sıcak asfalt ve yol hattı boyunca betonarme hizmet menfezi yapılacak.


1 MİLYON 613 BİN LİRALIK KAMULAŞTIRMA


Altınova yolu güzergahında bulunan 61 bina, 67 sera, 13 duvar, 1629 adet çeşitli muktesadın kamulaştırılması amacıyla 6 Ağustos 2014 tarihinde kamulaştırma görüşmeleri başladı. Yaklaşık 7 aylık süre hak sahipleri ile uzlaşma sağlanarak, kamu işlemleri tamamlandı.  Toplam 1 milyon 613 bin liralık kamulaştırma bedeli hesaplandı ve 1 milyon 292 bin liralık kısmı hak sahiplerine ödendi. 321 bin liralık kamulaştırma bedelinin ödemesi ise devam ediyor.


HAVAALANI KAVŞAĞI’NA BAĞLANACAK


Yol çalışmasının tamamlanmasıyla birlikte Toptancı Hal bölgesinden Havaalanı, Aksu, Isparta ve Alanya istikametine gitmek isteyen vatandaşlar Gazi Bulvarı’na girmeden


direk Havaalanı Kavşağı’na ulaşabilecek. Bu süreçte Havaalanı Kavşağı da yonca haline getirilecek. Altınova yolu yonca yaprağına bağlanacak.



Antalya Büyükşehir Belediyesi


Geri Dön